letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:40/100)

Pieczony camembert z konfiturą truskawkową 128

Kiedy za oknem szaro-biało, a mroźna temperatura Nas nie rozpieszcza to wtedy tak bardzo tęskno mi do lata- do gorących promieni słońca, letniego i ciepłego wiatru oraz do... truskawek! 🍓🍓🍓 Ooo tak, dla mnie truskawki są nieodzownym elementem tej słonecznej pory roku! Całe szczęście, że smaki lata można zamknąć w słoiczku, a potem delektować się nimi przez cały

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kapustą i grzybami 169

pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną 126

Takie śniadanie albo dla niektórych obiad to trochę przypomnienie letnich dni, czemu? Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku. To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić

Moje Małe Czarowanie
Jesienna herbata- wspomnienie lata 128

kolorze oraz o intensywnym bukiecie smakowym: dzikiej róży przemieszanej z owocami czarnego bzu, lipy, mięty oraz malin i ulubionego miodu- czyli zapachy lata, które przeminęły- wszak jesień to wspomnienie letnich dni... Ta herbata ma naprawdę magiczną moc, wystarczy 1 szklanka dziennie na poprawę nastroju i odporności, a dodatkowo w parze z kocykiem i odpoczynkiem działa zdrowotne cuda i szybko stawia

Kraina Miodem Płynąca
Prosty sernik na zimno z jagodami 173

Bardzo letni i bardzo sezonowy przepis na super prosty sernik na zimno. Cudownie jagodowy :-) Czas przygotowywania:  30 minut + 2,5 godziny w lodówce Ilość porcji:  tortownica średnicy 20 cm Składniki: • 8 okrągłych biszkoptów • 3 x 200 g serek waniliowy • 100 ml wrzątku • 2 płaskie łyżki żelatyny • 350 ml wrzątku • galaretka z owoców leśnych • 300-500 g jagód

AniaGotuje.pl
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 165

gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy

Izabelawkuchni
kostka cappuccino 279

patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mascarpone miksujemy z cappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę

Domowy Smak Jedzenia
Jej puchatość drożdżówka. I o moim nastawieniu do jesieni 163

dwoje... Drożdżówka z kremem czekoladowo-pistacjowym i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 650 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 80 g cukru 300 ml letniego mleka 1 jajko 80 g masła 1 łyżeczka soli nadzienie: 150 g kremu czekoladowo-pistacjowego 100 g jeżyn dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić, przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buchty (Kluski na parze) 158

drożdży łeżka cukru ździebko 12 soli Mōnka przesiyjcie i dejcie 13 do jaki miski. Pośrodku 14 zrōbcie dziōra, wciepcie tam pokruszōne drożdże, wciepcie cukru i zalyjcie to letnim mlykym. Przikryjcie ta miska jakim ryncznikym abo uciyraczkōm 15 i ôdstołwcie 16 w jake ciepłe miejsce do wyrośniyńcia (jak mołcie 17 zimno we kuchni, to mogecie na chwila rozgrzołć bratruła

Chop w kuchni
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 195

pogoda nie dopisała, owocom zabrakło słodyczy, a ja czuję tak wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski na parze ze śliwkami 172

mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy tort z lodami 157

doskonale. Taki tort lodowy przygotować możecie także na wiele innych okazji. To dobra propozycja na niebanalny tort urodzinowy lub inną wyjątkową okazję. Zamiast batonów Snickers śmiało możecie dodać letnie owoce, np. maliny. Jeśli zaś wolicie coś jeszcze bardziej owocowego, zamieńcie lody waniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY

kolorowotorcikowo
Racuszki z jabłkami i kaszą jaglaną 130

dużą łyżką, smażyć najpierw z jednej a potem z drugiej strony na złoty kolor. Smażą się bardzo dobrze nic się nie rozlatują. Thermomix do naczynia miksującego dodać ugotowaną kaszę, letnie mleko, miód, cukier wanilinowy,drożdże, maślankę, sól, wymieszać 3 minuty, obroty 1, temperatura 37 C dodać obie mąki, jajko, wyrobić ciasto czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał zostawić

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki hamburgerowe 182

Polecam :) Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi STĄD . Składniki na 12 bułeczek: Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 14 g drożdży 340 ml letniego mleka   Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 2 żółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Opowieści z piekarnika
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 144

przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny i faszerowane masą mączno- jajeczną. Często dodaje się do nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam

Mango Papaja