ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:124/469)

Otrębowe ciasto ze śliwkami 135

tego ciasta  dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone.  1 szklanka pszennych otrąb  - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie. 1 szklanka mąki 4 jajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp

AZgotuj!
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 214

przeziębieniami:)  Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew(...)pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego"  Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka  Kluseczki gryczane : szklanka mąki gryczanej

AZgotuj!
Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 146

przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)łyżek cukru pudru + 1 łyżka cukru do drożdży - 100 g rozpuszczonego masła - 4 jajka - 1 szklanka letniej mleka/wody - 50 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki cynamonu - 1 kg dojrzałych śliwek pokrojonych w połówki Kruszonka: - 50 g schłodzonego masła - 2 łyżki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka) Rozkrusz drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę cukru. Odstaw

Corner With Recipes
Budyń jęczmienny ze śliwkami 134

mleka ryżowego 1,5 łyżki oleju ryżowego bądź innego ulubionego 1/4 szklanki jęczmiennej 2 łyżki cukru brązowego (następnym razem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki) szczypta soli 150 g śliwek (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu(...)czasu zamieszać. Mrożone śliwki rozmrozić. Świeże przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla. Dodać 1 łyżkę wody, cynamon i kardamon. Gotować 3-5 minut, aż śliwki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę zmiksować i podawać ze śliwkami

Moja Galeria Smaku
Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi 113

wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre!  W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce najlepiej sprawdziły się w tym przepisie? Zdecydowany faworyt śliwki, na drugim miejscu gruszki i pękające w buzi borówki. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania, smakowania różnych owocowych(...)Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ile i jakie owoce znajdą się z Waszej miseczce zależy od Was, akurat miałam takie owoce, zachęcam do eksperymentowania Składniki: 2 śliwki 1/2 małej gruszki kilka truskawek 2 garście borówek amerykańskich 1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych kilka łyżeczek dobrego wina różowego cukier trzcinowy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Umyte

Moja smaczna kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 169

cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min. Mąkę przesiewamy z solą(...)miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z cukrem, zalewamy gorącym roztopionym masłem. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną

Atlas Smaków
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 181

Bardzo lubię przygotowywać sałatki w wersji wytrawnej z owocami. Tym razem połączyłam ze sobą śliwki, wątróbkę oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo smaczna sałatka.  SKŁADNIKI: 1 garść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki(...)patelni. Dodaję wątróbkę i smażę około 15 minut na małym ogniu. Oprószam solą i pieprzem. Przestudzoną wątróbkę kroję w plasterki. 2. Orzeszki ziemne prażę na suchej patelni. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 4. Olej mieszam z sokiem z cytryny, cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 106

jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt..... mmmm.... palce lizać. Jest mięciusie, pulchniutkie, nie za słodkie i oszałamiająco pachnące, ale przede wszystkim nie jest suche, a połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami(...)łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy cukier puder do posypania     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 141

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 158

Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.  Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem

R'n'G Kitchen
Schab z morelą i śliwką 174

Schab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką(...)pewno jest godna polecenia. :-) około 1 kg schabu w kawałku 100g suszonych śliwek 50g suszonych moreli ulubione przyprawy 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian śliwkę i morelę. Schab umieszczamy

Szefowa kuchni
Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 183

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 15 kwaśnych śliwek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2. Dodawać po jednym jajki i dalej miksować. 3. Wlać mleko skondensowane i dalej miksować. 4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły

DefinicjaSmaku
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 183

Moje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką.  Ale chyba nikt nie będzie miał im za złe, że przybrały taką postać. One same wydają się też być zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin(...)Ciasto drożdżowe z serkiem homogenizowanym, które niezmiernie przypadło mi do gustu sprawdziło się także tutaj znakomicie. Myślę też, że sprawdzą się każde inne owoce; miałam śliwki wyjątkowo twarde i kwaśne, które w pieczeniu lekko zmiękły i prawie nie puściły soku. Ich mocno kwaśny smak przyjemnie kontrastował ze słodyczą brązowego cukru i lagodnością migdałowych płatków. Idealne bułeczki do mleka lub kawy

Kuchnia Prezydentowej
Buchty drożdżowe ze śliwkami 127

zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek, sezon w pełni, więc trzeba korzystać :).  Dodam, że buchty w 2006 r. zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych woj. śląskiego. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży(...)pół szklanki cukru szklanka  mleka 3 jajka pół kostki masła (100 g) Dodatkowo: 8 dużych lub 16 małych śliwek Przygotowanie: Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione

Domowa Cookierenka Agi
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 153

była trochę za rzadka, stąd ten blady kolor :( Ale i tak jest pyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół(...)dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć

chili & sugar