ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:74/469)

Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką 253

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko współgra doskonale(...)świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku

Oryginalny smak
SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA 149

Śliwki w boczku to przekąska znana a przepis bardzo stary. Prosta, szybka, smaczna, idealna na różne imprezy okolicznościowe, sylwestra. Połączenie słodkiej suszonej śliwki i słonawego boczku to doskonałe połączenie, w sam raz jako zakąska do alkoholu ;) Palce lizać :)   Składniki: * śliwki suszone (użyłam  Helio ) * plasterki wędzonego boczku * opcjonalnie wykałaczki Wykonanie: Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki, tak by owijały(...)śliwkę. Każdy owoc suszony owinąć ściśle boczkiem. Można spiąć wykałaczkę (jeśli używacie wykałaczki należy ją wcześniej moczyć około 2 minuty w wodzie). Piekarnik nagrzać do 190'C. Śliwki w boczku ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż boczek się zarumieni.  Podawać można zarówno na zimno jak i na ciepło

Zrób to smacznie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 158

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.   Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta śliwkowa z kremem 173

Jedną z najstarszych i najbardziej znanych odmian śliwek są węgierki i to z nimi głównie kojarzy się początek jesieni. Ale oprócz węgierek na rynku mamy kilka innych odmian śliwek,po które warto sięgnąć, bo są także smaczne i nadają się do wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i  soczyste. Tarta z nimi jest(...)krem:  260 ml mleka, 190 ml ajerkoniaku,  4 żółtka,  60 g cukru,  30 g mąki ziemniaczanej,  60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto:  Wszystkie składniki wyrabiamy  na  gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Bon appetit mon amie
Śliwki w syropie 110

roku wyjątkowo dużo było u nas śliwek. Zbieraliśmy wiaderkami razem na trzy rodziny, a i tak na czubku jeszcze sporo zostało.  Kompotów się u mnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ok 4 kg śliwek węgierek Ok 1½ kg cukru Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 123

Naszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 110

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (w temperaturze pokojowej)   Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu   Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek   Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami(...)nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).   Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
Ciasto Śliwkowe 116

Pamiętam jak w wakacje w dzieciństwie zajadaliśmy się śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty?  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła  120 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego Nadzienie: kilka śliwek (około 10) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto Śliwkowe wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód

Delusional Trine
Powidła śliwkowe bez mieszania. Najlepszy przepis. 159

praktycznie od zawsze, tzn. jakieś dziesięć lat temu trafiłam na ten przepis na stronie WŻ i już przy nim zostałam. Polecam :) Składniki ( na 9 małych dżemowych słoiczków ) - 3 kg śliwek węgierek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10 % Wykonanie Umyte, przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki przekładam do dużego garnka. Do śliwek dodaje cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam(...)pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce ( u mnie spiżarnia ) na 24 godziny. Po tym czasie garnek ze śliwkami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę i gotuję około 3 godzin. W tym czasie UWAGA nic nie dotykamy, nic nie mieszamy ( choćby was ręce swędziały ) zapominamy o śliwkach w garnku :) Po upływie trzech godzin, kiedy owoce już puściły sporo soku, całość mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 169

Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam kolejną z moich propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość(...)Składniki: 1,7 kg śliw pozostałych z  produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 2 laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżówki ze śliwkami 94

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około

Lamarida.pl
Knedle ze śliwkami 134

takie trudne. Składniki (na około 12 dużych knedli): 500g ziemniaków 150-200g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, zależy od ziemniaków 12 śliwek węgierek około 6 łyżeczek cukru Do podania: 100g masła 3 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu   Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)jeszcze ciepłe przeciskamy na stolnicę przez praskę do ziemniaków. Czekamy do całkowitego ostygnięcia.   Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Odkładamy do chwili przygotowania.   W międzyczasie możemy przygotować bułkę do polania gotowych knedli – do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia

Smaczna Strona
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem 137

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka(...)tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron

Kuchnia Danusi
Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru) 102

wypróbowania tej najzdrowszej i bardzo smacznej bezcukrowej wersji! Jedna ważna uwaga, co do robienia weków na zimę z powideł śliwkowych bez względu na to czy z cukrem czy bez: śliwki powinny być dojrzałe i najlepiej z końcówki sezonu (miesiąca września). Tak przynajmniej mówili mi znajomi rolnicy, u których zaopatrujemy się w śliwki. W zeszłym roku ich posłuchałam i nie zawiodłam(...)się W tym tez tak zrobię! Składniki: dowolna ilość dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcecie bardzo gęste powidła, to przygotujcie się na 4-6 godzin wolnego smażenia… Im więcej śliwek, tym dłużej to potrwa

Lamarida.pl
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 169

Zrywałam śliwki i… zapachniało mi jesienią. Upały zdecydowanie zelżały, wreszcie można się na chwilę rozłożyć na leżaku i nie wyparować niczym wampir w pełnym słońcu, ale chłodniejsze, sierpniowe wieczory powoli przypominają, że niebawem zawita do nas jesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée(...)akurat tyle, ile potrzeba na naszykowanie owoców, zmywanie i przeczytanie rozdziału książki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy.   Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni

Karo in the Kitchen