Dzisiaj mieliśmy zachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zresztą s ezon na śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;) Składniki(...)gram drożdży 3/4 szklanki mleka 15 gram masła 4 żółtka szklanka cukru 16 gram cukru waniliowego szczypta soli Ponadto : cukier puder do oprószenia 400 gram śliwek, wymytych i odpestkowanych Wykonanie: Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże rozkruszyć dodać 2-3 łyżki mleka, trochę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę
Krakowskie smaki Anischować.Dzisiaj chciałabym pokazać kolejne biscotti - twarde, chrupiące ciasteczka. Zrobiłam je tak, jak pierwsze, które pojawił się na blogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy(...)połączyć.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Sch
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjedzeniu kilku sztuk każdego rodzaju, nadal nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej. W tych smak kawy jest mocno wyczuwalny, ciasteczka są nawet lekko gorzkawe. Słodyczy nadają suszone śliwki i rodzynki. Dzięki odrobinie kakao mają wspaniały, kawowy kolor. Ciężko nie sięgać do puszki po kolejne, oj ciężko...Kawowe biscotti z migdałami, rodzynkami i suszonymi śliwkamiSkładniki:(na 8-10 sztuk(...)Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z kawą. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię okazało w trakcie przygotowań, nie wszystkie składniki miałam w szafkach w odpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo(...)proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć(...)godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet ChristopheraCiekawe połączenie kokosu z suszonymi śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki, 0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie(...)kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe , gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić. Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić. Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać
Anioły w kuchniNormalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru (lub wg uznania), Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie:Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć
Anioły w kuchnibardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty(...)czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia
Symfonia Smakówczynniki spowodowały naszą pełną mobilizację, która zaowocowała 8 słoikami pełnymi pysznych powideł. Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dniIlość porcji: 8 małych słoikówSkładniki: 5 kg śliwek węgierek 20 łyżek cukru* *Ilość cukru zależy od słodkości owoców, stąd miara w łyżkach. Każdy musi próbować swoje powidła i dosypywać cukru według uznania. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)wyciągamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Śliwki umieszczamy w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Na dno wlewamy wodę - w takiej ilości by zakryła naczynie. Wkładamy naczynie do piekarnika na około dwie godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy śliwki by doszły do siebie. Następnego dnia ponownie wkładamy do piekarnika. Najpierw na godzinkę, po tym czasie słodzimy powidła
Kolizje Smakówkapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką(...)przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków. Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy
Kolizje Smakównajpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę, passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym(...)daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem., gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków mięsa jakie dodaję do świątecznego bigosu. Polecam tak przygotować kapustę każdemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowane pory z kaparami, orzechami włoskimi, śliwkami wędzonymi i parmezanem. Grillowane pory można podawać do steków, piersi kurczaka, wędzonego tofu, filetów pstrąga. Przepis według przepisu Agaty Wojdy. - 4 niezbyt duże pory – tylko białe części (zielone można użyć do zupy), - 2 czubate łyżki kaparów, - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, - sok z 1 cytryny, - 1 łyżeczka miodu , - parmezan w płatkach lub drobno(...)starty (wersja wegetariańska - drożdżowe płatki nieaktywne), - 1 drobno posiekany ząbek czosnku, - kilka mięsistych, wędzonych śliwek, - 5 filecików solonego anchois, - 1 łyżka natki pietruszki - oliwa lub olej rzepakowy - pieprz, - sól, - cukier, Pory przekroić wzdłuż na pół. Umyć. Osuszyć. Pory oprószyć solą i cukrem, skropić olejem. Grillować do miękkości, smarując w trakcie grillowania olejem. Do miseczki wlać sok cytrynowy, dodać miód, rozgnieciony
królestwo garówwszystko zależy od słodkości owoców. Czas wykonania: 10 h 30 min (całość trwała 3 dni) Ilość porcji: 4 słoiki po 330 g Składniki: 2 kg (1,5 l) śliwek 150 g cukru Przygotowanie: Wyciągnąć pestki ze śliwek. Owoce dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 dni po 3 h dziennie (na początku mieszać często, ponieważ kawałki śliwek mogłyby się(...)słoików i zapasteryzować. Pasteryzacja : gotować przez 15 – 20 minut na małym ogniu, w garnku wyścielonym ścierką (poziom wody powinien wynosić około 2/3 wysokości słoika). Krok po kroku: 1. Wypestkować śliwki 2. Gotować przez 3 dni 3. Przetrzeć powidła przez sitko 4. Dodać cukru 5. Przełożyć do słoików 6. Pasteryzować Pobierz wersję do druku: Pobierz Powidła śliwkowe Artykuł Powidła śliwkowe
KuchniaWeDwoje.pljaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie , ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy(...)daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem
moj przepis naRafaello w tej wersji to przepis mojej mamy, który ma już ponad 20 lat. Często pojawiał się na naszym stole podczas świąt czy innych rodzinnych spotkań. Dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom ciasto ma jeszcze ciekawszy, wyjątkowy smak. Ciasto jest słodkie i doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy :) Spody bezowe: 8 białek 40 dag cukru 40 dag kokosu Masa(...)żółtka 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: 10 dag orzechów włoskich siekanych 10 dag płatków migdałów 10 dag rodzynek 10 dag suszonych śliwek Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem
Smakołyki Asi