ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:75/469)

Knedle ze śliwkami 116

takie trudne. Składniki (na około 12 dużych knedli): 500g ziemniaków 150-200g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, zależy od ziemniaków 12 śliwek węgierek około 6 łyżeczek cukru Do podania: 100g masła 3 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu   Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)jeszcze ciepłe przeciskamy na stolnicę przez praskę do ziemniaków. Czekamy do całkowitego ostygnięcia.   Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Odkładamy do chwili przygotowania.   W międzyczasie możemy przygotować bułkę do polania gotowych knedli – do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia

Smaczna Strona
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem 130

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka(...)tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron

Kuchnia Danusi
Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru) 90

wypróbowania tej najzdrowszej i bardzo smacznej bezcukrowej wersji! Jedna ważna uwaga, co do robienia weków na zimę z powideł śliwkowych bez względu na to czy z cukrem czy bez: śliwki powinny być dojrzałe i najlepiej z końcówki sezonu (miesiąca września). Tak przynajmniej mówili mi znajomi rolnicy, u których zaopatrujemy się w śliwki. W zeszłym roku ich posłuchałam i nie zawiodłam(...)się W tym tez tak zrobię! Składniki: dowolna ilość dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcecie bardzo gęste powidła, to przygotujcie się na 4-6 godzin wolnego smażenia… Im więcej śliwek, tym dłużej to potrwa

Lamarida.pl
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 152

Zrywałam śliwki i… zapachniało mi jesienią. Upały zdecydowanie zelżały, wreszcie można się na chwilę rozłożyć na leżaku i nie wyparować niczym wampir w pełnym słońcu, ale chłodniejsze, sierpniowe wieczory powoli przypominają, że niebawem zawita do nas jesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée(...)akurat tyle, ile potrzeba na naszykowanie owoców, zmywanie i przeczytanie rozdziału książki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy.   Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni

Karo in the Kitchen
Ciasto ze śliwkami 124

mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa : 25 g masła(...)łyżki wody, 10 g cukru, 1 łyżka kakao, Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuć na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wyspypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać

królestwo garów
Pieczone powidła śliwkowe 101

Pierwszy raz jadłam je u mojego taty. Były nieco inne w smaku niż tradycyjne. Byłam przekonana, że to kwestia dodania do nich wędzonych śliwek. Nic z tych rzeczy. Były po prostu pieczone. Genialne. I od razu uprzedzam - nie bawcie się w pieczenie jedynie 2 kg owoców. Pozbierajcie naczynia żaroodporne jakie macie w domu, sprawdźcie ile z nich zmieści się(...)piekarniku, dorzućcie do nich śliwki i pieczcie na potęgę. A, i jeżeli macie bardzo słodkie i dojrzałe śliwki, pomińcie cukier.  Składniki: 2 kg śliwek (najlepsze będą węgierki) pół szklanki cukru  (przepis na 4 małe słoiki) Śliwki myjemy, drylujemy, mieszamy z cukrem i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie owoce

Kardamonovy
Nalewka śliwkowa ( na rumie ). 88

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy ) 3 szklanki dobrego rumu Sposób wykonania :   Ś liwki umyj, osusz z nadmiaru wody, przekrój na połówki, usuń pestki, wrzuć do dużego czystego słoja. Cukier wsyp do słoja ze śliwkami, wstrząśnij słojem, aby cukier wymieszał się ze śliwkami. Słój przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw na kilka(...)godzin w ciepłe miejsce. Następnie zalej śliwki rumem tak, aby przykrywał śliwki w całości. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę, odczekaj chwilę, aby resztki soku skapały z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną, ręcznik papierowy

Przepisy i porady kulinarne
Owsianka migdałowa ze śliwkami i mango 85

Śliwka jest genialnym owocem. Uprażona na patelni z masłem i cukrem nabywa świetnego smaku i aromatu. Czasem mam wrażenie, że cała jest jak umami, trochę uzależniająca. I słodka, i kwaśna, soczysta ale i treściwa. Jeśli dobrze ją potraktujecie, czyli delikatnie podgrzejecie atmosferę ale nie za długo by pozostawić pewien niedosyt, z pewnością zrewanżuje Wam się smakiem na talerzu. Magicznym składnikiem(...)który moim zdaniem świetnie podkręca smak śliwek jest imbir. Jeśli nie wierzysz- spróbuj go wykorzystać a przekonasz się sam jak bardzo zmienia to charakter całego owocu.  Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych  1 szklanka mleka  cukier do smaku  2 łyżki masła migdałowego  goździki  300 gram śliwek  dwie łyżki masła  dwie łyżki

Mango Papaja
Knedle ze śliwkami 136

Były tak dobre, że tylko zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁 Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 śliwki Przygotowanie: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową (w zależności od ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki(...)orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Nalewka śliwkowa ( korzenna ). 143

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3 goździki 2 l spirytusu 60 %  Sposób wykonania :   Ś liwki opłucz, osusz, usuń pestki, każdą śliwkę pokrój na ćwiartki, wrzuć do dużego czystego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw(...)ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Co parę dni wstrząśnij lekko słojem. Następnie zlej nalew ze śliwek do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce ). Śliwki zasyp cukrem, dodaj goździki, lekko pokruszoną korę cynamonu, owoce kardamonu, gałkę muszkatołową. Wymieszaj poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie słojem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką 128

Sezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru  1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 18 % ok. 500-600 g śliwek Wykonanie: Śliwki myjemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy przez kolejne 40 minut monitorując ciasto czy nabrało złotego koloru.  Ciasto

W Moim Magicznym Domu
piernik kasztelański ze śliwką 176

ciemne ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek(...)dżemu - 250 ml * przyprawa do piernika * 2 łyżeczki sody * 2 łyżeczki kakao * 1 szklanka mleka * opakowanie śliwki suszonej Zmiksowałam margarynę z cukrem i wbiłam jajka. Po kolei dżem, przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowe ze śliwkami 164

drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem(...)drożdży 200 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 500 g śliwek Jak zrobić drożdżowe ze śliwkami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki

Ciastkozercy
Czekoladowe powidła śliwkowe 99

słoika ;) Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych (około 7 słoiczków po dżemie): 4 kg śliwek, 2 czekolady gorzkie, 2 czekolady mleczne, 0,75kg cukru. Sposób przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych. Śliwki płuczę i pozbawiam pestek. Śliwki na powidła Wypestkowane śliwki mielę w maszynce (sitko z oczkami(...)średniej wielkości). Zmielone śliwki delikatnie doprowadzam do wrzenia często mieszając i gotuję przez około 1,5 godziny żeby nieco zgęstniały. Moc grzanie nie może być zbyt wysoka bo wtedy bardzo pryska. Dodaję cukier i dokładnie mieszam żeby się rozpuścił. Czekoladę łamię na kawałki i wrzucam do powideł, mieszam aż do jej rozpuszczenia. Czekoladowe powidła śliwkowe Gotuję jeszcze

Gotuj Się Kto Może
Pudding z sucharków – ze śliwkami i rodzynkami 147

osób – w zależności od apetytów;) Ja większość sosu śmietanowo-żółtkowego rozlałam na pierwszą warstwę. Dzięki temu otrzymałam wilgotny spód i chrupiący wierzch. Środek dopełnia warstwa ze śliwek. Zachęcam do przygotowania na weekendowe śniadanie:) 1 op. sucharków delikatesowych 3 żółtka 350-400 ml kremówki 1 op. cukru wanilinowego 1-2 łyżki brązowego cukru masło Dodatkowo: 1/2 -1 op. mrożonych śliwek(...)smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy sucharki w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dodajemy brązowy cukier i wrzucamy śliwki (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Chwilę smażymy, a następnie wlewamy około 1/4 szkl. wody. Gotujemy na małym ogniu, przez około 10 minut (aż śliwki zmiękną). Pod koniec posypujemy cynamonem oraz

Smaki Na Talerzu