się alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego jeśli używacie) 70 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy(...)włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia. Odcedzone daktyle miksujemy z bananami i olejem na gładką masę. Orzechy dodajemy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto: 80 dg śliwek 200 g masła miękkiego 200 g cukru pudru 4 jajka (nie prosto z lodówki) 250 mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 75 g cukru Przygotowanie: Robimy kruszonkę (Rozcieramy ze sobą składniki na kruszonkę) i wkładamy do zamrażarki. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę(...)Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolniejszych obrotach do połączenia składników. Przekładamy do formy i wykładamy na to pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 60-70 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco
CityTaste - Przepisyczas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku. Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :) Jesienny! Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer. Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem. Ale żeby nie było za słodko i zbyt(...)dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów! Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :) Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami na 3 burgery Potrzebujesz: Burgery: 400g mielonego mięsa wołowego 40g suszonych śliwek kalifornijskich 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki : • 5 jajek • 3/4 szkl. cukru • 10 łyżek oleju • 10 łyżek gorącej wody • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej lub tortowej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • śliwki Przygotowanie : Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem, połowę ciasta przekładamy(...)formy 24x28cm, układamy w odstępach połówki śliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, następnie wyciągamy formę, wylewamy resztę ciasta wymieszaną z kakao i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 stopniach, gdyby śliwki nie były słodkie, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAPolecam takie szaszłyki, smaki idealnie się skomponowały, biała kiełbasa, boczek, śliwka suszona...pyszne, polecam! *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki(...)Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichcenieprzy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe. Wystarczy jeszcze tylko zrobić sos tatarski, chrzan lub ćwikłę i domowy pasztet mięsny ze śliwkami ląduje na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pasztety: Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika(...)Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka
Kulinarne przygody Gatityjest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika: 1 kg szynki z dzika 200 g suszonych(...)śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata
Oryginalny smakmąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 5 dag świeżych drożdży – 70/80 dag śliwek świeżych lub mrożonych – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 1 3/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru(...)elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Śliwki umyć pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie
I LOVE LIFEJOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo(...)have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu
Martyna CooksPrzepis na śliwki w boczku jest dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek(...)konieczny. Plastry szynki przecinamy tak, by szerokością pasowały do śliwek. Każdy owoc zawijamy, jeśli się nie trzyma, używamy wykałaczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wnętrza każdego zawijańca dajemy kilka kropel sosu balsamicznego dla podkreślenia słodyczy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia, w którym będziemy piec śliwki, wlewamy trochę wina. Ja dodałem białego półwytrawnego. Pieczemy w 180 stopniach przez
MarcinChefrewelacyjny, bo wrzuca się wszystko warstwami do jednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta soli • 1 kg śliwek węgierek Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • cukier waniliowy • ok. 1/4 szklanki oleju Wykonanie: Ciasto drożdżowe • Wszystkie składniki ciasta wsypać warstwami do miski w kolejności: – pokruszone drożdże – cukier – roztrzepane jajka
To co kochamDużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze(...)porcje i kolejno rozwałkować. Wycinać krążki dużym kubkiem. Śliwki umyć, wysuszyć, wyjąć pestki. Przeciąć śliwki na pół lub na ćwiartki. To zależy jakich dużych śliwek użyjecie. Na każdym krążku położyć połowę śliweczki, obsypać odrobiną cukru i zakleić, formując pierożka. Ułożyć pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą
Kuchnia Pokoleńgębie. Proste, szybkie, pyszne. Przepis na 8 mały słoiczków. 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 szklanki cukru 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady Śliwki wypestkować i upiec w piekarniku w temperaturze 180 C około pół godziny. Śliwki zblendować w garnku, dodać cukier. Podgrzać około 20 minut aż masa będzie już wystarczająco gęsta. Dodać czekoladę. Rozpuścić ją w masie śliwkowej
Humanistka w kuchni