Muszę przyznać, że z tego „sernika” jestem najbardziej dumna. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy(...)tłoczenia) 2 banany (u mnie był 1 bo Nina zjadła podczas sesji ) 250-300 g cukru (ja dwa banany to o 50-100 g można mniej) 300 g suszonych śliwek 2 torebki herbaty (u mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika
greenscarfZainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki! Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej // Składniki na ciasto: 100 g mąki ryżowej 150 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g masła(...)szklanki cukru 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: ok. 1 kg dojrzałych śliwek 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 100 ml śmietanki 30% 80 ml mleka 2 jajka 2 łyżki mąki (ryżowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto
Via GustoMoże znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść
kolorowotorcikowowciepnie na niego trocha dżymu , ślagzana 2 i fertich 3 . Jak już fto jednak poświyńci te połra godzin, to efekt je richtig 4 zaskakujōncy. Ciymno szokolada, beza, mascarpōne i śliwki moczōne we kōniaku… Robiōłech go 2 razy i za kołżym razem goście go raz-dwa wmōciyli 5 Co potrza? Ciymny biszkopt: 5 jajec 4 łeżki 6 mōnki pszynny(...)likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych śliwek bez pestkōw keliszek kōniaku abo brandy, abo whisky keliszek wody Pieczynie trza sie rozłożyć na 2 dni- nojprz ōd biszkopt i beza, a na drugi dziyń
Chop w kuchnidodać coś ciekawego do moich wypieków- takim sposobem do słodkiego ciasta, dodałam mozzarellę, który przełamał smak całości i zdecydowanie urozmaicił wypiek. Biszkopt mimo sera, wciąż jest słodki- za sprawą śliwek i ksylitolu. SKŁADNIKI (wersja mała): 3 łyżki otrębów 2 białka jajka 2 łyżki ksylitolu łyżka jogurtu naturalnego garść suszonych śliwek garść fistaszków śliwka WYKONANIE: białko ubijamy razem z jogurtem(...)ksylitolem suszone śliwki kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy z białkiem i otrębami ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy ok 10 min w 175 stopniach śliwkę kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy na pół po 10 min wyciągamy spód, ozdabiamy mozzarellą, plasterkami śliwki oraz fistaszkami, po czym posypujemy ksylitolem i ponownie umieszczamy w piekarniku
healthy dreamsBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem
Mała CukierenkaBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem
Mała CukierenkaLubicie śliwki w czekoladzie ? Jeśli tak, to te zrobione w domu polubicie jeszcze bardziej :) Można je przygotować dosłownie w pół godziny (plus czas zastygania czekolady), a efekt wyśmienity. Gwarantuję, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni. Składniki 500 g śliwek suszonych wg tego przepisu - klik po przepis lub śliwek kalifornijskich (nie wędzonych !) 250 ml rumu (najlepiej ciemnego(...)brandy lub porto 400 gramów czekolady deserowej 15 gramów masła 4-5 kilka łyżek mleka Przygotowanie Śliwki zalać alkoholem i pozostawić na 24 godziny, żeby napęczniały i nabrały aromatu. Następnego dnia przełożyć na sito i pozostawić na 30 minut do odsączenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko i mieszać do całkowitego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień nastała więc staramy się wykorzystać ostatnie momenty na przygotowanie słodkości ze śliwkami Tym razem ucierane ciasto z cynamonem i śliwkami – puszyste, słodkie i wilgotne Składniki: - 165 g masła - 300 g mąki tortowej - 250 g cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka cynamonu - skórka starta z połówki pomarańczy - 20 g cukru trzcinowego(...)śliwek Dodatkowo cukier puder do posypania. Tortownica o średnicy 26 cm. Do misy robota wrzucamy masło i miksujemy (ucieramy) na gładką masę wraz z połową cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kiedy nasza maślano -jajeczna masa będzie gotowa dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon i dalej miksujemy do połączenia wszystkich składników. Kiedy wszystkie składniki
Kuchenne WariacjePodczas zakupów spożywczą z mamą wpadły nam w oko śliczne śliwki. Mama od razu rzuciła słowami: „Zjadłabym ciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami(...)Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Duża okrągła blacha ( można również robić w prostokątnej) Czas
Kolizje SmakówDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 2. Umieścić w rondelku i dusić na małym ogniu cały czas mieszająć. 3. Gdy śliwki puszczą sok zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, dodać cukier i kakao. 4. Podgrzewać powidła aż sok odprauje i cała masa zgęstnieje. Cały czas mieszać i uważać aby powidła się nie przypaliły. 5. Kiedy powidła osiągną odpowiadającą nam konsystencję
DefinicjaSmakuŚwięta… Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki – olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam(...)śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i nasze zdrowe muffinki gotowe ! A dlaczego tak podkreślam
Kulinarna PatilogiaBabka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta(...)poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 40 g cukru 125 ml mleka 60 g masła+ do wysmarowania formy 70 g suszonych śliwek 5 cl rumu lub koniaku 15-19 migdałów 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży-5 g 2 łyżki mleka Wykonanie: suche składniki poza śliwkami i migdałami wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków. Składniki(...)masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki na mus: 300 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 150 g śliwek suszonych 100 ml rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!