letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:78/100)

Seromakowiec. 783

maku dodajemy masło, miód, cukier i smażymy całość do momentu aż wszystkie składniki się połączą i wchłoną w masę. Studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem dodając ewentualnie łyżeczkę mleka. Do letniej masy wbijamy jajka, dodajemy drożdże, rodzynki, orzechy, skórkę cytrynową, aromat i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 147

cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, wino, sok z cytryny i kawałek skórki. Raz jeszcze zagotowujemy, wyłączamy grzanie, studzimy. Letnią marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na co najmniej 12 godzin (kaczkę marynujemy 2 dni) w zimne miejsce. DODATKOWO: sól 60 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 102

cienkim spodzie - nie mogę patrzeć na inną pizzę :) Do pizzy na cienkim spodzie potrzebujemy:  - 340 g mąki - suszone drożdże - 1 łyżeczkę soli - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szklanka letniej wody - 1,5 łyżeczki cukru Jak zrobić ? Musimy zacząć od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie i odstawienia ich na jakieś 10 minut. W dużej - nie metalowej misie -  mieszamy pozostałe

dlaSmaQ
Pici z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) 131

Blueberry Corner by "jagodzianka" Letnie, lekkie, sezonowe danie włoskiej kuchni. Przygotowuje je się tyle czasu ile gotuje się makaron pici (takie grubsze spaghetti) – … Przeczytaj cały artykuł Post Pici z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 170

moja najwspanialsza mama spontanicznie i z uśmiechem przyjmuje każdy prezent i wszystkie te wiktuały przynosi do mnie :) Mam więc dla Was kilka propozycji: co zrobić z cukinii na późno-letni obiad lub obiadokolację :) Przepisy odkryte w Lawendowym Domu i zmienione na smak mojej kuchni :) Propozycja nr. 1: Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu! Składniki: Placki: 1 cukinia (ok.600g

Spektrum Smaku
Letnie TRIO owocowo- miodowe 111

dodaje tak energii, jak letni, orzeźwiający, owocowo-miodowy napój z samego rana! Prosty do przygotowania, nie wymaga dużo czasu. Dodatek miodu wielokwiatowego równoważy kwaśne kiwi i jeżyny. Po prostu niebo w gębie! Serdecznie polecam, gdy słoneczko grzeje niemiłosiernie :)  Składniki (na 2 porcje): 4 kiwi 1 duży banan 2 dojrzałe mango 100 g jeżyn 3 łyżki miodu wielokwiatowego Przygotowanie: Kiwi

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 171

się nie oblizywać palców. Składniki : Na 20 dość sporych bułeczek. 4 szklanki mąki  (700g) 4 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) - półtora opakowania 6 łyżek cukru 1,5 szklanki letniego mleka pół szklanki oleju  250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni

Malinowa Kawiarenka
Bułki kwiatuszki z parówką 175

soli 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka 5 parówek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, sól, cukier

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 122

truskawkowy w pełni :D Dlatego proponuję słodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej  3/4 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo

Nastoletnie Wypiekanie
Chłodnik na jogurcie naturalnym 154

Chłodnik na jogurcie naturalnym to pomysł na szybki, dietetyczny i wegetariański obiad. W letnie dni, takie danie najlepiej smakuje :) Jeżeli macie ochotę wypróbować inne chłodniki to przygotujcie chłodnik wiosenny lub chłodnik na botwince .  Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny (400 g) 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewki szczypiorek  sól, pieprz ugotowane jajka do podania Ogórka obrać

Ugotować
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ 163

takie letnie i ciepłe dni ( oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki:   2 plastry arbuza  10 dag sera feta   kilka listków świeżej mięty  1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik  1 łyżka miodu  1 niepełna łyżka soku z cytryny

Z Majeczką w kuchni
Klasyczny placek z wiśniami 178

mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę organizacji, dzięki której moja

les mirabelles
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 178

pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano

Smak mojego domu
Jagodzianki 147

sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :)  Takie z duż ą porcją jagó d, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 250 ml ciepłego mleka 3,2% (nie gorącego) 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 100 g cukru   Nadzienie: 300g jagód 2 łyżki

Delicious Titbits
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 189

zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek można już dodawać do ciasta. Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 55 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą mąkę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze

Stare Gary