Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki
Smakowite Daniamleka aromat waniliowy *kruszonka: 200 g mąki 100 g margaryny/masła 100 g cukru Dodatkowo: marmolada białko Wykonanie: Zaczynamy od wykonania rozczynu. Podgrzewamy 100 ml mleka - tak, aby było letnie - dodajemy drożdże, 3 łyżki cukru i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie do miski wbijamy jajka ubijamy mikserem i dodajemy resztę
Piekę, bo lubięoraz dekoracją z pianek marshmallow to połączenie idealnie ze sobą komponujące. Babeczki ze ślicznymi kwiatuszkami tworzą przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Babeczki idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół. Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki
Słodka Stronarobiony przez Babcię :) Podstawowy przepis na omlet możecie znaleźć pod linkiem na omlet . Dzisiejsza wariacja na jego temat to przepis na omlet z karmelizowanymi bananami i owocami letnimi (które niestety powoli się kończą :() Składniki: Omlet: 2 duże jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek mleka 2 łyżki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka cukru pudru odrobina cukru waniliowego szczypta soli masło
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru
Smakowy Rajchwilę by wystygła. 3 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do głębokiej miseczki i tworzymy dołek. Następnie wbijamy jajko i żółtka, dodajemy śmietanę i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do lodówki, na około godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek
Smakowy Rajzagotuje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem, by nie zrobił się kożuch. Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło
Smakowy Rajsyropów z aptek. Ja najczęściej podczas choroby słodzę nim herbatę, co nadaje jej bardzo dobrego smaku, ale syrop można użyć też bardziej tradycyjnie, czyli brać go na łyżeczkę :) W letnie dni można stosować go jako dodatek do wody mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :) Składniki: 20 baldachów kwiatów
Smakowy Rajwymieszać. 4. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą, DOBRZE UBIĆ! Odstawić do wystygnięcia. 5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. 6. Ser zmiksować z jogurtem i syropem. Następnie dodać letnią (płynną) żelatynę, miksować na wysokich obrotach. 7. Otworzyć mleczko kokosowe. W lodówce powinno się rozwarstwić na śmietankę i wodę. Zdjąć śmietankę z wierzchu, ubić mikserem. 8. Delikatnie połączyć łyżką masę
Powiedz dietom niekolejny torcik w mojej kolekcji. Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki
Krakowskie smaki Anidrobny mak. A skoro nie dało się z niej nic sensownego wydobyć, nie pozostało nić innego jak dać się jej prowadzić. W niezaplanowanej przerwie kupić plecak, będący zapowiedzią letnich wojaży, i wypić pierwszą mrożoną kawę w sezonie. W kolejnej przerwie pogawędzić z konQbkiem, który musiał ze mną jechać po części do mojej znów zepsutej Kaśki. Potem wrócić do domu, przez
les mirabellesproszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić do letniej temperatury. Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i odstawić na kilka dni. Po paru dniach ciasto rozwałkować na 0,5 cm. Formować pierniczki i piec 10-15 minut
Jadło i czytadłołyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód
Smakołyki BerenikiChyba brakuje mi lata i słoneczka, bo dzisiaj naszła mnie ochota na orzeźwiający letni koktajl z ananasami w tle :) Składniki: - 1 średniej wielkości ananas - 1 pomarańcza Przygotowanie: Ananasa i pomarańczę obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy
Zainspirowana w kuchniżółtek -pół szklanki drobnego cukru do wypieków -125 g masła, roztopionego i przestudzonego -15 dag rodzynek i żurawiny, pół na pół -1 roztrzepane jajeczko -szczypta soli -1 szklanka mleka, letniego -aromat cytrynowy, kilka kropelek -płatki migdałów SKWORCU Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj. Z drożdży przygotuj rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka
Z Kuchni Do Kuchni