ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:110/469)

Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 106

suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia! A Wy jakie macie ulubione składniki w kompocie z suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których(...)Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz).  Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć

Mania Wypiekania
Śliwki w kremowej owsiance 124

gorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja

Gawron w rosole
Śliwki w kremowej owsiance 124

gorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja

Gawron w rosole
Pierogi wigilijne 120

barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz(...)ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde

królestwo garów
Żeberka w sosie śliwkowym 117

Żeberka śliwkowe z nutą korzenną. Śliwki świetnie nadają się do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym. 70 dkg żeberek 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz szałwia, rozmaryn świeży 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wina czerwonego 1 gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz(...)drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony,  podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę

wesoła kuchnia
Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym 136

domu kurczak. A to za sprawą różnych przepisów, które wpadły mi w oko i które musiałam przetestować. To jeden z nich. Prosty do wykonania a naprawdę pyszny kurak ze śliwkami i sosem sojowym. Zrobiłam z połowy porcji, użyłam ud kurzych ze skórą. Kurak był "wolnowybiegowy" i sądzę że to ważne. To danie ma mało składników, istotna jest więc ich jakość(...)łyżka oleju słonecznikowego 1-3 papryczki chili (zależy od ostrości) 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek imbiru (ok 2 cm) obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte,  3 łyżki sosu sojowego garść świeżej kolendry sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce, polać równomiernie olejem, posolić, popieprzyć

Stare Gary
Babeczki bananowo-serowe 120

Ciąg dalszy zdrowych łakoci... Babeczki bananowo-serowe. 2 banany 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu 10 suszonych śliwek sok z połówki cytryny listki mięty i wiórki kokosowe do posypania Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki. Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było(...)wyłożyć nimi boki filiżanek. Wszystkie cząstki bananów skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały . 4 śliwki zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy śliwki – mieszamy masę dokładnie. Dno czterech filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokatnymi. W środek nakładamy masę serową lekko upychając. Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko

Gotuj Sam!
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 140

czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej. 254

temu. Tylko widziałem, bo na tym etapie przyjęcia kiedy je dostrzegłem, nie byłem już w stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły się uznaniem. Dzisiejsza wersja(...)jest lepsza niż ta dawna. Moim zdaniem - de lux! ;) No i zabawa przy zawijaniu jest całkiem sympatyczna - bardzo polecam :) Składniki: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum

zadanie-gotowanie
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 1984

kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona(...)kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same zioła i przyprawy, bez polepszaczy

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 131

Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku(...)podsmażyć pokrojone mięso. • Dodać pokrojoną słoninę, obrane cebule przekrojone na pół, liście laurowe i ziele angielskie. • Zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. • Śliwki pokroić w paseczki i zalać alkoholem. Odstawić na czas gotowania się mięsa. • Ugotowane mięso ze słoniną i cebulę odcedzić, usunąć przyprawy i zemleć

To co kocham
Tort serowo-śliwkowy 250

Składniki na biszkopt jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki, 750g cukier, 3 łyżki sok z czarnej porzeczki, 1 szkl mąka ziemniaczana, 40g Składniki na masę serową jogurt naturalny, 300g twaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości, ale tak aby śliwki pozostały w całości. Dolewamy 1/2 szklanki soku, zagotowujemy. Do reszty soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy

Gotowanie moimi oczami
Spaghetti w sosie pomidorowo-śliwkowym 182

kilku dniach przerwy w blogowaniu i pogromie naszej rodziny przez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet(...)wlać nieco wody i poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet

Czerwień i błękit
Kotlet mielony ze śliwką. 114

wkładką która nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę,  taka(...)koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło.  Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie zawijamy. Świetnie się sprawdza przerzucanie kotleta  z ręki

Dieta moja pasja
Sernik ze śliwkami 147

Dorwałam jeszcze ostatnie śliwki w tym sezonie, więc powędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki .  Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm:  na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół(...)twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta

Fabryka pomysłów