użyć zaraz po wyrobieniu i to, że możemy przechowywać je w lodówce do 3 dni. Można też zagniecione ciasto zamrozić. Warto, bywa bardzo przydatne. Polecam! składniki 220 g letniego mleka 2 łyżeczki cukru 80 g świeżych drożdży lub 4 łyżeczki drożdży instant 1000 g mąki (dałam pszenną typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soli(...)jogurtu naturalnego 2 całe jaja przygotowanie w niewielkiej misce wymieszać letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić na parę minut aż mieszanina zacznie sie lekko pienić. Pozostałe składniki włożyć do misy robota. Dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego tak długo aż otrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde
Stare Garywszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli
babka w formieDanie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity
Apetyt na Zielonemarynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna w letnim menu BelEtage - można ją zamówić na specjalną prośbę. Tajska zupa troszkę
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej 0,5 szklanki mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche(...)produkty na ciasto mieszamy ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej wodzie drożdże. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce
VioletoweKucharzenieliteratury polskiej na Sorbonie, na lotnisku Orly wspomina i analizuje swoją miłosną historię z rosyjskim pisarzem historykiem Aleksandrem. Poznali się w Paryżu, mieszkając w sąsiednich hotelowych pokojach. Początkowo 50-letnia Julia nie znosi 30-letniego Aleksandra za jego rządzenie się, zmuszanie innych do wypełniania jego poleceń, a czasem wręcz poniżanie innych. Ulega jednak fascynacji nim i sama poddaje się jego
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej - tortowa, typ 450 1 5 0g mąki żytniej - żurkowa, typ 1 200 1 łyżeczka cukru 25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 0g suszonych płatków pomidorowych od SKW ORCU Mąki przesiać przez sito do dużej(...)miski. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać jedną trzecią letniej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, obie papryki, płatki s uszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera
Grunt to przepis!domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem lnianym lub sezamem(...)Link do filmu z przygotowania: Bułki orkiszowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki orkiszowej. Składniki w misce mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
Uwaga Babcia Piecze Chlebmój sposób na udane wakacje. Ja chcę w góry! A ja nad morze, a ja nad to ciepłe morze! A może w tym roku zrezygnujemy z wakacji letnich i ruszymy odpocząć poza sezonem ? Ile głów , tyle pomysłów! Ot dylematy...Nieporozumienia pojawiają się już długo przed wyjazdem, w momencie kiedy zaczynamy myśleć jaki kształt mają przybrać nasze wakacje , dlatego(...)dzieci. W naturalny sposób potrafią nawiązywać znajomości i całymi godzinami bawić się z kolegami. Wyprawa ze znajomymi, którzy mają dzieci lub hotel , w którym dużą część gości stanowią nieletni będzie dobrym pomysłem Przeczytajcie również : Jak wybrać hotel rodzinny PRACĘ ZOSTAWIAMY W DOMU a z nią laptopa i inne niepotrzebne gadżety , które ułatwiają nam kontakt ze światem, od którego
WYSPA SZCZĘSLIWAWiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)Wykonanie: Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku. Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane
paapilotkaamasy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką chwilę ubijać, poczym(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 15 minut, aż stanie się złociste. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz. Do letniej wody wlać sok z cytryny, aromat rumowy, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć wystudzony biszkopt. Czekoladę (200 g) połamać na kostki, przełożyć do szklanej/metalowej miseczki, dodać masło
Gospodyni Miejskasię niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 szklanki letniej wody Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się
Monia miesza i gotujewięc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote(...)Kresto olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić. Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza. Uformować kotlty. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć
Monia miesza i gotuje