zeszłym tygodniu miałam przeprowadzkę. Jednym z jej elementów było wielkie sprzątanie zamrażalki. Kiedy znalazłam w niej paczkę mrożonych śliwek węgierek, wiedziałam, że nie mogą się zmarnować. Zwłaszcza, że uwielbiam owoce smażone z masłem np. czereśnie . Tak powstał przepis na śliwki saute. Składniki: kilo umytych i wypestkowanych śliwek – mogą być mrożone 2 łyżki masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty(...)cytryny duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta cynamonu Przygotowanie: Na roztopione masło wrzucamy cukier i gdy się rozpuści dodajemy śliwki. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem z cynamonem. Gdy nadmiar płynu odparuje śliwki są gotowe. Artykuł Śliwki z masłem pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanekażde święta w moim rodzinnym domu podawany jest pieczony schab nadziewany śliwką. Mój tata jest mistrzem w przygotowywaniu potraw mięsnych. Ja inspirując się tym przepisem stworzyłam nieco podobny, ale jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką. Oczywiście(...)gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki gałązka rozmarynu masło pieprz
Quinoa Raz!Poświęcicie troszkę czasu i będziecie mieć niezły zapas na zimowe wieczory. Naprawdę warto, te powidła są wyśmienite. My mamy już kilka słoiczków zabezpieczonych. Teraz kolej na Was. 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) kora cynamonu Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem(...)ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do szerokiego garnka wlewamy sok z pomarańczy i wkładamy śliwki. Gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Jak śliwki zaczną się rozpadać i gęstnieć wówczas mieszamy częściej, tutaj już łatwo o przypalenie. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy aż śliwki zupełnie się rozpadną. Wówczas gorące przekładamy do słoików
Marder&Marder Manufacturekońcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki: biszkopt 1 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia masa ze śliwką suszone śliwki (5 dag) 300 g masła w temp. pokojowej 250 g nutelli 100 ml wódki bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany ( śmietn-fixy ) Sposób wykonania: Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć
Smaki NataliiSkoro brniemy w klimacie świąteczno - noworocznym, to mam dla Was propozycję mięsną :-) Robiliście już kiedyś schab ze śliwkami? Ja robię od niedawna i powiem Wam, że polubiłam bardzo :-) Dziś zaproponowałam Wam wersję ze śliwkami moczonymi w alkoholu - myślę, że jest ciekawsza, ale piekłam też mocząc śliwki w wodzie ;-) Możecie popróbować obu i zdecydować, która bardziej Wam odpowiada :-) A może macie(...)jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi? SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce całkowicie) i odstawiamy
Czary - gary w kuchniŚliwki, śliwki, śliwki... Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja tak :-) i to bardzo :-) A tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem jaki znalazłam na stronie Moje W ypieki :-) Ciasto wręcz błyskawiczne, zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz(...)łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 50 g płynnego miodu lub golden syrupu 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego dodatkowo: śliwki ewentualnie cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukry. W drugiej mieszamy pozostałe składniki
Czary - gary w kuchniUcierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne(...)ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru
Wędrówki po kuchniwreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche, dodaje się mokre i gotowe. Dodatek(...)śliwek sprawia, że ciasto jest naprawdę znakomite – mięciutkie, puszyste i wilgotne. Jeszcze obłoczek cukru pudru doskonale uzupełniający kwaskowość śliwek i … gotowe. Koniecznie je wypróbujcie. Składniki: • forma o wymiarach 21x25,5 cm • 3 jajka • 125 g cukru • 175 g mąki • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej • 85 g masła • 2 łyżki oleju rzepakowego • 3 łyżki kwaśniej śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W mojej kuchniCiasto ucierane ze śliwkami 2016-04-06 12:36:10 Ilość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne(...)mąki 200 g miękkiego masła 100 g cukru 5 łyżek mleka 3 jajka 2 łyżki cukru brązowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 10 śliwek 3 łyżki płatków migdałów Instrukcje Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian
Wędrówki po kuchniWitajcie :) Święta i po świętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno(...)łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża
Sama słodycz i szczypta chiliciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao śliwki (około 10) cukier puder do posypania 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto
peggiwkuchniPyszne, aromatyczne śliwki w zalewie selerowej podkreślą smak niejednej potrawy. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 2 łodygi selera naciowego Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 2 ½ łyżeczki mielonej gorczycy 70 dag cukru ½ łyżeczki soli 2 szklanki wody Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Seler zaś pokroić na cienkie plastry. Ocet wlać do garnka z dwoma szklankami wody(...)wsypać sól i cukier i zagotować mieszając. Włożyć śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy i wraz z selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać, zmieloną gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu
Tradycyjna Kuchniaochotę na ciasto ze śliwkami...hmm...a może jednak na sernik...? Ciasto. Sernik. Ciasto. Co wybrać? Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt? Oceńcie sami. :) SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru(...)zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki. masa serowa: Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał
Bon appetit mon amietrwającym konkursie urodzinowym :) Składniki: 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 2 opakowania budyniu 10 śliwek różowych 2 łyżki cukru do posypania śliwek Zimne masło zagniatam z mąką, proszkiem do pieczenia, dwoma łyżkami cukru i trzema żółtkami. Formuję dwa rulony, pierwszy trochę większy(...)Większym kawałkiem wylepiam blachę i wkładam na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli, by śliwki nie zmieniły swojej pozycji
Gotowanie i blogowanie