letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:55/100)

Ciasto czekoladowe na śmietanie 2335

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany

Smakołyki Bereniki
DOMOWA PIZZA 178

Pół szklanki mleka wymieszać z połową szklanki gorącej, przegotowanej wody (płyn nie może być ani za gorący ani za zimny). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki letniego płynu, wymieszać i zasypać 2-3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować. Jak już zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki. dobrze wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce

Zrób to smacznie
Sernik truskawkowy na zimno 265

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Galaretki rozpuścić

Ala piecze i gotuje
sałatka z serem feta i jajkiem 142

składniki na ok. 4 porcje: 1 główka sałaty 1 opakowanie rukoli 200 g sera feta 4 jajka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na zimno z mascarpone, mleczkiem kokosowym i czereśniami 181

ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z serem halloumi, kukurydzą, oliwkami, ogórkiem, fetą i bobem z dressingiem z masła migdałowego 138

Uwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz

Mango Papaja
Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe 263

Uwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję ekspresową wersję chrupiących ziemniaków na patelni. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. W ten sam sposób

Słodkie okruszki
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 154

łyżki oleju lnianego - opcjonalnie PIEROGI 500 g mąki pszennej (typ 450) 375 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 żółtko 30 g masła WYKONANIE FARSZ : Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie, w garnku, kilkakrotnie zmieniając wodę. Przekładamy do rondla, zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia (najlepiej na całą noc). Gotujemy do miękkości, na minimalnym ogniu

cool and minty
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 135

chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami

cool and minty
Brioche makowe na poczekaniu 141

makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka + 1 do posmarowania 170 g miękkiego masła 1 ½ łyżeczki soli 50 g maku Rozpuść drożdże w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj mąkę tak aby powstał rozczyn

codojedzenia
Chleb piwno-cebulowy (na zakwasie) 112

pozostawić na kuchennym blacie 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać do niego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 180 ml letniej wody. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny

Nastoletnie Wypiekanie
Kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym) 225

zapraszam Was na pyszną i zdrową propozycję – kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym). Taka pełna witamin miseczka jest idealną propozycją zarówno na śniadanie lub letnią kolację, a nawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej

Słodkie okruszki
Rolada z owocami i galaretką Monte Santi 137

oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina.  Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża

Gotowanie jest łatwe
Boczek z grilla 174

czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego

Kulinarna Pokusa
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 177

mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Przygotowujemy głęboki talerz z letnią wodą i maczamy pojedynczo płaty papieru ryżowego. Nakładamy około łyżkę farszu (lub więcej, w zależności od wielkości papieru) i zwijamy sajgonkę. Sposób zwijania pokazany jest na filmie. Kiedy sajgonki obeschną, czyli

Bazując na smaku