pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny) 1/2 szklanki cukru pudru 200 g bardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania ciasta wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo
Domowy Smak Jedzeniaprzepis tutaj) 1 jajko do posmarowania płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać po kawałku masła
Czerwień i błękitgranatu, dociskając je delikatnie w okruszki. Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru. Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan
Proste Potrawyoczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:) Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb 100 g mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 3,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką ) 3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta soli Przygotowanie : Mąkę przesiać
Wypieki Ulirodzynki do posypania Składniki na masę serową zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Zrobić rozczyn z drożdży. W tym celu do garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Do reszty ciepłego mleka dodać
Chocolate Muffin Blogprzez woreczek), żeby się połączyły i wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła
Pełny talerzletni upalny dzień od rana szukamy ochłodzenia. Co może pomóc? Lemoniada! Napój ten ma wiele odmian, ale ja najczęściej przygotowuję podstawową wersję. Jak dla mnie ma same zalety: jest orzeźwiająca, pyszna, tania i banalnie prosta w przygotowaniu, dzięki czemu można zaangażować w to dzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki
Pełny talerzjestem w stanie nawet zrobić satysfakcjonujących zdjęć. Składniki na 14-16 sztuk 3 1/2 szklanki mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 2/3 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 2 żółtka 70 g masła szczypta soli 400 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki cukru pudru dodatkowo białko łyżka mleka cukier do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć
Pełny talerzChociaż muszę przyznać, że są świetne również na zimno. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 100 ml mleka 2 łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Farsz 500g pieczarek 1 duża cebula masło klarowane do smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Pełny talerznajlepiej jeszcze według kolorów... Nie znoszę gdy ktoś pije z butelki i po wypiciu pozostawia ją zgniecioną (wgniecioną). Nie piję i nie jem gorącego. Napoje i potrawy spożywam letnie lub zimne. Mam uraz z dzieciństwa do gorącego. Uwielbiam kanapki skropione maggi J dodaję ją tez do rosołu, aż zmienia kolor i do pierogów. dziennie potrafię wypić w pracy
ClauditteMissCookingSmakowita , kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie dni . składniki na 6 porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta
Smakowite DaniaPyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki
Smakowite Daniamleka aromat waniliowy *kruszonka: 200 g mąki 100 g margaryny/masła 100 g cukru Dodatkowo: marmolada białko Wykonanie: Zaczynamy od wykonania rozczynu. Podgrzewamy 100 ml mleka - tak, aby było letnie - dodajemy drożdże, 3 łyżki cukru i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie do miski wbijamy jajka ubijamy mikserem i dodajemy resztę
Piekę, bo lubię