przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny i faszerowane masą mączno- jajeczną. Często dodaje się do nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam
Mango Papajaprzepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam! Ale pysznie będzie też np. z dojrzewającymi w słońcu malinami :). Deser jest prosty w wykonaniu
Opowieści z piekarnikazieleninę, makaron, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz kwasem z ogórków kiszonych - gotuję jeszcze 3 minuty i gotowe. Zupę podaję ze świeżym pieczywem. Smacznego :) Zobacz również przepis na fantastyczną LETNIĄ ZUPĘ JARZYNOWĄ
Moja Książka Kucharskamarynata jest przepyszna!!!. Wspaniale wpisuje się w letnie propozycje. To nie tylko zasługa świeżej bazylii, ale także imbiru i cytryny. Tak marynowane mięso (najlepiej przez noc, u mnie nawet przez ok 36 godzin, ale minimum 2h) było bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. A co jest jeszcze lepszą wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec
Szybko Tanio Smaczniesmakuje lepiej w gorące letnie dni niż deser prosto z lodówki. Stąd właśnie pomysł na dzisiejsze danie :). Mamy tutaj wspaniałe połączenie galaretki i lodów z dodatkiem owoców. Jest to świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania
Świat Smakuowocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 50 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży składniki na kruszonkę
babka w formiekolorów" (dziękuję 😊). W miasteczku Beckford w miejscu zwanym Topieliskiem ginie w wodzie kolejna kobieta. Tym razem to Nell Abbott, matka nastoletniej Leny. Identyfikacją zwłok kobiety i opieką nad nieletnią ma się zająć młodsza siostra Nel, Jules. Jules nie utrzymywała kontaktu z siostrą od długiego czasu, choć Nel dzwoniła do niej czasami i zostawiała wiadomości na sekretarce. Sprawą śmierci Nel zajmuje
Weekendy w domu i ogrodzierękach rodziny, których są jedynymi żyjącymi przedstawicielami. Dokumenty czekają na ostatnie podpisy ojca rodziny, a zamek przygotowany jest do zamieszkania przez hrabiego, jego amerykańską żonę i prawie 17-letnią hrabiankę Marię, której imię jest istotne w historii rodu. Hrabiowie chcący zaoszczędzić dolary - od momentu próby przekazania kotki Carycy pod opiekę teściowej, przez odprawę na lotnisku, po zasiedlenie Kostki - wpadają
Weekendy w domu i ogrodziecukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 5 żółtek (lub 1 jajko) szczypta soli 2 szklanki jagód lub innych sezonowych owoców Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto
bistro mamaurodzinach, chrzcinach i innych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru
Pieguskowa KuchniaZazwyczaj mam go tylko 50 g, po osiągnięciu temperatury pokojowej, karmię tą samą wagą, ale nie 50% i 50% tylko 60% wody i 40% mąki żytniej, czyli 30g letniej wody i 20g mąki żytniej, zakwas waży teraz 100g * po 8 godzinach czyli 20:00 lub 21:00 karmię go znowu podwajając jego wagę, czyli dodaję 60g wody i 40g mąki
Pieguskowa KuchniaSałatka warstwowa gyros to zdrowa alternatywa dla fast foodów. Sprawdzi się zarówno jako lekki letni obiad jak i sycąca kolacja. pierś z kurczaka 1 duży ogórek szklarniowy 1 cebula puszka kukurydzy sałata rzymska (ewentualnie kapusta pekińska) ok. 3 łyżki majonezu ok. 8 łyżek keczupu 2 łyżki przyprawy gyros Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mięso wrzucamy
Dieta bez mlekalekki, nie rozgrzewający obiad, lunch, czy nawet kolację. A chłodnik z arbuza fajnie się wpasowuje w taki klimat za oknem. Samo połączenie smaków jest zaskakująco odświeżające. Ciekawa inspiracja na letni upalny dzień. Chłodnik z arbuza jest mega szybki w przygotowaniu co też jest jego dużym plusem. W sumie mogłoby to być smoothie i w takiej formie Sylwia zabrała
PaleoLifekorzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki żytniej ok. 30g (max.50g) miękkiego masła 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml) 1 torebka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok
Moja Książka KucharskaDziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupkę, w sam raz na letnie upały. Wszystko "na oko". Podobną zupę mogłaby zrobić moja mama w jednym garnku na turystycznej butli gazowej w większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;) Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy 2 młode marchewki
Quinoa Raz!