ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:87/469)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 180

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Puszyste ciasto ze śliwkami. 290

Puszyste, pyszne, pachnące latem ciasto ze śliwkami! Uwielbiam wypieki ze śliwkami, bo one idealnie swą lekką kwaśnością dopełniają słodycz ciasta. Przygotowanie tego ciasto nie jest trudne i nie zajmie dużo czasu, dlatego można to ciasto nazywać idealnym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka(...)mąki pszennej ok. 10 średnich śliwek Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis:  Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.  Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez ok. 6-7 min, aż masą będzie bardzo puszysta (będzie wyglądało że masa się zważyła, ale po dodaniu mąki

Kuchnia Łukasza
Z masą budyniową i śliwkami 104

lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek, na śliwki położyć drugą połówkę biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować pozostałą część masy i ułożyć pozostałe śliwki

Motylkowa Kuchnia
Powidła dla rozkojarzonych ;) 137

rozkojarzonych? Oryginalny przepis był dla "leniwych". Ale, że ja, leniwa? Nieee! To po prostu przepis na bezproblemowe, samorobiące się powidła. Czysta prostota. Jedyne w co należy się uzbroić (oprócz śliwek oczywiście) to czas i cierpliwość. Składniki: 5kg śliwek (u mnie różowe, słodkie śliwki, których odmiany nikt nie zna) 1 kg cukru 2 łyżki octu spirytusowego Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć(...)wypestkować. Umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i octem. Odstawić na 24h.  Po dobie śliwki ustawić na najmniejszym gazie i gotować 4-5h. NIE WOLNO MIESZAĆ!!! Mieszać ani gmerać w garnku. Nie przypalą się, zaręczam!  Po 4-5 godzinach powidła zgęstnieją, odparują i stracą duuużo objętości. Gotowe przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem

Cakes By Kejt
Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory 158

Uwielbiam śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na konfiturę śliwkową z nutą mięty. ...taka śliwkowa konfitura domowa podana na ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego(...)owocowego łasucha Składniki: 1 kg śliwek (po wydrylowaniu) - u mnie miks soczystych, słodkich śliwek 6 gałązek świeżej mięty 1/3 szklanki wody + 2 łyżki cukru 1 żelfix do konfitur 2:1 (1 kg owoców na 0,5 kg cukru) 0,5 kg cukru słoiki na konfiturę Przygotowanie: Po wydrylowaniu śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 130

sztuk: 600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar) 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan około 1 kg śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką(...)mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką

greenscarf
Oczyszczający koktajl z suszonymi śliwkami i daktylami 181

Koktajl idealny na przyspieszenie metabolizmu. Suszone śliwki mają dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Tak jak i daktyle są też źródłem potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów. Kefir również korzystnie wpływa na trawienie, dodatkowo wzmacnia naszą odporność. śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem(...)potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu

Moja Galeria Smaku
Śliwkowo-buraczana quinoa 118

Przepis na to danie zobaczyłam w jakieś kobiecej gazecie. Na początku byłam zaskoczona połączeniem śliwek i buraczków. Ale ponieważ lubię eksperymentować oraz dodatkowo lubię quinoę to zrobiłam to danie. Eksperyment uważam za bardzo udany. To jest pyszne :) Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa (komosy ryżowej) 1 średni burak 3 śliwki (użyłam mrożonych) 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz natka(...)pietruszki Śliwki rozmrozić, przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i upiec śliwki przez 15 minut. W tym czasie do garnka wlać bulion oraz opłukaną komosę ryżową. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego na ćwiartki buraka. Zmniejszyć ogień, gotować przez 20 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu/wody. Gdy ugotowaniu wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawić

Moja Galeria Smaku
Tarta śliwkowa z migdałami 142

Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić. 3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć

Moja Galeria Smaku
Kompot ze śliwek na zimę 130

Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier  woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. możemy użyć całych śliwek, należy je wcześniej po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach.   Owoce układamy w słoiku do połowy wysokości. Następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru(...)układamy resztę śliwek. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Dokładnie wycieramy nakrętkę i brzeg słoika, zakręcamy  i pasteryzujemy ok 20 minut

Atlas Smaków
Knedkle śliwkowo jabłkowe 107

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki  1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka obrać(...)zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od  nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki   3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku

W królestwie smaków Beaty
Wegański pleśniak ze śliwkami 168

Sezon na śliwki uważam za otwarty! Składniki: 450 g mąki pszennej 150 ml oleju roślinnego 150 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dwa dojrzałe banany 200 ml wody po gotowanej ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową wodę z puszki z ciecierzycą) około 1 kg śliwek łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Mąkę(...)wodę z ciecierzycy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Gdy piana gotowa cały czas mieszając mikserem dodawać stopniowo olej i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu cynamon. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w 8. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta na tarce albo pokruszyć. Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut

greenscarf
Mini tarty ze śliwkami. 150

prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk 250 g ciasta francuskiego(...)śliwki cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 204

jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;)       Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie(...)najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych

Rozpustne gotowanie
Suska sechlońska i stara chata pod Korabem 139

kulinarnych. O tym, co jem tutaj na co dzień niewiele można napisać, bo niewiele tego jest, hehe :) W ubiegłą niedzielę zeszłam do miasteczka w dolinie, na rzeczony V Festiwal Śliwki Miodu i Sera. Zeszłam niestety trochę za późno, bo większość smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła(...)Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które rozpływały się w ustach. Ciekawostką, na jaką trafiłam podczas snucia się pośród pachnących straganików była Suska sechlońska, czyli wędzona śliwka węgierka

Spektrum Smaku