Pyszne knedle ze śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść(...)ciasto na gładką masę. Uformować wałek i pokroić na wałeczki o szerokości 3 cm. Spłaszczyć, na środku położyć śliwkę, oczywiście bez pestki. Zlepić knedle w ten sposób, żeby cała śliwka była pokryta ciastem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić knedle, zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Podczas gotowania kilka razy delikatnie przemieszać i przewrócić knedle
Kuchnia Pokoleńgorzkiej czekolady • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 3 jajka • 270 g drobnego cukru • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa) • szczypta soli • 150 g suszonych śliwek • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni(...)rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto
KUCHNIA POLSKAdodatkami również się nada. Różnica jest taka, że z mleczną czekoladą trzeba w przeciągu miesiąca zjeść. Składniki, które podam poniżej wystarczą na 2 średniej wielkości słoiki. Składniki: 1 kg śliwek 100 g kakao (opcjonalnie czekolada gorzka lub mleczna) 1/4 szkl. cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, pokroić na pół i wyjąć z nich pestki. Do garnka dodać cukier oraz śliwki i kilka
Kuchnia w oparachciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Śliwki gotujemy prze(...)rodzynkami oraz cynamonem i chwilę podsmażamy. Gdy mamy soczyste jabłka dodajemy mąkę ziemniaczaną. wykonanie ciasta: Na pierwszym cieście posypujemy kaszę manną, rozkładamy równomiernie jabłka i wciskamy ugotowane, odsączone śliwki. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki proszku do pieczenia, płaskie wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja chwilkę podpiekam) składniki na warstwę śliwkową: 1500 g śliwek 80 g cukru 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Rozkładamy na blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy przez(...)Dodajemy ser, śmietankę, budyń oraz olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy w osobnym naczyniu, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na warstwę śliwek. Pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniadowolne owoce i będzie idealne dla niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je ostatnio dosłownie w 15 minut (nie licząc pieczenia), może i Wy się skusicie, w końcu mamy urodzaj na śliwki :) Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 20 śliwek (lub innych ulubionych owoców) Margarynę rozpuszczamy, pilnując(...)dodajemy margarynę i mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Prawda, że prosto
Cynamonowe szczęściebędą zawiedzeni – skórka wychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;) 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g) 2 cebule około 8 suszonych śliwek 1 łyżeczka octu 1/2 szkl. ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. powideł śliwkowych 3 łyżeczki cukru słodka papryka mielona sól Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną(...)przyprawy równomiernie wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni. Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy ketchup, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 3/4 szkl. wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
Smaki Na Talerzusmakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Składniki: 200 g masła 250 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g śliwek węgierek Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 szklanka mąki Sposób przygotowania: Na początku najlepiej przygotować kruszonkę, ponieważ musi poleżeć w lodówce przez jakiś czas. Masło roztapiamy, mieszamy(...)mąką i cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki. Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do tego dodajemy powoli przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać(...)Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem
My simple kitchenliść laurowy 2 gwiazdki anyżu 7 goździków łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry łyżeczka mielonego imbiru w proszku 2 łyżeczki mielonego kardamonu 50 g rodzynek sułtańskich 50 g śliwek suszonych 50 g płatków migdałowych Przepis – Śledzie korzenne Przepis zaczynamy od pokrojenia cebulkę w kostkę i śledzi w nie za duże kawałki. Zobaczcie jak to robię na moim filmie(...)musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. Do całości wrzucamy nasze przyprawy z patelni. Całość dobrze mieszamy. Śledzie korzenne układamy w miseczce lub słoiczku kolejno: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem i znowu kolejna warstwa: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem Śledzie na dwa dni odstawiamy do lodówki. Po tym czasie dopiero zachwycamy się
Kuchennyviral.plwoli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! Zatem bierzemy się za pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła 200 g 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie(...)lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz
Zasmakuj Kuchnijednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego(...)maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy
My simple kitchenzwykle bywa w przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe pół łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku(...)Kapustę dwukrotnie płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna a następnie odciskamy, kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy kminek, pokrojone śliwki oraz namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (zostawiamy tylko końcówkę wody razem ze śmietkami). Zalewamy wodą tak by składniki się przykryły, dodajemy liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu ok 1,5 h. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę
Dzieje kuchennej Wiewióryśliwkowe w kolorze jak u Łukasza (tak to jego przepis)... ale to nic, i tak były pyszne! Składniki: (na 12 batoników) 200 g orzechów nerkowca 200 g suszonych śliwek 200 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płynnego miodu (w wersji wegańskiej syrop klonowy, daktylowy lub z agawy) Przygotowanie: Jeśli olej kokosowy mamy w postaci stałej, należy(...)stopić. Orzechy nerkowca zmiksować w blenderze lub malakserze na piach. Suszone śliwki również zmiksować, ale na pastę (u mnie nie do końca, co widać na zdjęciach). Orzechy wymieszać ze śliwkami, dodać wiórki kokosowe, stopiony olej oraz płynny miód. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi, aż do otrzymania klejącej gęstej masy. Spróbujcie ją teraz i ewentualnie dosłódźcie jeszcze odrobiną miodu. Jeśli masa
Nastoletnie Wypiekanie