lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki s kórki pomarańczowej Helio wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto
Podróż w kulinariaskórki z cytryny (opcjonalnie) 150 g miękkiego masła roślinnego (lub margaryny roślinnej) 3 łyżki (45 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego – ja używam zwykle sojowego 5 łyżek (75 ml) letniej wody domowa lub gotowa masa makowa z bakaliami (ja używam zwykle połowę puszki 850 g – wersja bardziej fit ;), ale można użyć więcej) Wykonanie: Do większego naczynia przesiewamy mąkę
Lamarida.plintensywne przyspieszanie wyrastania ciasta (znam przypadki, że niektórzy wkładali ciasto do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika), grozi katastrofą! Takie ciasto będzie miało mocny posmak drożdży. 2. Drożdże najlepiej pracują z letnią wodą lub mlekiem . Do rozczynu i później do ciasta dobrze jest dodawać płyny w temperaturze ok. 36 stopni, czyli lekko ciepłe. To optymalna temperatura, dzięki której drożdże będą miały najlepsze
Na-talerzu.plbędą smakować zależy od was, co macie do środka, jakich przypraw użyjecie, czym je posypiecie. Takie paluchy z gotowego ciasta francuskiego są idealne na grill czy letnie przyjęcie albo możecie zabrać ze sobą, gdy wybieracie się w gości jako niespodziankę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka z rukolą, pomidorem i pysznymi truskawkami to fajny pomysł na letni posiłek lub jako dodatek np. do mięsa z grilla. Składniki: duża garść rukoli kilka truskawek 1/2 pomarańczowego pomidora kilka listków bazylii kilka listków mięty łyżka słonecznika Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu ewentualnie mały
talerz przyjemnościczyli "kromka" z łaciny, gwarantuję, że każda chrupiąca kromeczka Waszych cantuccini przyniesie radość i zadowolenie. Włosi jedzą je z kawą lub winem. Już planuję sobie taki włoski wieczór w letnie, gorące dni, które już przed nami. Smacznego! #cantuccini #domowecantuccini #ciastkazmigdalami #migdałowe #latwewypieki #ciastkanabozenarodzenie #itbmtt
I tu będę miała takie tetrochę pracy, ale nie jest „nie do zrobienia” No i efekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale ponieważ zalanie galaretką truskawek to ciut zbyt prosty przepis, by wrzucić go na bloga
SandraFrej.comzdecydowanie sałatka w moim stylu, w moim guście, idealna i prosta. Rukola w swoim orzechowym i ostrawym smaku świetnie komponuje się ze słodkimi pomidorkami, cudownym parmezanem i domowym winegretem. Letnia i lekka sałatka, najlepsza jak dla mnie, bo uwielbiam te składniki! Musicie spróbować SKŁADNIKI: 35 g rukoli 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół parmezan lub grana padano 4 łyżki domowego
Zasmakuj KuchniSernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szalona Kuchnia EwelinyZimna, orzeźwiająca lemoniada z arbuzem - idealny napój na upalne letnie dni! Składniki: arbuz około 1,5 kg, półtorej cytryny, około 700ml zimnej wody, 100 ml ciepłej wody, 4-5 łyżek cukru, liście mięty lub melisy Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy. Z cytryn wyciskamy sok. Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy w kostkę i blendujemy. Następnie przecedzamy przez sitko
Lena Gotujeaksamitny, karmelowy sernik na zimno, który zaspokoi Waszą chęć na słodycze na długi czas. Jako absolutna fanka karmelu szczerze polecam. Puszysta i kremowa rozpusta na ciepłe, letnie wieczory czy popołudniową kawkę – ten sernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego
Mostek w kuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Letnie piątkowe popołudnia wymagają koktajli, więc oto jest Aperol Spritz! Smakuje jak lato i wygląda jak złoto-pomarańczowy zachód słońca The post Drink Aperol Spritz appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyśrednia papryka żółta – ok. 240 g 2 średnie cebule -ok. 280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia) – 1250 ml (1,25 litra) pół szklanki soli kamiennej, niejodowanej (tzw. do przetworów) – ok. 160 g Składniki na zalewę: 3 szklanki wody – 750 ml 2 szklanki octu
Kulinarne Przebojepostaci litra bitej śmietany na nich, a skupiam się na farszu. Najczęściej są to właśnie jabłka z cynamonem starte na tarce, tak jak robiła mi zawsze mama. W sezonie letnim staram się dawać świeże sezonowe owoce i dziś padło na truskawki. Jako osoba trenująca i pilnująca wartości białka w diecie, nie mogłam zapomnieć o jego uzupełnieniu w deserze. Wystarczyło dodać
Zdrowie i pysznie na talerzuparowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek do mięsnych sosów lub jako lekki letni obiad na słodko w towarzystwie śmietany i owoców. Już na samą myśl ślinka cieknie! Składniki 350 g mąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno
Analiza Smaku