Ciasto czekoladowe z suską sechlońską to ciasto obok, którego na pewno nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady, a także suszonych śliwek. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale to także smaczna propozycja dla osób, które lubią ciasta z kremem . Suska sechlońska, której użyłam to tego ciasta to odmiana suszonej śliwki, produkowana metodami tradycyjnymi jedynie na terenie Czchowa, Gnojnika, Iwkowej, Łososiny Dolnej(...)Gródka nad Dunajcem, Lipnicy Murowanej oraz Laskowej. Ten produkt jest Chroniony Oznaczeniem Geograficznym Unii Europejskiej. Czym jest charakteryzuje? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnych śliwek suszonych, ponieważ ma elastyczny i mięsisty miąższ, lekko pomarszczoną i lepką skórkę w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, czuć w niej aromat wędzenia. Do tego ciasta polecam użyć oryginalnego
365 dni dookoła kuchninocnych. Niezmiennie sprawia mi to wiele radości, a publikacja każdego nowego przepisu to satysfakcja taka sama, jak 10 lat temu, gdy publikowałam pierwszy przepis. Przed Wami koktajl z suszonymi śliwkami , to dobry pomysł na wykorzystanie tego co mamy w szafce, a po świętach pozostało kilka suszonych śliwek, wyszło pysznie! Koktajl z suszonymi śliwkami / 1 duża porcja lub 2 małe Składniki(...)jogurtu naturalnego kilka suszonych śliwek szczypta cynamonu Przygotowanie: Do kielicha blendera wlewamy jogurt. Dodajemy śliwki, najlepiej zrobić to stopniowo, w zależności od gęstości, jaka chcemy uzyskać. Całość miksujemy na jednolity płyn ze szczyptą cynamonu. Najlepiej smakuje schłodzony. Do smaku można dodać nieco miodu
Moja smaczna kuchniaCześć! Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz obowiązek! Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz. Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki(...)jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy * śliwki * szczypta soli do białek Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy. Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Pieprzyć z Fantazjądelikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki(...)przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut
Danka PichciChcąc zrobić dobre powidła musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić im trochę czasu, ponieważ im dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już przymarszczone. Moja babcia mówiła, że powinny być nawet po pierwszych przymrozkach. Do tych przetworów nie dodaję cukru, ponieważ śliwki same w sobie są słodkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 5 kg śliwek węgierek duży garnek (najlepiej z podwójnym dnem) drewniana łyżka do mieszania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śliwki umyć, poprzekrawać, usunąć pestki. Część przełożyć do garnka. Garnek wstawić na niewielkim gazie i gdy śliwki puszczą trochę soku, przemieszać i dołożyć pozostałe owoce. Smażyć na wolnym ogniu około 1,5h. Co jakiś czas mieszać, aby owoce się
Danka PichciPiernikowe brownie ze śliwkami z bananami i mąką owsianą. Do wersji wegańskiej zamiast jaj można użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy(...)piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej ( dałam Proveny) 3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 gram z małego słoiczka z ciecierzycą) Polewa: 50 gram gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki oleju ( do polewy można dodać kilka sztuk posiekanych śliwek lub draży w gorzkiej czekoladzie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić
AZgotuj!stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek 500 ml przegotowanej wody 10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych) szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny Suszone śliwki przekładam do wąskiego(...)wysokiego naczynia, dociskamy do dna i zalewam wodą (najlepiej gorącą). Śliwki odstawiamy na około 1-2 godziny. Namoczone śliwki blendujemy razem z wodą do uzyskania pasty, przekładamy na patelnię lub szeroki rondel o grubym dnie, dodajemy klasyczne powidła śliwkowe i smażymy około 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Na koniec doprawiamy cynamonem. Jeśli powidła wydają nam się zbyt mało
Rozpustne gotowanieTarta ze śliwką Składniki: - kostka masła - 1/4 szklanki ksylitolu/cukru - 2 szklanki mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel(...)części, pierwszą część przeznacz na spód tarty - spód ciasta nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta
MintTastejeszcze nie odpowiedzieliście sobie co przygotować na wielkanocny obiad to wieprzowina ze śliwkami w aromatycznym, gęstym sosie na bazie piwa może być świetną odpowiedzią:) Dzięki długiemu pieczeniu w niewysokiej temperaturze mięso jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. Nadzienie ze śliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię(...)pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń
Smaczny zeszytJest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby(...)przeszła na drugą stronę rulonu przez śliwkę i koniec plastra. Jeśli macie małe śliwki, ułóżcie jedną na drugiej, delikatnie spłaszczcie je i potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek
Bułka z ChlebemSkładniki : 400 ml mleka 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki ( około ) 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek(...)jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3 - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 35 g płatków migdałowych 50 g margaryny Dodatkowo: 500 - 700 g śliwek węgierek Przygotowanie: Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto(...)ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową. Piec około 45 - 50 minut
Ciastka - domowe słodkościkakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia(...)zaś do 1/3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że będzie mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce). Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko
Ciastka - domowe słodkościPachnące jesienią cynamonowe gofry podane ze słodkimi i soczystymi śliwkami. Składniki: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 10 - 12 sztuk dojrzałych, słodkich śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy(...)mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części. Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami. Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem
Lena Gotujewiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%). ♡ ▸ KAWA &ORZECH : d aktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (14%), kawa (5,1%). ▸ ŚLIWKI &ZIARNA: da ktyle, śliwka suszona (27%), ziarno słonecznika (19%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), siemię lniane (8%) BE RAW Ewy Chodakowskiej Dostępne w większości sklepów(...)PROTEIN 38%-SUROWE KAKAO W GORZKIEJ CZEKOLADZIE koncentrat białka serwatki 36%, daktyle, gorzka czekolada 14% (miazga kakaowa 86%, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, emulgator: lecytyna rzepakowa, wanilia), śliwki 10%, surowe kakao 7%, wiórki kokosowe 3,3%, proteinowe płatki 3% ( koncentrat białka serwatki , skrobia z tapioki), nasiona chia 1,7%. ♡ ▸ HEALTHY SNACK -MASŁO ORZECHOWE daktyle 64%, pasta
zdrowo i aktywnie