SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości! Przygotowanie: 5 min. Gotowanie: 15 min. Składniki : 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 300 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego (lub rozcięta laska(...)wanilii) 2 goździki ½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKnedle ze śliwkami Składniki: śliwki (ja dałam mrożone) 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków sól cukier Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków(...)wszystko razem zagniotłam na ciasto. Ponieważ śliwki miałam tylko mrożone to najpierw je rozmroziłam, żeby nie było nadmiaru wody. Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, do każdej kluski włożyłam pół śliwki i posypałam cukrem. Z ciasta formowałam kulki, tak by śliwka nie wystawała. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam
nietadietazrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik w mojej wegańskiej przygodzie. Jest bezglutenowy, masa „serowa” jest pomiędzy czekoladową kruszonką, a wieńczy go czekoladowy mus, w którym zanurzyłam śliwki- Misiek, który dotychczas twierdził, że nie jestem w stanie podrobić w 100 % sernika tym razem skapitulował i zwrócił mi honor. Absolutnie nikt Wam nie uwierzy, że nie dość(...)naturalnego po 200 g każda 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem roślinnym- 200 ml) 1 duży banan 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 250-300 g śliwek 1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki 100 g tabliczka gorzkiej czekolady płaska łyżeczka agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki
greenscarfprosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami. Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki(...)porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca 5-6 suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą
Mango PapajaJeden z lepszych przepisów na znakomity deser!.Naprawdę wart jest wypróbowania.Jeśli nie macie wędzonych w dymie ŚLIWEK to użyjcie śliwki suszone kalifornijskie.Deser ma konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać(...)Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być 0.5 litra) i gotować do miękkości.Wodę odlać do osobnego naczynia , a śliwki zmiksować blenderem z dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTrochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą dostałam zaraz po świętach. A znalazły się w niej same pyszności które postanowiłam wykorzystać do tego dania —>KLIK. Z suszonymi śliwkami najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej(...)kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Mienta blogKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek(...)wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia
Kulinarne przygody Gatityczekolady, dzień uśmiechu czy co tam jeszcze.... To jak, masz dziś/jutro specjalną okazję ? A może zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać ! Składniki: 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone(...)jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Śliwki umieścić w garnku, dodać przyprawy korzenne, zalać winem i gotować pod przykryciem 15 -20 minut, aż przyprawy uwolnią aromat. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i gotować śliwki bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawić śliwki do ostygnięcia. Gdy wystygną wyjąć cynamon, anyż
kolorowotorcikowooraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez
moj przepis najaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie , ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy(...)daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu aż zacznie wypływać czysta, bezbarwna woda, zagotować litr wody, przelać kaszę wrzątkiem
moj przepis naKolejny przepis na święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych(...)swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało ;) Składniki (40 sztuk): 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1 szklanka ciepłej wody Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć
Powiedz dietom niePyszne śliwki w lekkiej zalewie octowej z dodatkiem cynamonu i goździków. Składniki: 2 kilogramy śliwek Zalewa: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2-3 goździki Kawałek cynamonu Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, kroimy na połowę, usuwamy pestki.Składniki zalewy umieszczamy w większym garnku, zagotowujemy. Wrzucamy przekrojone śliwki, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania. Śliwki
Bajeczna Kuchniazmielonych migdałów 10 dkg masła lub margaryny dobrej jakości 1 łyżka cukru pudru 1 ł yżka śmieta ny 18% kilka łyżek zimnej wody lub mleka Dekoracja : około 30 dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) cukier brązowy cynamon Sposób wykonania : M ąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodaj masło lub margarynę posiekane na małe kawałki, oraz śmietanę i kilka(...)łyżek wody lub mleka. Zagnieć ciasto, gdyby było zbyt twarde dodaj jeszcze troszkę wody. Foremki ( duże ) wylep ciastem. Śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Do każdej babeczki poukładaj wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki jedna obok drugiej. Posyp po wierzchu cukrem i odrobiną cynamonu. Piecz w nagrzanym piekarniku 190 C przez około 35 minut
Przepisy i porady kulinarnekwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły(...)postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBudyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g masła 10-12 dużych śliwek Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść(...)ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie
Czerwień i błękit