Ciasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego(...)łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto: 8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości) Sposób przygotowania: Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej
Nie tylko w kuchniJesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut
Nie tylko w kuchniOstatni weekend spędziłam z przyjaciółkami na wsi zbierając Śliwki ,brzoskwinie i jabłka.Dość pracowity był ,ale przyjemny.Cieszę się ,że mogłam tyle cudów natury przywieź do domu.Wyszły z tego takie wspaniałości.Pod względem przetworów jesień widzę kolorowo. 2 kg.śliwek węgierski 1 szkl. cukru 1 torebka cukru cynamonowego *************************************** Śliwki opłukać i wydrylować z pestki.Włożyć do dużego garnka.Podla(...)szklankami wody.Gotujemy na małym gazie ok.30 minut.Sok odlewamy do innego garnka.Wstawiamy na gaz ,dodajemy cukier ,mieszamy i gotujemy do jego rozpuszczenia.Przelewamy do wyparzonych sloiczków.Pasteryzujemy 10 minut. Śliwki ,które nam zostały smażymy na małym ogniu przez trzy dni po 4-5godzin dziennie.Przekładamy do małych słoiczków gorące.Zakręcamy ,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów. Zalać Śliwki.Zakręcić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwięc, że wykorzystam moje ulubione płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię przy wszelkiego rodzaju naleśnikach, czy innych placuszkach. Wychodzą wtedy takie delikatne i nieprzesiąknięte tłuszczem, są wspaniałe(...)cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany
Kuchnia EllieHmmmm i co ja mam napisać o tym cieście ??? Mniamuśne :) Zestawienie ciasta drożdżowego z cynamonem już posmakowałam wcześniej ( klik ) lub ( klik ) Drożdżowe ze śliwkami to znane , popularne i pyszne ciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym , Nie mogło nie smakować :) Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży(...)odrobina do podsypania ciasta 2 jajka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 4 łyzeczki cynamonu 1 szklanka cukru 1,4 koski masła (50g) 70 dkg śliwek Wykonanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem , zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawic na ok 15 minut do wyrośnięcia. po tym czasie dodac wszystkie pozostałe składniki ciasta i wyrobić je hakami miksera
Malinowa Kawiarenkazniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę(...)śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto
Przysmaki KarolkiProste, szybkie i sezonowe naleśniki z serem z cukrem i zmiksowanymi śliwkami. Pyszne na piątkowy obiad. Naleśniki podałam na talerzyku New Hollis Platin PORCELANA BOGUCICE Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka Dodatkowo: 250 g półtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe(...)dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku układamy ser oraz śliwki, zwijamy w dowolny sposób
VioletoweKucharzenieCiasto dzieciństwa, chociaż wtedy jadłam głównie ze śliwkami. Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 - 5 jabłek kilkanaście śliwek 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka i całość posiekać. Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć
Sto kolorów kuchniCześć Wam moi Kucharze! Zapewne większość z Was w dzieciństwie traktowała drożdżówkę ze śliwką jako coś niezbyt lubianego, przyznam się -tak też było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego(...)roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Około 1/2 kg wydrylowanych i przeciętych na pół, słodkich i dojrzałych śliwek. Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozrabiamy w mleku z odrobiną cukru i soli, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce żeby zapracowały. My w tym czasie dodajemy do miski roztrzepane z cukrem
Kuba GotujeCiasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy jednak pamiętać aby śliwki użyte do musu były dojrzałe i smaczne, w przeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 duże jajko 1 szklanka mąki (z małą górką) 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Mus śliwkowo-migdałowy: 700 g śliwek (dojrzałych!) 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki migdałów w płatkach 500 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki
Oryginalny smakWitam! Śliwki owładnęły całe nasze targowisko... <3 W tym roku nie robiłam niczego ze śliwkami (oprócz jedzenia w całości). Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, ale bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;) Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry(...)szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża garść orzechów laskowych - zmiksować na pył Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy masło razem z cukrem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSezon śliwkowy w pełni. Od suszenia, przez nalewki, do powideł mam już śliwek powyżej uszu... Wśród pomysłów na wykorzystanie tych owoców są właśnie domowe powidła. Pracy przy nich sporo, bo od mieszania szybko zrobią nam się odciski, ale smak jest tego wart. śliwki węgierki odrobina wody ew. cukier (ja nie dodaję) dużo cierpliwości i najlepiej garnek z grubym dnem Śliwki(...)garnka z kilkoma łyżkami wody (na 1kg wystarczą dwie łyżki) i stawiamy go na małym ogniu. Teraz uzbrajamy się w cierpliwość i stale mieszając czekamy aż wszystkie śliwki rozpadną się na papkę. Kwintesencja powideł to smak zawarty w skórkach, więc to im musimy poświęcić najwięcej uwagi. Powidła są gotowe, gdy przy mieszaniu zawartość garnka przy dnie nie zleje się
Kuchenna Kontrrewolucyaubiegłym roku już nie zdążyłam Wam pokazać przepisu na nutellę ze śliwek więc przedstawiam ją dziś :) Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis. Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) 1 kg cukru domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego 10 dag ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Umyte(...)wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin (w zależności od śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć). 2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut
Kuchnia domowa Aniśniadanie. Zapewniam Was, że kolejnego dnia wstaniecie znowu wcześniej, by przygotować kolejną porcję słoiczkowego śniadanka. Składniki: 120-150 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki granoli lub musli 8-10 śliwek węgierek szczypta cynamonu ( u mnie cynamon Appetita ) 1 łyżeczka cukru trzcinowego ( nie koniecznie ) odrobina wody Wykonanie: Przygotować sobie nieduży słoiczek z zamknięciem. Im bardziej nietuzinkowy słoiczek(...)fajniej śniadanko wygląda ;) Śliwki umyć, wypestkować. Na dno rondelka wlać odrobinę wody, nie więcej niż 50 ml. W garnku umieścić śliwki, dodać cukier i smażyć aż owoce zaczną się rozpadać. Odstawić do wystygnięcia. Owoce można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego. Do słoiczka wlać jogurt, na jogurt wsypać granolę/musli, na wierzch wyłożyć duszone śliwki. Zamknąć słoiczek i zabrać ze sobą . gdziekolwiek
kolorowotorcikowo