Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie. Dodatek przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) nadał powidłom szlachetności i głębi smaku. Składniki: 2 kg śliwek (węgierki) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu 5 goździków 1/4 szkl. wody Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół(...)usunąć pestki i ogonki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę. Ustawić garnek na najmniejszym ogniu. Gdy śliwki zaczną puszczać sok, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pierwszego dnia podgrzewać śliwki 3 godziny w garnku bez przykrycia. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Drugiego dnia, ponownie podgrzać śliwki. Następnie przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką
Codziennik KuchennyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1½ kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 150g cukru Sposób przygotowania tradycyjny: Oczyszczone i osuszone śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Gdy śliwki(...)puszczą sok, stawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy przez ok 2 godziny, często mieszając. Rozgotowane śliwki miksujemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i (koniecznie) cały czas mieszając odparowujemy i redukujemy do pożądanej gęstości. Najlepsze są wtedy gdy nie ściekają strumieniem po łyżce, tylko odchodzą z niej
Kuchnia w czekoladzieKremowy sernik ze śliwkami to mój sposób na dobre rozpoczęcie jesieni – sezonu długich wieczorów, relaksu z książką, czy też serialami. Lato powoli odchodzi, nie trzeba już martwić się każdą kalorią, dlatego można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności pod postacią niezwykle kremowego i smacznego sernika. (Prawdę mówiąc, to najlepiej cały rok odżywiać się z głową, trzymać zdrową dietę(...)zauważyliście – to nie żadna wersja dietetyczna, super fit, bez cukru i innych ,,groźnych składników”. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mały grzeszek Kremowy sernik ze śliwkami jest po prostu pyszny, dlatego nie ma co sobie odmawiać, kawałek nikomu na pewno nie zaszkodzi Kremowy sernik ze śliwkami przepis na tortownicę o średnicy 23 cm 200 g mąki
365 dni dookoła kuchniżywienia. Czas wykonania: 1 h (+22-30 h suszenia) Ilość porcji: 2 litry / 500 g Składniki: 3 kg śliw Sposoby na zrobienie suszonych śliwek Użycie suszarki – Wystarczy umyte i wypestkowane owoce rozłożyć na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi(...)uniezależnienie od warunków pogodowych. Wadą tego sposobu jest wysoki pobór prądu – nawet 2000 W na godzinę. Przepis krok po kroku jak wysuszyć śliwki za pomocą suszarki: 1. Umyć śliwki 2. Pozbyć się pestek 3. Osuszyć śliwki na ręczniku papierowym 4. Rozłożyć owoce na sitkach 5. Włączyć urządzenie i suszyć
KuchniaWeDwoje.plgdzieś tam jesteście ciekawi co się pichci w mojej kuchni ;) Już tradycją stało się na blogu, że wraz z kolejną rocznicą pojawia się nowy przepis na ciasto ze śliwkami. Nie mogło być inaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego(...)książki "Cukiernia Lidla" i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal świeża. Duża blacha Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy
My simple kitchenWakacje się skończyły, czas wrócić do codziennych obowiązków, warto jednak osłodzić sobie ten czas odrobiną dojrzewających już śliwek węgierek. Dzisiejszy deser można zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza słoiczku z lekkim musem śliwkowym, druga w foremce polana gęstym sosem śliwkowym. Uwielbiam ten smak. PANA COTTA z MUSEM ŚLIWKOWYM WERSJA I w słoiczku Składniki: pana cotta: 200 ml śmietany(...)mleka 2 łyżeczki miodu 10 g żelatyny 1/3 szkl wody mus śliwkowy: 220 g śliwek (waga z pestkami) 150 ml śmietany 30% opcjonalnie cukier do osłodzenia Przygotowanie: panna cotta: Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek
Bon appetit mon amiePołączenie płatków gryczanych z czekoladą i duszonymi śliwkami z cynamonem to moje odkrycie z tamtego roku. O tej porze roku po raz kolejny chętnie wracam do tego zestawu. Dodatek gorzkiej czekolady (lub kakao) do płatków gryczanych zabija smak gryki, która może nie każdemu odpowiadać. Za to duszone śliwki doskonale przełamują ten czekoladowy akcent. Płatki gryczane dostaniecie w sklepach ze zdrową(...)mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżka kakao lub 10g (1 duża kostka) gorzkiej czekolady Opcjonalnie 1 łyżka miodu lub ksylitolu , w szczególności gdy używacie kakao 4 łyżki płatków gryczanych * Śliwki: 5-6 śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 2 łyżki wody *Na rynku są dostępne różne płatki gryczane - do gotowania i zalewania, aby uzyskać gęste
Fabryka pomysłówmieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. 7. CHŁODNIK Z BOTWINKI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI Uwielbiam wędzone śliwki. Każde danie zamienią w coś specjalnego. Zobacz co mogą zrobić z chłodnikiem. Składniki: pęczek botwinki pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek(...)obrany i pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć
Ugotowane pozamiataneDziś przedstawiam w końcu coś słodkiego Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe(...)English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka z 1/2 pomarańczy 25 g brązowego
karmelowyPrzed wakacyjnym wyjazdem zastanawiałam się, co zrobić ze sporą ilością śliwek. Wykorzystałam je do wielu potraw lub bezpośredniego jedzenia, ale misa na blacie wciąż była ich pełna. Pomysł przyszedł wraz z stworzeniem obiadowego menu na nowy tydzień. Kacze piersi wydały mi się bardzo dobrym produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną(...)jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina / jeżyny suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz 3-4 ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona
Raj dla Podniebieniaproste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również. Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry 1 szczypta ostrego chilli ( ja ma z Indii dlatego dodaję(...)octu spirytusowego Pomidory umyłam i pokroiłam na mniejsze części ( nie obieram !). Czosnek obrałam i pokroiłam w drobne kawałki. Imbir obrałam delikatnie łyżeczką i pokroiłam w miarę drobno. Śliwki umyłam, poprzecinałam nożem i wyjęłam pestki. Śliwki włożyłam do garnka z dwoma łyżkami wody i lekko je rozgotowałam. Do dużego garnka na dno wlałam olej, rozgrzałam podsmażyłam na początku czosnek
Kuchnia na wzgórzuKlasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)mleka kokosowego z puszki Pianka: 150 ml aquafaby* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) Nadzienie: 500 g śliwek * Praktyczna wskazówka – odkryłam, że piana szybciej się ubija, jeśli ugotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia
Lamarida.plWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: tortownica o średnicy od 20 cm do 22 cm 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g masła lub margaryny(...)temperaturze pokojowej 160 g cukru pudru 4 jajka (rozmiar L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 300 g śliwek cukier puder do oprószenia ciasta po pieczeniu na kruszonkę: około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ 1 łyżka masła dobrze schłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ciasto
Uwaga Babcia Gotujelistkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest mega! Ale z innymi owocami również powinna pysznie smakować. Galette ze śliwkami Składniki: 100g twarogu 70g masła(...)żółtko 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki np. tortowej (plus do podsypywania) nadzienie: 500g śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę
Obiad gotowyPanna Cotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo śliwki(...)małym ogniu doprowadzić do podgrzania. Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny. Sos śliwkowy: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą panna
Kuchnia Danusi