Wakacje, ach wakacje. Schab znów wrzuciłam na grill. Tym razem w połączeniu z serem mozzarella. Super zestaw na lekki, letni obiad, który nie obciąża zanadto żołądka. Grillowany schab z mozzarellą przygotowuje się bardzo szybko, również nadaje się do przygotowania na patelni grillowej. Potrzebujemy tylko plastry schabu, 1 pokrojony w plastry ser mozzarella, sól i ognistą mieszankę przypraw. Do grillowanego schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja przygoda z kuchnią japońską zaczęła się kilka lat temu podczas letnich wakacji. Spędzaliśmy je z mężem w resorcie typu all inclusive. Na jego terenie znajdowało się kilka restauracji, z których można było korzystać do woli. Była tam również knajpka japońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki. Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której
W mojej holenderskiej kuchniSzybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt2 jajka 2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać dwie łyżki
RAROSSAcukru 0,75 l wody aromat rumowy kieliszek alkoholu Dodatkowo 400 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz łyżką mąki Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem
RAROSSAlubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej. Składniki: Roti: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia
Weganizm infantylnypieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie
Emcia PichciCzasami mam tak, że coś bym zjadła, napiła się, a czasu mało. Może koktajl? Eee, mycie dzbanka, szklanek, nie chce się. Ja mam tak w sezonie wiosenno - letnim. Zwykle w tym czasie przygotowuję się do zawodów i intensywnie trenuję, do tego dziecko, praca. Wszystko szybko, wszystko w biegu, a do tego gorąco. Któregoś dnia firma Russell Hobbs zaproponowała współpracę
Blondynka Gotujemaszyny, włączam funkcję wyrabiania ciasta i niczym się nie martwię. Ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i po czasie podwaja swoją objętość. A składników jest niewiele: 350g mąki pszennej 180g wody letniej 20g świeżych drożdży 25g oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna większa. Smarujemy dowolnym sosem
Olikowa kuchniaPomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad.Składniki:- 2 duże cebule- 150ml pikantnego ketchupu- 250ml wody- 1 puszka pomidorów bez skórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdroweczasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia
Monia miesza i gotujezależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby mikstura urosła. Pozostałą mąkę łączymy z oliwą i solą, dodajemy również wyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może
Ze smakiem i z pasjąProsta, lekka i kolorowa sałatka na przywołanie wiosny :) Czy Wam również coraz bardziej brakuje świeżych, letnich owoców i warzyw? Ja nie mogę się doczekać w szczególności truskawek, jagód i pomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zio
Ze smakiem i z pasjąświeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek oliwy z oliwekFarsz:2 średniej wielkości cukinie150g gorgonzoli2 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy z oliweksólpieprz zielony lub kolorowyWykonanie:W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru.Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto.Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było
kolorowotorcikowo