wadze około 300 – 400 g każda. Składniki 4 małe dynie hokkaido 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili(...)mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski. Ścinamy dynię od góry, odcięte “pokrywki” odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy. Na głębokiej patelni
Tajemnice Smakuchcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około(...)bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. śmietanki 30% 3 łyżki konfitury morelowej Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko
Smaki Na Talerzudłużej pozwolimy, aby nasz pudding dojrzewał, tym zyska on tylko na smaku. Stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i wilgotny. Polecam serdecznie!!! SKŁADNIKI 200 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 80 g kandyzowanej pomarańczy 50 g migdałów bez skóry 150 g cukru brązowego muscovado 150 g miękkiego masła 80 g m ą ki pszennej 150 ml rumu (brandy(...)cucchiaini di cannella un pizzico di noce moscata un pizzico di sale 120 g di mollica di pane raffermo 100 ml di latte PRZYGOTOWANIE Rodzynki i drobno pokrojone śliwki zalewamy rumem, nasączamy ok. 15 minut. W międzyczasie drobno pokrojone pieczywo zalewamy mlekiem, pozostawiamy na 10 minut. Z cytryny ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Migdały i kandyzowane pomarańcze drobno
La grande e la piccola cuocaKruche babeczki z owocami Małe, smaczne i nie za słodkie babeczki z kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie: 1 jabłko 4-5 śliwek 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki cukru waniliowego *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę. Tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Następnie 2/3 ciasta partiami rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm *** *** Rozwałkowanym ciastem wykładamy foremki do babeczek. Jeżeli używamy metalowych
Blog z ApetytemPyszne knedle ze śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść(...)ciasto na gładką masę. Uformować wałek i pokroić na wałeczki o szerokości 3 cm. Spłaszczyć, na środku położyć śliwkę, oczywiście bez pestki. Zlepić knedle w ten sposób, żeby cała śliwka była pokryta ciastem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić knedle, zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Podczas gotowania kilka razy delikatnie przemieszać i przewrócić knedle
Kuchnia Pokoleńgorzkiej czekolady • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 3 jajka • 270 g drobnego cukru • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa) • szczypta soli • 150 g suszonych śliwek • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni(...)rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto
KUCHNIA POLSKAdodatkami również się nada. Różnica jest taka, że z mleczną czekoladą trzeba w przeciągu miesiąca zjeść. Składniki, które podam poniżej wystarczą na 2 średniej wielkości słoiki. Składniki: 1 kg śliwek 100 g kakao (opcjonalnie czekolada gorzka lub mleczna) 1/4 szkl. cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, pokroić na pół i wyjąć z nich pestki. Do garnka dodać cukier oraz śliwki i kilka
Kuchnia w oparachciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Śliwki gotujemy prze(...)rodzynkami oraz cynamonem i chwilę podsmażamy. Gdy mamy soczyste jabłka dodajemy mąkę ziemniaczaną. wykonanie ciasta: Na pierwszym cieście posypujemy kaszę manną, rozkładamy równomiernie jabłka i wciskamy ugotowane, odsączone śliwki. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki proszku do pieczenia, płaskie wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja chwilkę podpiekam) składniki na warstwę śliwkową: 1500 g śliwek 80 g cukru 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Rozkładamy na blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy przez(...)Dodajemy ser, śmietankę, budyń oraz olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy w osobnym naczyniu, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na warstwę śliwek. Pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniadowolne owoce i będzie idealne dla niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je ostatnio dosłownie w 15 minut (nie licząc pieczenia), może i Wy się skusicie, w końcu mamy urodzaj na śliwki :) Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 20 śliwek (lub innych ulubionych owoców) Margarynę rozpuszczamy, pilnując(...)dodajemy margarynę i mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Prawda, że prosto
Cynamonowe szczęściebędą zawiedzeni – skórka wychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;) 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g) 2 cebule około 8 suszonych śliwek 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. powideł śliwkowych 3 łyżeczki cukru słodka papryka mielona sól Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną(...)przyprawy równomiernie wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni. Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy ketchup, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 3/4 szkl. wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
Smaki Na Talerzusmakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Składniki: 200 g masła 250 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g śliwek węgierek Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 szklanka mąki Sposób przygotowania: Na początku najlepiej przygotować kruszonkę, ponieważ musi poleżeć w lodówce przez jakiś czas. Masło roztapiamy, mieszamy(...)mąką i cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki. Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do tego dodajemy powoli przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać(...)Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem
My simple kitchenliść laurowy 2 gwiazdki anyżu 7 goździków łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry łyżeczka mielonego imbiru w proszku 2 łyżeczki mielonego kardamonu 50 g rodzynek sułtańskich 50 g śliwek suszonych 50 g płatków migdałowych Przepis – Śledzie korzenne Przepis zaczynamy od pokrojenia cebulkę w kostkę i śledzi w nie za duże kawałki. Zobaczcie jak to robię na moim filmie(...)musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. Do całości wrzucamy nasze przyprawy z patelni. Całość dobrze mieszamy. Śledzie korzenne układamy w miseczce lub słoiczku kolejno: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem i znowu kolejna warstwa: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem Śledzie na dwa dni odstawiamy do lodówki. Po tym czasie dopiero zachwycamy się
Kuchennyviral.pl