letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:38/100)

Pączki 179

mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 3 jajka 100 g masła, roztopionego 60 g cukru 10g cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych 1kg smalcu do smażenia konfitura o dowolnym smaku Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przeczytaj cały przepis - Pączki at AleTorcik

AleTorcik
ciasteczka z amarantusem na jeden kęs 153

szklanki wody 1 łyżka octu dębowego-balsamiczny ,leżakujący przed rozlaniem do butelek w beczkach 2 czubate łyżki cukru białego 1 ½ szklanka papping amarantusa do podsypywania Wykonanie Roztopić masło ,do letniego dodać mąkę ,oraz ocet i wodę .Dokładnie widelcem wymieszać do połączenia składników(ciasto będzie dość luźne) i wstawić do lodówki na 45-50 minut. Zimne ciasto szybko rozwałkować ,posypać

w mojej kuchni
Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga 241

Ciasto czekoladowe Czekoladę posiekaj i wrzuć do rondelka wraz z masłem, cukrem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia. Do letniej masy wbij jajka i rozprowadź je za pomocą trzepaczki. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy

Food Square
Sernik biały puch na białkach 724

sztywno z połową cukru. Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń i całość wymieszać na jednolitą masę. Wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Do masy serowej dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki oprószone mąką i przemieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód

Ala piecze i gotuje
Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 197

Beszamel W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Nie przerywając mieszania, d olewamy letnie mleko . Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji. **** Besciamella Sciogliete il burro in una casseruola. Quando

La grande e la piccola cuoca
Kurcze pieczone w pysznej marynacie 192

pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry   Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny     *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym

Blog z Apetytem
Pizza 235

stick Cortan. Bardzo spodobał mi się nóż ponieważ nie rysuje i nie niszczy blaszek w trakcie krojenia pizzy.  Składniki: Ciasto: 3,5 szkl mąki pszennej 1 szkl letniej wody 1 łyżka suszonych drożdży 1  łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy: 1 puszka pomidorów(całe) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
NieTłusty Czwartek 172

pszennej 175 g oleju kokosowego 3 jajka 60 g świeżych drożdży 65 g cukru szczypta soli konfitura cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do kubka wlej letnie mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto

Mostek w kuchni
Luksusowe pączki na samych żółtkach 396

konfitura/ marmolada/dżem do nadziewania cukier puder do lukru Wykonanie: Masło roztopić i ostudzić. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży, należy przygotować rozczyn: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże z 65ml letniego mleka, 1/2 łyżki cukru, gdy będą dokładnie rozpuszczone dodać 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do pół godziny) przykryte ściereczką (składniki „zabieramy

Pociąg Do Kuchni
Pieczone pączki 154

świeżych drożdży - szczypta soli Nadzienie: - gorzka czekolada - konfitura jagodowa Sposób przygotowania: - w rondelku zagotuj mleko, a w w nim rozpuść masło; - gdy mleko z masłem ostygnie i będzie letnie dodaj do rondelka drożdże; - do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz rozczyn (mleko z masłem i drożdżami); - w małej osobnej miseczce utrzyj jaja z cukrem/ksylitolem i również dodaj je do miski

MintTaste
Pączki pieczone z kremem czekoladowym 151

posmarowania pączków Szczypta soli Dodatki: 400g kremu czekoladowego tabliczka gorzkiej czekolady truskawki liofilizowane Robienie pączków rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Kiedy będzie letnie, przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pokruszone drożdże oraz jedną łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej i łyżeczkę brązowego cukru. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut

Kolizje Smaków
Najlepsza pizza pełnoziarnista z szynką, pieczarkami i kukurydzą 216

drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Po upływie czasu łączymy resztę mąki z solą i rozczynem i ugniatamy przez ok. 10 min. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Pączki tiramisu i socjalizacja 203

komplementów, że zarumieniłam się po same czubki uszu. Tego po prostu musicie spróbować! Pączki tiramisu Składniki: (na 16 sztuk) 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini pączki 339

odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Pączki pieczone 366

cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce lub  cukier puder do posypania Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy czubatą łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Wystarczy, aby było letnie i wlewamy do drożdży. Dosypujemy 2 - 3 łyżki mąki, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, aby zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania