letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:91/100)

Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 254

zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao+ 1/2 szklanki letniej wody 2 jajka 100g miękkiego masła 20g cukru waniliowego 200g cukru Mąkę połączyłam z sodą i solą. Kakao rozpuściłam w wodzie. Kefir połączyłam z wodą. Jajka rozbełtałam.  Masło utarłam

bastalena
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 394

Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do dzisiejszej kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocamiJogurtowe ciasto z czarną porzeczką SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 1 szklmąka - 2,5 szkl jajka - 3 sztcukier -3/4 szklproszek do pieczenia -2 łyżeczkiolej- 1/2 szkltłuszcz do formyczarna porzeczka- 2 szklKRUSZONKAwiórki kokosowe - 3 łyżkimąka - 3/4 szklmasło -1/2 kostcukier - 1/2 szklPRZYGOTOWANIE:CIASTO: Mąkę

Kuchnia Danusi
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 175

możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 20  minut. Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku, aby cały czas pozostało chrupkie

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 134

zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.    Chlebki z rozmarynem   Składniki:250 g mąki chlebowej150 ml letniej wody15 g świeżych drożdży3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukruszczypta soli2 szczypty słodkiej paprykiDodatkowo:gruba sól morska, rozmarynolej do posmarowania chlebkówmąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie:Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 149

zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 162

świeżych drożdży 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki suszonego oregano. Wykonanie:Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Banany 130

oczyści również pory, ściągnie skórę i zmatowi skórę..  Rozetrzyj banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nałóż na twarz i szyję na około 20 minut, po czym zmyj letnią wodą. Rozgnieć dojrzałego banana i wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz na około 20 minut (chyba, że wcześniej poczujesz pieczenie), a następnie umyj twarz zimną

NaKońcuJęzyka
Pieczone pomidory po prowansalsku 246

pieczone pomidory mają w sobie coś zmysłowego, są takie mięsiste i soczyste, pokochałam je od czasu zrobienia gemisty. Kruszonka chlebowa dodaje im dużo aromatu i kontrastowej faktury.Tę prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia

Chilli Czosnek i Oliwa
PUSZYSTE PĄCZKI 177

łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu do smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli. Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony

RAROSSA
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 456

gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. 8. ODCEDZANIE MAKARONU (1 min): sprawdzamy czy jest już gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą. 9. ZIOŁA (2 min): do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw. 10. SOS + MAKARON

Nerds Kitchen
Zupy 159

Zupa rybna Zupa czosnkowa Zupa z kapustą i fasolą Zupa z pieczonej dyni i czosnku Gazpacho andaluz Francuska zupa szczawiowa Egipska zupa z soczewicy Ekspresowe gazpacho Letnie minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 125

widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie polecam pomidory odmiany malinowej - słodkie, o mięsistym miąższu. Ja pomidory kupuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 172

się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli użyjecie pomidorów z puszki, przygotowanie sosu pójdzie Wam dużo szybciej, jednak w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory. W dużej misce wymieszaj usmażonego bakłażana i cukinie z pomidorowym sosem. Jeżeli chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybki marynowane mojej mamy 206

ocet  - listki laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - woda - cukier - sól - słoiczki (najlepiej nie za duże, idealnie nadają się takie po dżemie) Grzybki oczyszczamy, płuczemy kilka razy w letniej wodzie. Przygotowujemy garnek w którym następnie gotujemy grzyby w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki octu (by nie traciły koloru) na wolnym ogniu przez około 35 minut. W drugim garnku

W mojej holenderskiej kuchni
Suszone pomidory - tak jest! 260

Kocham, kocham, uwielbiam pomidory. Mogę je jeść non stop. Zawsze, gdy jesień daje o sobie znać zachodzę w głowę jak spakować, przetworzyć, zabezpieczyć letnie pomidory. Wiem, że za chwilę będę za nimi tęskniła i żałowała, że zjadłam tak mało. Przecier pomidorowy już jest (klick), kac pomidor został jeszcze z ostatnich lat (klick) ale wykorzystałam już wszystkie suszone pomidory (klick

Brzuszki Łakomczuszki