ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:76/469)

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ 113

Święta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami,  czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi grzybami, z dodatkiem ziaren jałowca i kilku łyżek Optimy, która nadaje odpowiednią gładkość i kremowość daniu. Kapusta jest przepyszna, bardzo aromatyczna, delikatna i wykwintna za razem. Poprzez dodatek słodkich(...)smaków w postaci suszonych daktyli i śliwek, jej smak jest zrównoważony. Smak słodki podbija kwaśny. To danie na pewno zasmakuje Waszym bliskim podczas wieczerzy wigilijnej, koniecznie zapiszcie na liście do zrobienia, mnie do stworzenia tego dania zainspirowała akcja kulinarna z marką Optima – OPTYMALNE ŚWIĘTA , której celem jest pokazanie pysznych ale zdrowych świątecznych dań. Takich, które można jeść ze smakiem

SMYKWKUCHNI
Tort ze śliwek 109

Bezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny Szymańskiej, Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa(...)czerwonego wina wytrawnego, 50 ml cukru, 4 białka Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać śliwki i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić

królestwo garów
Sałatka do pracy, w sam raz jako dodatek do lunchu 141

chcesz palcami wybierać i jeść :) Ta, taka jest, wygląda kolorowo, same fajne składniki.   Sałatka do pracy garść mieszanek sałatowych 1 łyżka pestek ze słonecznika 1 pomidor kilka świeżych śliwek ** Sos do sałatki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny pieprz do smaku   Do naszego pudełeczka wkładamy sałaty, dodajemy słonecznik ( można go podprażyć(...)przez chwilę na suchej patelni ), pomidora myjemy i kroimy na osiem części, przekładamy na sałaty. Śliwki przekrawamy nożem dookoła pestki, pestkę wyjmujemy a śliwkę kroimy na cztery części, przekładamy do miseczki.   W małym słoiczku mieszamy musztardę z oliwą, gdy się połączą dolewamy sos z cytryny i doprawiamy pieprzem do smaku. Zakręcamy słoiczek i gotowe !   W pracy na sałatę

Kuchnia na wzgórzu
Śliwki z migdałami pod kruszonką 112

Cześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie musicie to zmienić! Składniki (2 porcje): śliwki węgierki – kilka sztuk cynamon garść migdałów w płatkach Kruszonka: 1/3 szklanki mąki 4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli(...)posiadasz) 50 g zimnego masła Wykonanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Śliwki umieść w kokilkach do zapiekania. Posyp cynamonem i płatkami migdałowymi. Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę. Kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut

Moja pasja smaku
Kapusta czerwona zasmażana. 144

ciepło, jak i na zimno. Mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej pierwszej wersji. Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 4 śliwki świeże  4 śliwki suszone 3 jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka cukru(...)środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać i odstawić. Obie cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Świeże śliwki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając pestki. W większym garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebule oraz czosnek i podsmażać przez 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie dodać jabłka

zadanie-gotowanie
Krucha tarta ze śliwkami 112

Kolejny raz się powtórzę kuchnia i wypieki mojej mamy i babci są najlepsze i mimo prostoty przyznacie mi rację, że smaki dzieciństwa to coś najwspanialszego.  Tarta ze śliwkami zerwanymi z własnego ogrodu i śmietaną od swojskiej krowy to czyste błogosławieństwo.  Składniki:  ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody  1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki zmielonych orzechów włoskich  do dekoracji  bita śmietana i śliwki Przygotowanie:  mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię

Niezły Młynek
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 130

słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto(...)orkiszowej jasnej 100 g puree z dynii 2 jajka M 3-4 łyżki miodu/cukru 1/2 łyżeczki soli 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki masła 600 g śliwek 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki na kruszonkę: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 1/2 cynamonu Wykonanie: przygotować puree z dynii wg przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami i cynamonem 107

Październik, a więc" Złota Polska Jesień", już na dobre zagościła w naszym życiu. Grzyby, papryka, dynie, śliwki, pigwa, to znak, że trzeba szykować się do zimy. I choć lubię Jesień, to już niekoniecznie taką, jaką mam dzisiaj za oknem, mokrą, zimną i ponurą. Dobrze chociaż, że śliwki węgierki pyszne i wyszły wspaniale knedle, które poprawiły mi humor....oby do Wiosny(...)Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli Dodatkowo : 15 śliwek węgierek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką

Gosia gotuje
Sernik z musem śliwkowym 211

Szukałam ostatnio pomysłu na sernik i wpadł mi w oko sernik z musem z pieczonych śliwek z Moich Wypieków. W związku z tym, że chciałam skrócić nieco czas przygotowania zrobiłam mus ze śliwek duszonych, ale myślę, że wyszedł równie smaczny jak autorce przepisu oryginalnego. Sernik jest bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a połączenie go z musem śliwkowym(...)serowa: 500 g sera białego 250 g śmietany 30% 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki mus śliwkowy:  250 g śmietany 30% 300 g śliwek węgierek sok z 1/2 cytryny cukier puder do smaku (ok.100 g) 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: spód: Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią

Bon appetit mon amie
Tarta ze śliwkami 111

będzie nawet bardziej. Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka (białka zostawiamy) 125 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną(...)porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce

Raj dla Podniebienia
Kluski twarogowe ze śliwkami 119

Zapraszam na smaczne kluseczki jesienne ze śliwkami. Zrobimy je już w 30 minut i starczą dla 4 osób ponieważ są sycące. Śliweczka pozostaje miękka i soczysta. Polecam Składniki: 2 szkl mąki + do podsypania 250 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 8 śliwek 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej cukier do posypania Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy i wyjmujemy pestkę(...)dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski ze śliwkami podajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pyszne ciasto ze śliwkami. 342

Ciasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki a na koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia.  Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie(...)Składniki: 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej) 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju Przygotowanie: Ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego albo używając dużej miski i miksera ręcznego lub trzepaczki. Jajka ubić

Codziennik Kuchenny
OLDSCHOOLOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 242

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej; 240 g cukru(...)kryształu; 240 g bardzo miękkiego masła; 4 jaja; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; około 500 g słodkich śliwek; Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Białka ubić ze szczyptą s oli na sztywną pianę, następnie dodać cukier kryształ z cukrem waniliowym i nadal ubijać do momentu  uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Miksując

In my kitchen
Migdałowe ciasto ze śliwkami 96

Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.  Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli(...)szkl. cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 700 g śliwek Masło posiekać z mąką,zmielonymi migdałami i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną

Kolorowa kuchnia Elki
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 182

temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki(...)Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty

Zielona Kuchnia