Jeszcze tylko zostawię przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni. Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek(...)dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieMusiałam zużyć śliwki jeszcze z zeszłego roku i szukałam jakiegoś przepisu na dobre ciasto ze śliwkami. Znalazłam w numerze 224 gazety „Ciasta domowe” przepis na ciasto jesienne. No cóż.. jeżeli się tak nazywa.. co mi szkodzi upiec go latem? Ciasto wyszło przepyszne, na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie za słodkie i delikatne(...)takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać
Na słodko lub wytrawniewcale tak nie smakuje.. Marchwiowe smużki wyglądają jak lekki zakalec.. ale wręcz przeciwnie zakalca nie ma i nie jest słodki ;-) Wyrazisty smak innych przypraw, lekko wyczuwalne suszone śliwki zatopione w lekko pomarańczowym miąższu, chrupiąca skórka i lekki zapach ziół sprawił że wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym.. :-) Z podanego(...)płaska łyżeczka cukru 1 nie ubita szklanka marchwi startej na tarce o bardzo drobnych oczkach ( na miazgę) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 listki świeżej bazylii 6 śliwek odrobina kminku ( nie za dużo) 7 g suszonych drożdży Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziarna sezamu do posypania. Sposób wykonania: Marchew umyć i zetrzeć
Na słodko lub wytrawniemargin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis wzięłam tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta. Składniki na ciasto: 500 g mąki(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g miękkiego masła lub margaryny 5 jaj 200 ml kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników
Na słodko lub wytrawnieNatchniona znalezionym w sieci przepisem postanowiłam połączyć śliwki suszone z piersiami z kurczaka. Nie obyło się bez lekkiej modyfikacji na własny użytek, ale i tak polecam. Śliwki suszone nie tylko do schabu :) SKŁADNIKI: 3 duże piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 60 g suszonych śliwek, pokrojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki soku z cytryny 4 płaskie łyżki(...)Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Wymieszać śliwki z tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki
Kuchnia w opałachDzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina i dodałem do niego 150 gram suszonych śliwek oraz trzy goździki w całości oraz cztery lekko pokruszone liście laurowe. Pomarańcze wyparzyłem, pokroiłem na ćwiartki i również dodałem je do garnka wraz z podsmażonymi wcześniej kaczymi udami. Całość
Wyprawy kulinarnenigdy zapomnieć :) Po spróbowaniu niektórych nie można było oderwać od tych małych, słodkich kuleczek...Dla wszystkich Pań, które szykują coś dobrego w dzisiejszym dniu...Trufle ze śliwką Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g śliwek suszonych1 1/2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka miodu2 tabliczki gorzkiej czekolady3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie:Śliwki pokrój w drobną kostkę(...)mały garnek do większego z gotującą się wodą) rozpuść serek na gładką masę, dodaj cukier i miód i wymieszaj aż do rozpuszczenia składników. Odstaw z ognia i wrzuć śliwki oraz pokruszoną czekoladę i cynamon. Wszystko razem wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Trzeba wystudzić i na 2 godziny wstawić do lodówki.Po wyjęciu uformuj małe kulki, wielkości orzecha
Lawendowe NieboZapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:250 g białego sera (twarogu)4 średnie ziemniaki2 szklanki mąki pszennej1 jajko8 świeżych śliwek4 łyżki serka homogenizowanego waniliowegoszczypta soli2 łyżki cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki myjemy(...)sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia
kulinarnyJachleba wodą, by skórka stała się lśniąca. Po tym czasie przykrywam formę z chlebem folią aluminiową, by nie przypalić wierzchu. Ostatnio eksperymentuję z dodatkami. Jestem ogromną wielbicielką chleba ze śliwką, więc kupuję śliwki kalifornijskie.Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam(...)zakwasowamapapolski.blogspot.com. A teraz czas na praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej (550)10g soli350ml wody100g śliwek kalifornijskichziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta)masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formySposób przygotowania:Wieczorem, w dzień poprzedzający
W kuchni wieczoremNaszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2(...)ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy
Z Kuchni Do Kuchniczekoladę w proszku. Mieszamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wykładamy z lodówki miseczkę i na białą część kremu teraz nakładamy część czekoladową.Składniki na sos z suszonych śliwek: - 3 łyżki cukru- 100 ml wody- 8 śliwek suszonychPrzygotowanie sosu:Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy 3 łyżki cukru. Wrzucamy śliwki i gotujemy na niskim ogniu przez(...)minut. Nie przykrywajmy.. Mieszajmy często, aż otrzymamy gęsty sos. Śliwki z sosem kładziemy na wierzch miseczki
Smaki BrazyliiOdkąd pamiętam takie powidła robiła moja mama, śliwkowe o wyczuwalnym smaku czekolady... pyszne!Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu(...)wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao- 2 łyżkiPracę nad powidłami rozkładam na 2 dni.Pierwszy dzień: umyte i wypestkowanie śliwki pokroić na pół, przełożyć na patelnię i smażyć- często mieszając- na średnim ogniu, aż woda odparuje i zgęstnieją (u mnie zajęło to ok 45 min.).Odstawić.Drugi dzień
Kraina Miodem PłynącaŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne.Składniki:200 g śliwek suszonych Kresto20 g migdałów mielonych Back Mit2 łyżeczki kakao1 łyżeczka przyprawy do piernikówcukier brązowy(...)Przygotowanie:Śliwki suszone i migdały przełożyć do naczynia z blendera i zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce.Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia
Ala piecze i gotujegęstym jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych śliwek1 płaska łyżeczka cynamonu50 g brązowego cukru1 kubeczek jogurtu greckiego (340 g)kruszonka (u mnie rozdrobnione(...)Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków)WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez 10-15 min, aż śliwki rozpadną się i powstanie mus z cząstkami. Powstały sok możesz
Słodko-Słony Świat IlonyBabcię … zabawy w ogrodzie ….Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;) SKŁADNIKI:( blacha 24 cm )CIASTO :* mąka(...)mleko – 200 ml* świeże drożdże – 35 g* masło – 80 g* jajko – 1 sztKRUSZONKA :* mąka – 100 g* cukier – 60 g* masło – 60 gDODATKOWO :* śliwki – ok. 500 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.Odstawiamy na ok. 10 minut.Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone
Ostra na Słodko