wypełniony cynamonowym cukrem. Pyszne, proste i pełne złotej poświaty tegorocznego Października :) Idealne do popołudniowej kawy i do zabrania w drogę. Miksujcie składniki, czas na słodką chwilę błogości z soczystą śliwką! Dyniowe muffiny ze śliwką na ok. 12 muffinek Potrzebujesz: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)szklanki cukru 4 łyżki dyniowego puree 100g masła (roztopionego) 2 jajka 70ml mleka Dodatkowo: ok. 12 śliwek węgierek mieszanka 1,5 łyżeczki cukru z 1 łyżeczką cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki na muffiny na jednolitą masę. 2. Wypełnij masą papilotki do 3/4 wysokości. 3. Natnij każdą śliwkę, wyjmij pestkę i w jej miejsce nasyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFilet z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu(...)łyżki maggi tymianek sól pieprz masło Wykonanie: 1. Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę. 3. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie
Szalona Kuchnia EwelinyPuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku
Oryginalny smakŚliwki w boczku to przekąska znana a przepis bardzo stary. Prosta, szybka, smaczna, idealna na różne imprezy okolicznościowe, sylwestra. Połączenie słodkiej suszonej śliwki i słonawego boczku to doskonałe połączenie, w sam raz jako zakąska do alkoholu ;) Palce lizać :) Składniki: * śliwki suszone (użyłam Helio ) * plasterki wędzonego boczku * opcjonalnie wykałaczki Wykonanie: Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki, tak by owijały(...)śliwkę. Każdy owoc suszony owinąć ściśle boczkiem. Można spiąć wykałaczkę (jeśli używacie wykałaczki należy ją wcześniej moczyć około 2 minuty w wodzie). Piekarnik nagrzać do 190'C. Śliwki w boczku ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż boczek się zarumieni. Podawać można zarówno na zimno jak i na ciepło
Zrób to smacznieWrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce
Kolorowa kuchnia ElkiJedną z najstarszych i najbardziej znanych odmian śliwek są węgierki i to z nimi głównie kojarzy się początek jesieni. Ale oprócz węgierek na rynku mamy kilka innych odmian śliwek,po które warto sięgnąć, bo są także smaczne i nadają się do wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i soczyste. Tarta z nimi jest(...)krem: 260 ml mleka, 190 ml ajerkoniaku, 4 żółtka, 60 g cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Bon appetit mon amieroku wyjątkowo dużo było u nas śliwek. Zbieraliśmy wiaderkami razem na trzy rodziny, a i tak na czubku jeszcze sporo zostało. Kompotów się u mnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ok 4 kg śliwek węgierek Ok 1½ kg cukru Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami
Kuchnia w czekoladzieNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy około 45 minut
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami(...)nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie). Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plPamiętam jak w wakacje w dzieciństwie zajadaliśmy się śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła 120 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego Nadzienie: kilka śliwek (około 10) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto Śliwkowe wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód
Delusional Trinepraktycznie od zawsze, tzn. jakieś dziesięć lat temu trafiłam na ten przepis na stronie WŻ i już przy nim zostałam. Polecam :) Składniki ( na 9 małych dżemowych słoiczków ) - 3 kg śliwek węgierek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10 % Wykonanie Umyte, przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki przekładam do dużego garnka. Do śliwek dodaje cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam(...)pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce ( u mnie spiżarnia ) na 24 godziny. Po tym czasie garnek ze śliwkami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę i gotuję około 3 godzin. W tym czasie UWAGA nic nie dotykamy, nic nie mieszamy ( choćby was ręce swędziały ) zapominamy o śliwkach w garnku :) Po upływie trzech godzin, kiedy owoce już puściły sporo soku, całość mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródKilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam kolejną z moich propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość(...)Składniki: 1,7 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 2 laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu
KuchniaWeDwoje.plKlasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około
Lamarida.pltakie trudne. Składniki (na około 12 dużych knedli): 500g ziemniaków 150-200g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, zależy od ziemniaków 12 śliwek węgierek około 6 łyżeczek cukru Do podania: 100g masła 3 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)jeszcze ciepłe przeciskamy na stolnicę przez praskę do ziemniaków. Czekamy do całkowitego ostygnięcia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Odkładamy do chwili przygotowania. W międzyczasie możemy przygotować bułkę do polania gotowych knedli – do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia
Smaczna StronaRoladki drobiowe ze śliwkami i serem Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka(...)tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron
Kuchnia Danusi