letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:39/100)

Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 148

konkursie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka

KuchniaWeDwoje.pl
Chałka z masłem 181

szkl. mąki 1 szkl. śmietanki 12% 20g drożdży 1 łyżka cukru duża łyżka masła 5 łyżek wody  ewentualnie cukier waniliowy jeśli lubimy Przygotowanie: W misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Malinowa chmurka z kokosem 951

zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja! Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku

Wanilia i Kardamon
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 173

Ekspozycji" i "Przewieszenia" wiedziałam, że dokończę serię z komisarzem Forstem. Stąd po ostatnio dość kobiecych lekturach wybór padł na mocniejszą pozycję, czyli "Trawers" Remigiusza Mroza . Wiktor Forst odsiaduje 25-letni wyrok w krakowskim więzieniu. Jedynym odwiedzającym jest Edmund Osica, dotychczasowy zwierzchnik Forsta. Bestia z Giewontu znów atakuje. W Tatrach giną kolejne ofiary, a w ich ustach biegli odnajdują kolejne monety

Weekendy w domu i ogrodzie
rolada a la bouny bez pieczenia 356

składniki na ciasto kakaowe: 250-300 g herbatników 3 łyżki kakao 125 ml letniego mleka lub wody 1 łyżka cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Trzech Króli 171

odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając aż całkiem się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Dodać bakalie, jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Smakołyki Asi
Polewa lustrzana / Mirror Glaze 168

Ostatnio miałam bardzo ważne zadanie do wykonania, a mianowicie zrobić tort krówkowy dla mojego 3 letniego chrześniaka. Niby wszystko jasne tylko nie do końca było wiadomo czy chodzi o tort z cukierkami krówkami, czy tort w krowie łaty;) Postanowiłam, że wypróbuje przepis na mirror glaze i obleję polewą lustrzaną tort. Polewa lustrzana jest bardzo efektowna, można stosować

Rusty Fork
Makowa Panienka 13484

żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej

Kulinarne Przeboje
Pieczony camembert z konfiturą truskawkową 137

Kiedy za oknem szaro-biało, a mroźna temperatura Nas nie rozpieszcza to wtedy tak bardzo tęskno mi do lata- do gorących promieni słońca, letniego i ciepłego wiatru oraz do... truskawek! 🍓🍓🍓 Ooo tak, dla mnie truskawki są nieodzownym elementem tej słonecznej pory roku! Całe szczęście, że smaki lata można zamknąć w słoiczku, a potem delektować się nimi przez cały

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kapustą i grzybami 180

pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną 137

Takie śniadanie albo dla niektórych obiad to trochę przypomnienie letnich dni, czemu? Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku. To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić

Moje Małe Czarowanie
Jesienna herbata- wspomnienie lata 141

kolorze oraz o intensywnym bukiecie smakowym: dzikiej róży przemieszanej z owocami czarnego bzu, lipy, mięty oraz malin i ulubionego miodu- czyli zapachy lata, które przeminęły- wszak jesień to wspomnienie letnich dni... Ta herbata ma naprawdę magiczną moc, wystarczy 1 szklanka dziennie na poprawę nastroju i odporności, a dodatkowo w parze z kocykiem i odpoczynkiem działa zdrowotne cuda i szybko stawia

Kraina Miodem Płynąca
Prosty sernik na zimno z jagodami 184

Bardzo letni i bardzo sezonowy przepis na super prosty sernik na zimno. Cudownie jagodowy :-) Czas przygotowywania:  30 minut + 2,5 godziny w lodówce Ilość porcji:  tortownica średnicy 20 cm Składniki: • 8 okrągłych biszkoptów • 3 x 200 g serek waniliowy • 100 ml wrzątku • 2 płaskie łyżki żelatyny • 350 ml wrzątku • galaretka z owoców leśnych • 300-500 g jagód

AniaGotuje.pl
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 174

gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy

Izabelawkuchni
kostka cappuccino 291

patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mascarpone miksujemy z cappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania