ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:104/469)

Pieczony schab ze śliwkami 165

Pieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze

Kuchnia Danusi
Mini mazurki na prezent lub do koszyczka 135

cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczone ciastka ostudzić. Nadzienie I: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 150g marcepanu 100g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić(...)gładko, mogą pozostać kawałki owoców). Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonych ciastkach. Marcepan rozwałkować na grubość ok 3mm, taką samą foremką jak ciastka, wyciąć kształty z marcepanu. Położyć na śliwkach, lekko docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów. Nadzienie II: 200g masy kajmakowej 150g solonych orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady Ciasteczkowe spody posmarować masą

Obiad gotowy
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 129

Dużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych(...)kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki

królestwo garów
Rolmopsy z wędzoną śliwką i granatem 137

Jutro ostatki, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na pyszne śledziki, to właśnie polecam te ze śliwką i granatem. Lekko słodkie i aromatyczne. Składniki: 5 marynowanych płatów śledziowych 5 wędzonych śliwek 3-4 łyżki rumu lub sliwowicy 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek granatu 2 łyżki rodzynek 3-4  łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu sok z połowy cytryny(...)czarny pieprz do smaku sól do smaku szczypta cukru dodatkowo wykałaczki Sposób przygotowania: Śliwki i rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru, przetrzeć. Do cebuli dodać olej, ocet i sok z cytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku

Gosia gotuje
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SUSZONĄ ŚLIWKĄ 156

Pierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone  (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka(...)tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut

Zrób to smacznie
Ciasto - bakaliowy twardziel 194

dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów(...)laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy

Moniki Smakołyki
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 96

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne   na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 20g cukru 16g cukru waniliowego 6 żółtek 420g mąki pszennej 4g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek 800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą

Słodkie zapomnienie
Pieczona owsianka ze śliwkami 161

wszystko po swojemu. Moim zdaniem najlepsza jest drugiego dnia - koniecznie na ciepło! Jest wtedy gęstsza, bardziej kremowa i po prostu rozpływa się w buzi! Do tego słodko-kwaśne, soczyste śliwki i odrobina cynamonu - i idealne, jesienno-zimowe śniadanie gotowe. Ciepłe, rozgrzewające i wywołujące uśmiech. Czego chcieć więcej w ciemny, grudniowy poranek...? Pieczona owsianka cynamonowa ze śliwkami Składniki: (na formę(...)płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Lekko przestudzić przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka na dwa sposoby – z dżemem i śliwkami lub z jabłkiem i cynamonem 106

smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu z dyni i pomarańczy , śliwek, jabłek oraz cynamonu. Wyszło pysznie ! Ciasteczka z dżemem dyniowym i śliwkami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego kilka większych śliwek, pokrojonych w półplasterki dżem dyniowy Przygotowanie: 1. Ciasto kruche rozwijamy(...)kroimy (ja moje pokroiłam radełkiem) na nieduże prostokąty. Na każdym z nich rozsmarowujemy po łyżeczce dżemu, a na nim układamy po kilka plasterków śliwki. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 13 minut. Ciasteczka kruche z jabłkiem i cynamonem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 2 jabłka pokrojone w półplasterki cynamon Przygotowanie: 1. Ciasto kruche rozwijamy i kroimy

Życie ze smakiem
Żeberka w sosie z suszonych śliwek 97

Żeberka w takiej odsłonie - "cud malina"  Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 500 g suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki smalcu sól pieprz       Przygotowanie Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem(...)godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla. Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem

R'n'G Kitchen
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 165

potrawy, pozbawiłam ją tłustej skóry, jak widać też tak można. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: na 6 porcji 550 g filet z gęsi bez skóry ( 2 ) 95 g suszone śliwki (miękkie) 150 g marchew 2 szalotki 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 małe jajko Sól Pieprz majeranek Bulion warzywny Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki. Drobno je siekamy, razem ze śliwkami ( można(...)końca, tak aby powstała jedna, spora powierzchnia. Rozbijamy tłuczkiem przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron a od strony wewnętrznej dodatkowo majerankiem. Wykładamy masę ze śliwkami i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Zwijamy w roladkę, razem z szynką szwarcwaldzką. Spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią na chwilę skórę z gęsi aby uzyskać odrobinę tłuszczu do smażenia. Następnie

Smaki Ewy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 177

Ostatnie śliwki znalezione na targu, jeszcze pachną poprzednim miesiącem, słonecznymi dniami. Nie wiem czy już pisałam że listopad to dla mnie najgorszy miesiąc w roku więc muszę jakoś go przetrwać. Ciasto ze śliwkami mi w tym pomoże. Jak śliwki to od razu wpadł mi do głowy pomysł z ciastem drożdżowym, pysznym, pulchnym, idealnym z kubkiem mleka czy kakao do czytania(...)książki albo tak z koleżanką pogadać i zajadać. Zachęcam do upieczenia, choćby z mrożonymi. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowa galette ze śliwkami 96

dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru brązowego jajko nadzienie:500 g śliwek(...)pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.   Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Dużą płaską blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść

wyzwania kuchenne
Kokosowa jesienna owsianka 147

możecie zaszaleć 💗. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych inspiracji na pyszne domowe śniadania z owocami: Owsianka z masłem orzechowym Nocna owsianka z owocami lata Jesienne śniadanie ze śliwkami Kokosowa owsianka z mango Kasza manna na mleku z granatem Poranna owsianka z owocami Nocna owsianka z mandarynką i granatem Jesienne śniadanie Owsianka z kiwi i bananem Owsianka z borówką amerykańską(...)Kokosowa jesienna owsianka  Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1,5 szklanki mleka 1 łyżka wiórków kokosowych 1 dojrzała figa 2 śliwki garść winogron garść malin 1 łyżeczka pestek z dyni kilka orzechów pekan opcjonalnie cukier lub miód Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, wiórki, sól

Kulinarne przygody Gatity
ciasto ze śliwkami 172

składniki: 400 gram suszonych śliwek 2 łyżki cukru 100 ml. spirytusu  biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąk ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy cukier waniliowy 250 g masła(...)czekolady 100 g masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki   sposób wykonania: 3/4 szklanki wody zagotować z 2 łyżkami cukru, wsypać śliwki, gotować przez 5 minut na wolnym ogniu - odcedzić. Śliwki zalać spirytusem, pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Pokroić na drobniejsze kawałki.   biszkopt: Białka ubić z cukrem

Darcia w kuchni