umieszczamy w lodówce Składniki: Chałka: – 1 3/4 szkl. mąki pszennej – 1 jajko – 30g cukru białego POLSKI CUKIER – 2 łyżki roztopionego masła – 0,5 szkl. letniego mleka – 0,5 op. suchych drożdży – 1/4 łyżeczki soli – 0,5 op. cukru waniliowego Dodatki: – świeże truskawki – masło do smarowania pieczywa – cukier biały POLSKI
PodwójnaporcjaChłodnik jagodowy Winiary . Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy. Winiary skraca nam czas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców. chłodnik: 300 ml wody 1 chłodnik jagodowy Winiary 500 ml jogurtu greckiego 1 szklanka jagód 1/2 szklanki borówek bazylia świeża olej do smażenia szaszłyki: 1/2 szklanki
wesoła kuchniaowoców oraz mnóstwo zieleniny, dlatego też dziś na szybki obiad postanowiłam zaproponować Wam błyskawiczny i banalnie prosty makaron z pesto z rukoli . Takie danie jest świetnym rozwiązaniem na letni, szybki obiad. Z pewnością wszystkim zasmakuje. Pesto z rukoli możecie wykorzystać jak ja do makaronu, ale także świetnie sprawdzi się ono na kanapki z pomidorem, czy jako dodatek do domowej pizzy
Codzienne Gotowaniepodawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Chia jest niezwykle sycąca, dlatego jedna mała porcja puddingu z owocami będzie w sam raz na śniadanie. Można ją przyrządzić także jako idealny letni deser
Dieta bez mlekadowolny kształt naszych biszkopcików. Biszkopciki są idealne nie tylko do jako dodatek do deserów ale same w sobie są smaczną słodką przekąską. Łatwe do przechowywania czy zabrania na letnią wycieczkę. Idealne dla dzieci przez swoją niską zawartość cukru i brak konserwantów czy polepszaczy. Smacznego
Health-Fit-Lifelubimy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem jak je przemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami. Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki letniej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 1-2 marchewki - pól cebuli czerwonej - kawałek selera - kawałek pora - 1 pietruszka - odrobina oleju - 1-2 łyżki passaty pomidorowej - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek Wykonanie
Health-Fit-LifePrzepis na aromatyczne i soczyste klopsiki w sosie pieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku
Ola la LCHFMój ukochany sezon cukiniowy w pełni :) Mogłabym ją na okrągło jeść. Dzisiaj mam dla Was przepis na omlet z cukinią i pomidorami - świetny na śniadanie czy lekki letni obiad (można wtedy zwiększyć ilość jajek) :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 309 kcal) 2 jajka 1/3 małej cukinii 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pomidora 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacjelekko wodą, żeby miały się w czym ugotować poza wytopionym z mięsa tłuszczem, bo mrożone wody oddały więcej - z lodu, którym były otoczone. Kurczak ... Generalnie rzecz biorąc okres wiosenno-letni to u mnie czas, kiedy najmniej mam ochotę na mięso i z mojej kuchni wychodzą raczej wegetariańskie potrawy. Wynika to głównie z tego, że bardzo lubię tą mnogość świeżych warzyw
Kolorowy Przepisownikpomysł. Biała czekolada, ricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować! Składniki: 150 g ciasteczek czekoladowych 30 g masła 250 g ricotty 100 g białej czekolady 250 g owoców letnich - u mnie czereśnie! 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa) Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 18 cm, dobrze ugnieść palcami
coolinarnyciasteczka.Szukałam przepisu który pozwoliłby zużyć dojrzałe banany, takie których skórka już jest czarna. Ciasteczka świetnie pasują do porannej kawy, będą też dobrą przekąską w ciągu dnia. Najsmaczniejsze jeszcze letnie. Przepis podpatrzyłam tutaj . składniki 2 bardzo dojrzałe banany (ok 220 g) 70 g płatków owsianych - dałam górskie 20g dowolnych drobnych suszonych owoców - goji, rodzynek, żurawiny przygotowanie Banany obrać ze skórki
Stare Garyowoców, po przez bardziej skomplikowane sosy czy smakowite zapiekanki. U nas tym razem wygrał brak czasu i ciekawość - dlatego postawiłam na szybki deser z serkiem i brzoskwiniami, wyszło lekko, letnio i pysznie. Może również się skusicie na tą czekoladową nowość? :) Składniki (dla 2 osób): 1/2 opakowania makaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego 150 g serka
Cynamonowe szczęścieupieczemy ciasto z Barbarą?" - zapytała moja córka wchodząc do kuchni. Minęła chwila, zanim domyśliłam się z kim, albo z czym mamy to ciasto upiec. Oczywiście z RABARBAREM. W sezonie letnim obowiązkowo musi pojawić się ciasto z rabarbarem oraz pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor
Smak mojej kuchniwdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele pysznych potraw. Od zup, przez sałatki do zapiekanek. Wystarczy dodać inny składnik i smak ziemniaków zmienia się. Dzisiaj propozycja na letni obiad lub na grilla. Niewielkie ziemniaki owinięte plastrami boczku i zapieczone - pyszne, sycące i szybkie do zrobienia. Składniki: niewielkie młode ziemniaki plastry boczku - powinny być wąskie i niezbyt grubo krojone
Codzienna kuchnia niecodziennaduet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu. Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają
Kulinarne przygody Gatity