ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:139/469)

Kompot z czerwonych Mirabelek 167

litrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;)  Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier  woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić

Krakowskie smaki Ani
Dżem z Renklody 182

roku robić z nich czegokolwiek. Jednak tak przyjacielsko na mnie "spoglądały" z tej michy, że postanowiłam się z nad nimi zlitować :) I tak oto,  powstał pyszny dżem z śliwek Renklod. Polecam;) Składniki: 4 kg śliwek Renkloda sok oraz skórka z cytryny 8 łyżek prawdziwego miodu 1,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki wymyć, obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze

Krakowskie smaki Ani
Pieczone pałki kurczaka z suszonymi śliwkami 269

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Proste danie, dla tych którzy nie mają czasu na siedzenie w kuchni, pieczone udka z suszonymi śliwkami. Polecam :-) Składniki: ½ kg pałek kurczaka 2 kostki rosołowe 1 łyżeczkę majeranku 1 łyżeczkę bazylii 5 – 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych Sól, pieprz do smaku 1/3 szklanki oleju Odrobina rozmarynu. Sposób(...)wykonania: Kostki rosołowe rozetrzeć z olejem, dodać pozostałe przyprawy i zioła. Pałki kurczaka natrzeć przyprawami z olejem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Śliwki suszone pokroić i rozłożyć na pałkach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 186

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50(...)śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą. W miseczce łączymy skórki z owoców, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką

My Culinary Art
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 165

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w winie:4-5 plastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku kroimy(...)kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy

My Culinary Art
Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym 150

wyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce. 2. Śliwki przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać przyprawę i cukier. Gotować na małym ogniu aż śliwki się rozgotują. Masa powinna być gęsta i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zestawić

UgotujmyTo.pl
W stylu bydgoskim 158

świeżymi owocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1(...)łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej kawydodatkowo:1 łyżka cukru pudru50 g daktyli25 g orzechów włoskichBiałka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 175

obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie(...)czerwonego wina30 g suszonych śliwek30 g suszonych daktyli30 g rodzynek30 g suszonej żurawiny30 g suszonych jagód goji1 jajkoMleko z masłem mocno podgrzać, zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Ostudzić.Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 180

deszczowy dzień nie ma nic lepszego, niż unoszący się zapach pysznych wypieków! Kocham piec muffiny i eksperymentować z dodatkami ;) dziś wymyśliłam piernikowe muffiny z niespodzianką w środku w postaci... śliwki! Połączenie idealne :)Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanka pokruszonych migdałów1 opakowanie przyprawy korzennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2 łyżki mleka1/3 szklanki(...)cukru1/2 szklanka oleju12 suszonych śliwek Przygotowanie:  Nastawiamy piekarnik na 170'C.Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy

Kitchens Alphabet
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 264

pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę(...)wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią

Kulinarny karnet Christophera
Owocowy pająk 100

zawsze są z chęcią jedzone przez maluchy. Jednak wystarczy odrobinę wyobraźni by danie zmieniło się w atrakcyjną przekąskę. Dzisiaj podpowiadamy jak w ciekawy sposób przemycić naszym milusińskim brzoskwinie i śliwki. Składniki: brzoskwinia śliwka polewa czekoladowa jako dodatek banan i borówki Na czystym, jasnym talerzu przy pomocy polewy czekoladowej rysujemy pajęczynę. Brzoskwinie przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Zaznaczamy półokrag(...)sciągamy skórkę. Przy pomocy wykałaczki robimy oczy pająka i układamy go na pajęczynie. Śliwkę przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy w grube paski. Układamy nogi pająka. Z banana wycinamy motyle i układamy na pajęczynie. Dorzucamy wszelkie inne owoce jakie mamy jako pokarm naszego pająka. Gotowe do podania dzieciom

Kolizje Smaków
Zrazy z mięsa mielonego w skórkach drobiowych 173

Kiedyś już robiłam takie kotleciki..tym razem dodałam do mięsa śliwki suszone i smażyłam we frytkownicy.. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego  śliwki suszone 1 cebula  2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego sól czosnkowa jajka bułka tarta Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do(...)mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Na środku położyć także śliwkę suszoną.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach ,a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju lub we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Miodowy deser z pesso 169

orzechów i miodu..Przepis z ulotki dołączonej do pesso. 1 opakowanie pesso pszennego 100 g miodu - miodowej lawendy 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich Kresto 150 g rodzynek i śliwek suszonych Kresto 20 g masła Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut  aż napęcznieje.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie.Do ciepłego i rozdrobnionego widelcem pesso dodać(...)masło, miód, orzechy i odsączone śliwki z rodzynkami.Deser można spożywać na ciepło i na zimno

Moje domowe kucharzenie
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową 227

masło  pokroić na małe kawałki.Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.Śliwki wypestkować.Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości(...)cm.Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową.Piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wegański budyń jaglany ze śliwkami 76

śniadanie albo na deser proponuję pyszny zdrowy wegański budyń jaglany. Na mleku kokosowym z mango i śliwkami. Słodycz z natury bez dodatku cukru. Bo na słodko może być bez dosładzaczy.       400 ml mleczka kokosowego 100 ml kaszy jaglanej 1 mango 150 g śliwek 1 łyżka mix bakalii mięta do dekoracji Kaszę przelewam zimną wodą na sitku(...)dodaję 2/3 musu do kaszy, podgrzewam i mieszam. Miksuję kaszę blenderem, dolewam resztę mleczka kokosowego. Można je podgrzać. Do szklanek przekładam łyżkę musu mango, dodaję budyń, na wierzch mus. Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam na wolnym ogniu na patelni. Układam na budyniu,dekoruję bakaliami, mango, miętą

wesoła kuchnia