mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość
Słodkie okruszkiniskich obrotach miksera, w miarę gęstnienia śmietany, zwiększając je do najwyższych. Uważamy, aby nie przebić śmietany. Gdy krem będzie już mocno gęsty, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy letnią, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser, dodajemy miąższ z 2 marakui i mieszamy. Krem wykładamy na wierzch bezy i dekorujemy owocami miechunki i marakują
cool and mintydużą rodzinną porcję na co najmniej 2 dni, bo jak już robię gołąbki to lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku
Kuchnia MagdaLenyMorele to niewielkie, pomarańczowe, letnie owoce, które nie tylko charakteryzują się pysznym smakiem i aromatem, ale także posiadają składniki odżywcze korzystne dla oczu, serca oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Im bardziej pomarańczowy jest kolor moreli, tym więcej zawierają karotenoidów, takich jak beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te niepozorne owoce to prawdziwa skarbnica witamin
Kuchnia MagdaLenyPyszna, szybka, letnia sałatka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Zapraszam :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - ser feta, - 1/2 melona, - filiżanka czerwonych porzeczek, - garść uprażonych, posiekanych migdałów, - natka pietruszki. Sos : - sok z połowy cytryny, - 2 łyżki oleju, - łyżeczka miodu ( dałem lipowy ) - sól, pieprz kolorowy. Wykonanie : Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, wydrążone łyżeczką melonowe kulki i pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypać
Przepisy Mikołajawykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli W misce wymieszać zakwas, olej i wodę. W drugiej misce wymieszać mąki, sól i ziarna słonecznika. Zawartość
Monia miesza i gotujełyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie
Podróż w kulinariazeszłym roku na pracowni dostępne były różne rodzaje toreb ze sznurka. Dzisiaj powracają - w troszeczkę innej odsłonie :) . Takie w klimacie boho, z lekka hipisowskie oraz typowo letnie torby np. na plażę. Poniżej zobaczycie zdjęcia moich toreb i dwóch rodzajów skrajnie różniących się od siebie jakościowo i cenowo sznurków. A teraz troszeczkę o tym na co należy zwrócić uwagę decydując
Nie tylko w kuchnicukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte
Szalona Kuchnia Ewelinyprzeciwieństwie do naszego kalendarza, regulowany jest cyklem księżyca. 2019 r. to Rok Świni (albo dzika) i w horoskopie chińskim jest ostatnim z dwunastu znaków, zamykających cały cykl 12 letniego kalendarza. Rok Świni oznacza finał zaczętych wcześniej działań i przedsięwzięć, czas kiedy nie zaczyna się nowych projektów, a kończy stare. Podobno Rok Świni to dobry czas na rodzenie dzieciny:) W symbolice
Niedzielny kucharzprzemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego. Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW: - 400 g mąki pszennej tortowej - 350 ml letniego mleka - 2 czubate łyżki masła - 1/6 łyżeczki soli - łyżka sezamu - 40 g drożdży świeżych - jajko do posmarowania bułeczek Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże
SMYKWKUCHNImnie advokat) posiekać nożem, herbatniki,ciastka kruche (wykorzystałam resztki) w woreczku rozgnieść. Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki. Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika
W Mojej Kuchni Lubiętradycyjne spaghetti Napoli, czyli makaron z aromatycznym sosem pomidorowym z cebulką i czosnkiem oraz bazylią i oregano. Sos pomidorowy do spaghetti przygotowany został z pomidorów z puszki. W sezonie letnim najlepszy będzie sos ze świeżych pomidorów. To jest prosty i klasyczny przepis na spaghetti Napoli. Do potrawy można także dodać kulki mozzarelli, ser kozi, oliwki i świeże zioła. Jak zrobić
Moja Książka Kucharskadrożdży 250 ml piwa 3 żółta 1 jajko 50 g masła 60 g cukru 1 szczypta soli opcjonalnie: 2 łyżki spirytusu wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnim piwem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ciasto będzie trochę luźne. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzenia