letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:92/100)

Miksuj i Naprzód! 190

Czasami mam tak, że coś bym zjadła, napiła się, a czasu mało. Może koktajl? Eee, mycie dzbanka, szklanek, nie chce się. Ja mam tak w sezonie wiosenno - letnim. Zwykle w tym czasie przygotowuję się do zawodów i intensywnie trenuję, do tego dziecko, praca. Wszystko szybko, wszystko w biegu, a do tego gorąco.  Któregoś dnia firma Russell Hobbs zaproponowała współpracę

Blondynka Gotuje
Margerita i Olikowa 145

maszyny, włączam funkcję wyrabiania ciasta i niczym się nie martwię. Ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i po czasie podwaja swoją objętość. A składników jest niewiele: 350g mąki pszennej 180g wody letniej 20g świeżych drożdży 25g oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna większa. Smarujemy dowolnym sosem

Olikowa kuchnia
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-SEROWYM 276

Pomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad.Składniki:- 2 duże cebule- 150ml pikantnego ketchupu- 250ml wody- 1 puszka pomidorów bez skórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera  (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
Konfitura z czarnej porzeczki 204

czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia

Monia miesza i gotuje
Świeża, lekka pizza. 224

zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby mikstura urosła. Pozostałą mąkę łączymy z oliwą i solą, dodajemy również wyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy

Brzuszki Łakomczuszki
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 181

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami 134

żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może

Ze smakiem i z pasją
Zakręcona sałatka 195

Prosta, lekka i kolorowa sałatka na przywołanie wiosny :) Czy Wam również coraz bardziej brakuje świeżych, letnich owoców i warzyw? Ja nie mogę się doczekać w szczególności truskawek, jagód i pomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zio

Ze smakiem i z pasją
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 212

świeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek oliwy z oliwekFarsz:2 średniej wielkości cukinie150g gorgonzoli2 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy z oliweksólpieprz zielony lub kolorowyWykonanie:W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru.Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto.Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było

kolorowotorcikowo
ROGALE MARCIŃSKIE 374

łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z 2 łyżkami ksylitolu ( lub cukru) i ekstraktem waniliowym na kogel

Smaczne Zdrowe
Zielony chleb cukiniowy 209

wyjęty z formy na metalowej kratce.Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie, dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie

Grunt to przepis!
Gofry jogurtowe 278

Gofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto W–Z 338

mnie cała noc). Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Wkładamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany

Mia Cucina Sofieta
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 170

się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków

Z miłości do słodkości
Rogale marcinskie 284

troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni.skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej 2 lyzki

Przysmaki Karolki