ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:124/469)

Ciasto Śliwkowa Pokusa 103

Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka i śliwki ostygną, mieszamy je ze sobą i wkładamy do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z musem śliwkowym. 179

słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 70 g masła 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do masy śliwkowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mus śliwkowy: 500 g śliwek 4 łyżki cukru Sernik z musem śliwkowym - przepis:  Rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. W malakserze mielimy ciasteczka na drobne kawałeczki, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy tortownicę (średnica(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia.  Śliwki myjemy, usuwamy pestki i układamy w garnku. Na górę śliwek wysypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu. Po tym śliwki przecieramy przez sito, aby powstał nam mus śliwkowy. Ostudzamy.  Do twarogu dodajemy jaja, mleko skondensowane

Kuchnia Łukasza
cukinia w musie śliwkowym 107

Skladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop(...)zalać pokrojoną cukinie .Tak przygotowana cukinie pozostawiamy na noc. Śliwki mirabelki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Jeszcze ciepłe przecieramy przez sito w celu usunięcia skórek i pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem

w mojej kuchni
Knedle ze śliwkami 104

Lato, ach to smaczne lato... Sezon na owoce w pełni, stąd też po raz kolejny postanowiłam z niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze śliwkami. Smacznego! Składniki:   1 kg śliwek 1 kg ziemniaków 2 jajka 20 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej cukier, kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego   Wykonanie:   Śliwki myjemy, usuwamy z nich(...)następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem

psgotujemy
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 108

Ciasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo ) Składniki: ciasto: - około 3 szklanki mąki - 200g margaryny roślinnej - 2 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa(...)Przygotowanie: Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.  Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta

Kuchnia co dnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 135

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka   dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem(...)zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego

Kuchnia co dnia
Otrębowe ciasto ze śliwkami 128

tego ciasta  dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone.  1 szklanka pszennych otrąb  - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie. 1 szklanka mąki 4 jajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp

AZgotuj!
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 204

przeziębieniami:)  Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew(...)pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego"  Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka  Kluseczki gryczane : szklanka mąki gryczanej

AZgotuj!
Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 138

przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)łyżek cukru pudru + 1 łyżka cukru do drożdży - 100 g rozpuszczonego masła - 4 jajka - 1 szklanka letniej mleka/wody - 50 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki cynamonu - 1 kg dojrzałych śliwek pokrojonych w połówki Kruszonka: - 50 g schłodzonego masła - 2 łyżki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka) Rozkrusz drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę cukru. Odstaw

Corner With Recipes
Budyń jęczmienny ze śliwkami 129

mleka ryżowego 1,5 łyżki oleju ryżowego bądź innego ulubionego 1/4 szklanki jęczmiennej 2 łyżki cukru brązowego (następnym razem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki) szczypta soli 150 g śliwek (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu(...)czasu zamieszać. Mrożone śliwki rozmrozić. Świeże przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla. Dodać 1 łyżkę wody, cynamon i kardamon. Gotować 3-5 minut, aż śliwki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę zmiksować i podawać ze śliwkami

Moja Galeria Smaku
Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi 103

wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre!  W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce najlepiej sprawdziły się w tym przepisie? Zdecydowany faworyt śliwki, na drugim miejscu gruszki i pękające w buzi borówki. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania, smakowania różnych owocowych(...)Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ile i jakie owoce znajdą się z Waszej miseczce zależy od Was, akurat miałam takie owoce, zachęcam do eksperymentowania Składniki: 2 śliwki 1/2 małej gruszki kilka truskawek 2 garście borówek amerykańskich 1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych kilka łyżeczek dobrego wina różowego cukier trzcinowy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Umyte

Moja smaczna kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 163

cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min. Mąkę przesiewamy z solą(...)miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną

Atlas Smaków
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 170

Bardzo lubię przygotowywać sałatki w wersji wytrawnej z owocami. Tym razem połączyłam ze sobą śliwki, wątróbkę oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo smaczna sałatka.  SKŁADNIKI: 1 garść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki(...)patelni. Dodaję wątróbkę i smażę około 15 minut na małym ogniu. Oprószam solą i pieprzem. Przestudzoną wątróbkę kroję w plasterki. 2. Orzeszki ziemne prażę na suchej patelni. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 4. Olej mieszam z sokiem z cytryny, cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 99

jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt..... mmmm.... palce lizać. Jest mięciusie, pulchniutkie, nie za słodkie i oszałamiająco pachnące, ale przede wszystkim nie jest suche, a połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami(...)łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy cukier puder do posypania     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 131

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie