letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:39/100)

Luksusowe pączki na samych żółtkach 379

konfitura/ marmolada/dżem do nadziewania cukier puder do lukru Wykonanie: Masło roztopić i ostudzić. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży, należy przygotować rozczyn: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże z 65ml letniego mleka, 1/2 łyżki cukru, gdy będą dokładnie rozpuszczone dodać 2 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do pół godziny) przykryte ściereczką (składniki „zabieramy

Pociąg Do Kuchni
Pieczone pączki 142

świeżych drożdży - szczypta soli Nadzienie: - gorzka czekolada - konfitura jagodowa Sposób przygotowania: - w rondelku zagotuj mleko, a w w nim rozpuść masło; - gdy mleko z masłem ostygnie i będzie letnie dodaj do rondelka drożdże; - do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz rozczyn (mleko z masłem i drożdżami); - w małej osobnej miseczce utrzyj jaja z cukrem/ksylitolem i również dodaj je do miski

MintTaste
Pączki pieczone z kremem czekoladowym 143

posmarowania pączków Szczypta soli Dodatki: 400g kremu czekoladowego tabliczka gorzkiej czekolady truskawki liofilizowane Robienie pączków rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Kiedy będzie letnie, przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pokruszone drożdże oraz jedną łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej i łyżeczkę brązowego cukru. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut

Kolizje Smaków
Najlepsza pizza pełnoziarnista z szynką, pieczarkami i kukurydzą 201

drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Po upływie czasu łączymy resztę mąki z solą i rozczynem i ugniatamy przez ok. 10 min. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Pączki tiramisu i socjalizacja 185

komplementów, że zarumieniłam się po same czubki uszu. Tego po prostu musicie spróbować! Pączki tiramisu Składniki: (na 16 sztuk) 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini pączki 331

odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Pączki pieczone 355

cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce lub  cukier puder do posypania Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy czubatą łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Wystarczy, aby było letnie i wlewamy do drożdży. Dosypujemy 2 - 3 łyżki mąki, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, aby zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią

Kuchnia od dwojga
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 136

konkursie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka

KuchniaWeDwoje.pl
Chałka z masłem 168

szkl. mąki 1 szkl. śmietanki 12% 20g drożdży 1 łyżka cukru duża łyżka masła 5 łyżek wody  ewentualnie cukier waniliowy jeśli lubimy Przygotowanie: W misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Malinowa chmurka z kokosem 936

zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja! Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku

Wanilia i Kardamon
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 161

Ekspozycji" i "Przewieszenia" wiedziałam, że dokończę serię z komisarzem Forstem. Stąd po ostatnio dość kobiecych lekturach wybór padł na mocniejszą pozycję, czyli "Trawers" Remigiusza Mroza . Wiktor Forst odsiaduje 25-letni wyrok w krakowskim więzieniu. Jedynym odwiedzającym jest Edmund Osica, dotychczasowy zwierzchnik Forsta. Bestia z Giewontu znów atakuje. W Tatrach giną kolejne ofiary, a w ich ustach biegli odnajdują kolejne monety

Weekendy w domu i ogrodzie
rolada a la bouny bez pieczenia 346

składniki na ciasto kakaowe: 250-300 g herbatników 3 łyżki kakao 125 ml letniego mleka lub wody 1 łyżka cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Trzech Króli 157

odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając aż całkiem się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Dodać bakalie, jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Smakołyki Asi
Polewa lustrzana / Mirror Glaze 157

Ostatnio miałam bardzo ważne zadanie do wykonania, a mianowicie zrobić tort krówkowy dla mojego 3 letniego chrześniaka. Niby wszystko jasne tylko nie do końca było wiadomo czy chodzi o tort z cukierkami krówkami, czy tort w krowie łaty;) Postanowiłam, że wypróbuje przepis na mirror glaze i obleję polewą lustrzaną tort. Polewa lustrzana jest bardzo efektowna, można stosować

Rusty Fork
Makowa Panienka 13463

żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej

Kulinarne Przeboje