letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:36/100)

TRUSKAWKOWA ZEBRA NA ZIMNO - SERNIK 111

Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki biszkopt przygotowywała moja mama. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Sam sernik to też wspomnienie dziecięcych letnich dni. Kiedy wracałam zmęczona po zabawie na podwórku a za oknem upał dawał w kość mama w lodówce już trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z JAJKIEM I POMIDORAMI 124

Znakomita,  wiosenno-letnia sałatka, z pysznym śmietanowo-majonezowym dressingiem. Idealna na przyjęcia w ogrodzie, pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerzy. Przygotowałam ją na zwykłej sałacie lodowej , dodałam soczystego pomidora, ogórka i perfekcyjnie ugotowane jajko na twardo. Sosik ze szczypiorkiem dopełnił i idealnie połączył całość w lekkie i pełne smaku danie. Polecam do wypróbowania. SKŁADNIKI

cool and minty
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 142

się kłócą,  że do prawdziwej się nie daje śmietany drudzy,  że same żółtka, a ja Wam powiem jedno, każda wersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki

Wanilia i Kardamon
Sałata masłowa, siewna z fetą, ogórkiem małosolnym, pomidorkami i pestkami dyni Helio 156

Letnio, kolorowo i zdrowo na naszych porannych talerzach. Dziś na drugie śniadanie sałata masłowa, delikatna i lekko przyprawiona sałata z dodatkiem kolorowych pomidorków, ogórków małosolnych, pokruszonej fety oraz pestek dyni Helio . Sałatka na lunch, podwieczorek, zajadam w ciągu dnia z pieczywem lub samą, w towarzystwie kubka dobrej herbaty. Dziś u mnie lekko, kolorowo na talerzu, zdrowo, smacznie, pożywnie;) bez kombinacji

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa) 172

pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Syrop z zielonych szyszek sosny - przepis na zdrowie 228

wzmacniający i uodparniający cały organizm.   Przepis na syrop z szyszek sosny Uzbieraj zielone szyszki, ostrożnie nie uszkadzając drzewa, urywaj z rożnych drzew i różnych gałązek. Szyszki namocz w letniej wodzie, pozbądź się zanieczyszczeń.  Krój na małe części, w plasterki i zasyp cukrem w proporcji 1:1. (  0,5kg cukru i 0,5kg szyszek ). Słój postaw w oknie

Kurnikowo
Boczek z grilla 267

Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla ) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa

Kuchnia Bazylii
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) 205

Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi  ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20  dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki

Wanilia i Kardamon
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 204

pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając od prawego boku bardzo delikatnie zwijać ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nadzienie z tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka

mecooks
KURCZAK Z BROKUŁAMI I GROSZKIEM CUKROWYM 147

wtedy soczyste). 3. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu , dodajemy groszek i brokuły. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i dusimy ok. 10 min. 4. Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną letniej wody. Następnie wlewamy na patelnie cały czas mieszając. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe J Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe 132

szafranu -rodzynki -1 rozkłócone jajko Przygotowanie Do rondla wlać mleko. Dodać szafran, masło, sól i cukier. Podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić by przestygło. Do miski pokruszyć drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułeczki u układać

Zielona Kuchnia
Chłodnik z awokado i zielonego ogórka 122

Zupa na zimno to świetny pomysł na obiad w gorące, letnie dni. Zdrowy, pachnący koperkiem chłodnik na bazie świeżego, naszpikowanego witaminami awokado, zielonego ogórka oraz aromatycznego czosnku rewelacyjnie gasi pragnienie i stanowi pełnowartościowy posiłek. Składniki: 250g obranego awokado 200g zielonego ogórka 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 400g jogurtu naturalnego 370g kefiru 4 łyżki soku z limonki

Szalona Kuchnia Eweliny
GEODA Z GALARETKI / GALARETKA KRYSZTAŁ 74

trochę pracy, ale nie jest „nie do zrobienia” 🙂 No i efekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale [...] Artykuł GEODA Z GALARETKI / GALARETKA KRYSZTAŁ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Orzeźwiający koktajl mleczny i "Dziewięć kobiet, jedna sukienka" 160

eleganckiej kobiety. Każda, która ją założy zyskuje na uroku i pewności siebie. I nie jest ważne, czy tą kobietą jest młodziutka modelka z Alabamy, hollywoodzka diwa, nowojorska ekspedientka, 50-letnia asystentka w korporacji, młoda muzułmanka z Paryża, porzucona pani detektyw czy bezrobotna absolwentka prywatnej szkoły wiodąca drugie życie na portalach społecznościowych. A bohaterek jest więcej. Ukazując przeplatające się ze sobą

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z pieczarkami 251

garnuszek zdejmujemy na bok i wlewamy do niego resztę mleka, co obniży jego temperaturę, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, mieszamy. Wbijamy jajko. Dodajemy letnie (!) masło z mlekiem. Wyrabiamy. Gotowe gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na półplasterki

Smaki Na Talerzu