ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:58/469)

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką 166

Pyszny kruchy placek ze śliwkami w rumie i kruszonką cynamonową W sezonie na śliwki nie może zabraknąć pysznego ciasta z tymi owocami. Nasączone rumem w połączeniu z kruszonką ciasto jest idealne. Ciasto specjalnie upieczone do pracy męża, jak zawsze koledzy zajadali się ze smakiem.  Więc jeśli macie ochotę na jakieś słodkości do kawy polecam te pyszne ciasto, przepis jest(...)każdemu uda je się wykonać.  Przepis: blaszka (28*25) Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 19 śliwek 200 ml rumu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu  składniki na kruszonkę: 80 g mąki 40 g masła 40 g cukru brązowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu

Mój pomysł na
50 przepisów na wrzesień 239

Wybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i musy czekoladowe dla dbających o formę! Czekolada dobra jest na wszystko! Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka(...)figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Knedle ze śliwkami Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka

Moja smaczna kuchnia
Kardamonowe ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałów i kokosa. 240

Ciasto ze śliwkami, kardamonem i migdałami! Znajdź pretekst żeby upiec to ciasto! Koniecznie! Uwielbiam połączenie ciasta ucieranego i śliwek, mam wrażenie, że to najlepsze połączenie dla tych owoców. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie obłędnie dzięki użyciu przypraw takich jak: cynamon i kardamon. Świetną i zdrową kruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut(...)końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM forma: duża tortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka  - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej -100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu

SMYKWKUCHNI
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 194

Rewelacyjne ciasto ze śliwkami,które zawsze wychodzi.Jest przepyszne w środku mięciutkie i sprężyste.Teraz jest sezon na śliwki więc ciasto jak znalazł :).Przepis jest na dużą blachę o wym.22x35cm SKŁADNIKI ciasto ok.1kg mąki pół kostki świeżych drożdży 4 jajka pół szklanki cukru ok.300ml mleka pół kostki margaryny 1/2 kg śliwek łyżeczka cynamonu kruszonka 1 porcja (np. 100g) masła lub margaryny(...)Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min. Kiedy ciasto będzie pięknie rosło przygotujemy śliwki.Należy je umyć i usunąć pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu. Gdy nasze ciasto podwoi objętość -ładnie wyrośnie,wyrabiamy je jeszcze raz.Blach

Mała w garnku miesza
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 234

Tarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc    dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń waniliowy bez cukru 500 ml mleka 2 łyżki cukru cukier do posypania śliwek                                                                   KRUSZONKA :  50 g margaryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują 222

będzie mi się kojarzyła z tym dniem i tymi cudownymi osobami. Zapraszam Was na sentymentalną wariację na temat tapioki – jednego z najpyszniejszych deserów Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują porcja dla dwóch osób 400 ml mleka kokosowego łyżka miodu 45 g tapioki marakuja 3 duże śliwki łyżka masła klarowanego łyżka miodu cynamon Do rondla z grubym dnem(...)gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj miód i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnie rozgrzej masło klarowane, przełóż do niego śliwki. Podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj miód i cynamon. W dalszym ciągu podsmażaj śliwki do czasu, aż staną

365 dni dookoła kuchni
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 278

Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami przygotowałam na bazie przepisu na ciasto z białą czekoladą i truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm(...)Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze

Smakołyki Bereniki
Placek śliwkowo-kokosowy 157

Wraz z nastaniem jesieni przyszedł czas smażenia powideł, pieczenia wyśmienitych ciast i przygotowywania wybornych dań ze śliwkami. Nie mogło ich zabraknąć i u mnie. Przepis na ten placek znalazłam w miesięczniku moje gotowanie i od razu przypadł mi do gustu. Dałam mniej śliwek niż było w przepisie i okazało się, że nie był to dobry pomysł, z większą ilością ciasto(...)byłoby smaczniejsze ale od czego są kolejne razy :). Placek śliwkowo-kokosowy 1 kg śliwek 1 szkl mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 dag cukru pudru cukier waniliowy 15 dag+3 łyżki wiórków kokosowych 12 dag masła 2 żółtka 1 jajko 250 ml śmietanki kremówki 2/3 szkl cukru 1 cytryna 2 białka Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Mąkę

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 183

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)przepis) .   Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego

Ugotowane pozamiatane
Roladki ze śliwką 215

Dzisiaj szybkie roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety(...)kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry schabu 4 plastry surowej szynki wędzonej garść suszonych śliwek 0.5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia  Wykonanie: Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki

Smak mojej kuchni
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 178

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio

Słodkie inspiracje
Śliwkowa pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 207

lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe.  Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy(...)smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka i lekko zacząć się rumienić. Do pojemnika z fasolą przekładamy namoczone, odcedzone śliwki i cebulę. Całość blendujemy na pastę. Możemy nie dodać śliwek. Zblendować fasolę z cebulą a śliwki posiekać i dodać do już gotowej pasty. Ja tak zrobiłam. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem. Ja majeranku i pieprzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort piernikowy z suszonymi śliwkami 149

takim torcie pełno jest zimowych smaków. Piernikowy biszkopt przełożony galaretką z suszonych śliwek z cynamonem. Całość udekorowana kremem czekoladowym. Wydaje mi się, że jest to cudowna propozycja na długie zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 280g masła 280g cukru brązowego 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki(...)gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na galaretkę z suszonych śliwek: 200g suszonych śliwek 200ml wrzątku 50ml nalewki śliwkowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki brązowego cukru Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko

wysmienity
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 178

mazurek nie jest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy.  Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ?  Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko(...)obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady  Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki

Obiad gotowy
Katsu – japoński sos śliwkowy 228

Katsu sos to sos z suszoną śliwką. Sos pochodzi z japońskiej kuchni. Natrafiłam przypadkiem na ten przepis . Szukałam przepisu do którego mogłabym wykorzystać suszone śliwki, które właściwie już były przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny! Katsu sos Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek(...)łyżka winnego octu ½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju szczypta kminu rzymskiego Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje

codojedzenia