oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa(...)wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju 1 laskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz kaszę gryczaną lub ziemniaki SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy
Basia w kuchniŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych na ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla rozmąconym jajkiem – pięknie się zarumienią i wybłyszczą. Piekarnik rozgrzewamy w trybie góra-dół do 200⁰C, pieczemy bułki
Karo in the Kitchenknedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:) Składniki na ok. 14 sztuk: 3 czerstwe bułki (około 18 dkg) 3/4 szklanki ciepłej wody(...)jajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce
Maślane ciasteczkoporcji 5 filetów śledziowych 12 suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 2 łyżki rodzynek 150 ml oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Sposób wykonania : F ilety śledziowe wymoczyć, osączyć, pokroić na kawałki. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki(...)pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę. Ps. Jeśli filety śledziowe są mało słone do oliwy
Przepisy i porady kulinarneKiedy u Eweliny zobaczyłam owsiankę z karmelizowaną gruszką , już wiedziałam do czego zużyję moje śliwki. Do przygotowania tej potrawy użyłam płatków orkiszowych. Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych 2 szklanki mleka 1 szklanka wody szczypta sol 4 śliwki (bez pestek, przekrojone na pół) 2 łyżki masła 2 łyżki miodu szczypta cynamonu Zagotuj wodę z solą i płatkami orkiszowymi. Gotuj całość przez(...)minut, mieszając od czasu do czasu , by nie przywarła do dna) Dodaj mleko i gotuj do zgęstnienia. Na maśle lekko zrumień połówki śliwek. Dodaj miód i cynamon. Podgrzewaj, ciągle mieszając, do zgęstnienia sosu. Delikatnie wyjmij śliwki, połóż je na owsiance i polej sosem po wierzchu
Czerwień i błękitWspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około
kgwjanczewoCiasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki oleju 1/4 szklanki kakao śliwki najlepiej węgierki Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka. W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Wlać szklankę mleka
https:KKuchniaMniammiałam ochoty. Schab z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis) . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu bez kości 10 śliwek(...)którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem. Śliwki podzielić na połowę, usunąć pestki i włożyć do rondla. Podlać je 3 łyżkami wody i dusimy aż się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić
O kuchni z uczuciemDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)skusicie się na kawałek? Składniki na tartę ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką: na tortownicę o śr. 24 cm SPÓD: 150 g mąki 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła skórka otarta z 1/3 cytryny 1 żółtko z dużego jajka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko
Rozpustne gotowanieludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka! Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego(...)śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :) Piekarnik nastawić na 180 stopni
Kuchnia EllieTartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku. Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy(...)soli 100 g zimnego masła+ do foremek 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie: 100 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu lub cukru 60 g masła 1 jajko 10-12 śliwek Kruszonka: 1 łyżka masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki mielonych migdałów lub mąki Wykonanie: mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miękkie i puszyste - muffinki ze śliwkami. Naprawdę jest to jeden z lepszych przepisów na domowe babeczki :) Kwaśne śliwki świetnie podkręcają smak słodkich muffinek. Wypróbujcie poniższy przepis - nie zawiedziecie się! Składniki na 17 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 szklanki oleju 240 g śmietany 18% 60 g mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia kilka sztuk śliwek węgierek Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek i sodę. Suche składniki połączyć ze sobą. Następnie powoli wlać olej, mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki
Ugotowaćdziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna . Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek(...)mąki pszennej 4 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego (dałam domowy) 800 g śliwek węgierek Beza: 6 białek 200 g cukru Wykonanie: Masło utrzeć dodają stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć
Sto kolorów kuchniCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego(...)łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto: 8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości) Sposób przygotowania: Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej
Nie tylko w kuchniJesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut
Nie tylko w kuchni