puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę, drożdże, cynamon i cukier wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej
Food Squareminut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie. Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać
In my kitchenCiasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki
In my kitchenTruskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić
In my kitchenposypujemy pozostałymi pestkami słonecznika. Pieczemy ok. 45 min. Sprawdzamy stan wypieku poprzez wbicie patyczka w jego środek. Patyczek powinien być lekko wilgotny. Keks studzimy, wyjmujemy z formy i podajemy letni lub schłodzony. Smacznego
Moniki Smakołykipszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny) 1/2 szklanki cukru pudru 200 g bardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania ciasta wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo
Domowy Smak Jedzeniaprzepis tutaj) 1 jajko do posmarowania płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać po kawałku masła
Czerwień i błękitgranatu, dociskając je delikatnie w okruszki. Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru. Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan
Proste Potrawyoczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:) Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb 100 g mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 3,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką ) 3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta soli Przygotowanie : Mąkę przesiać
Wypieki Ulirodzynki do posypania Składniki na masę serową zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Zrobić rozczyn z drożdży. W tym celu do garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 30 minut). Do reszty ciepłego mleka dodać
Chocolate Muffin Blogprzez woreczek), żeby się połączyły i wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła
Pełny talerzletni upalny dzień od rana szukamy ochłodzenia. Co może pomóc? Lemoniada! Napój ten ma wiele odmian, ale ja najczęściej przygotowuję podstawową wersję. Jak dla mnie ma same zalety: jest orzeźwiająca, pyszna, tania i banalnie prosta w przygotowaniu, dzięki czemu można zaangażować w to dzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki
Pełny talerzjestem w stanie nawet zrobić satysfakcjonujących zdjęć. Składniki na 14-16 sztuk 3 1/2 szklanki mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 2/3 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 2 żółtka 70 g masła szczypta soli 400 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki cukru pudru dodatkowo białko łyżka mleka cukier do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć
Pełny talerz