Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam kolejną z moich propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 2 słoiki 250 ml i 3 słoiki(...)Składniki: 1,7 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 2 laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć
KuchniaWeDwoje.plKaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym ze śliwkami – no mówię wam – niebo w gębie! Kaszki to nas stały śniadaniowy hit, dlatego mam w szafce spory ich zapas i właściwie można powiedzieć kolekcję, bo staram się zawsze wynajdywać przeróżne ich rodzaje. Do gotowania takiej typowej dziecięcej (choć my też ją jemy) kaszki sprawdzają się właśnie te drobno mielone(...)szkl wody 3 łyżki syropu klonowego 4 daktyle kilka plasterków suszonych bananów 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca 8 łyżek kaszki z komosy ryżowej mrożone śliwki suszona żurawina liofilizowane i sproszkowane śliwki Jak zrobić kaszka z komosy ryżowej na mleku: Zaczynamy od wlania mleka i wody do garnka i podgrzewania go. Następnie do mleka dodajemy syrop klonowy
Dorota Smakujecieszy nas nie tylko kolorami, ale bywa też kapryśna i gdy za oknem szaro, buro, ponuro i deszczowo, to proponuję wykorzystać skarby, które nam przynosi, tym razem paprykę i śliwki. Dziś mam coś dla miłośników podróży kulinarnych i ostrych smaków, czyli makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. A skoro mamy jesień to wzbogacimy go o sos śliwkowy z nutką(...)łyżka cukru 6) pieprz czarny świeżo mielony sos śliwkowy: 1) 250 g śliwek 2) 4 łyżki sosu sojowego 3) 3-4 łyżki miodu 4) łyżka octu ryżowego 5) kawałek imbiru
Na kulinarnym poligoniePomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “ Misiankowej szarlotki “. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki. Ciasto kruche: 200 g masła 500 g mąki pszennej 160 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli 1 białko (do posmarowania) Nadzienie: 1 kg śliwek kilka kropel esencji migdałowej 1 opakowanie cukru migdałowego cukier Przygotowanie: Śliwki przekroić(...)boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 160ºC prze ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki i przykryć drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Posmarować białkiem. Piec jeszcze przez 40-50 minut w temperaturze 160ºC (ja używam najczęściej funkcji termoobiegu, w związku z czym muszę skracać czas pieczenia
Moja DelicjaDrożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce(...)jajka - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - 1 kg śliwek - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem
Kuchnia z widokiem na ogródCiasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę. Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik , ale skoro prosiliście to proszę bardzo! To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawsze się udaje, więc koniecznie sami(...)upieczcie. I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców. Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - składniki: (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Di gotujeszklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, kasza manna 1 ,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej(...)mieszanki. Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto) , posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć. Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę. Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika Składniki: 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśnej śmietany 200 g masła 20 śliwek (mogą być mrożone) 2 łyżki cynamonu(...)mokrego piasku. Dwie pełne garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję na połówki, układam na cieście i posypuję cynamonem. Do odłożonego ciasta dosypuję łyżkę mąki i mieszam jak kruszonkę, którą wykładam na ciasto i śliwki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentoraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym(...)jogurtu naturalnego lub greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g malin (mogą być zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania) kilka śliwek (5-6), pokrojonych na półksiężyce Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w misie miksera, zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać (będzie rzadka), poukładać owoce. Piekarnik
moj przepis naJesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy . Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów. Składniki(...)dżem śliwkowo-dyniowy 2 kg śliwek węgierek 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido) 300 g brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym
niecodziennikparyduszona z jesiennymi owocami to pyszny dodatek do naszej niedzielnej perliczki z owocami. Nie mogło w niej zabraknąć wrześniowych owoców – ciemnych winogron z Mołdawii, a także jabłek oraz śliwek węgierek z polskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę , dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki z owocami, więc(...)cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej dwa razy. Udostępnij Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami – składniki 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 duże, twarde jabłko 6-8 śliwek węgierek 1 kiść ciemnych winogron 2 czerwone cebule 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków 1 / 4 łyżeczki mielonego kardamonu
niecodziennikparySkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, aromat arakowy 4 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat arakowy, ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki. Śliwki umyć, przekroić na połowę i usuną pestki, wsypać(...)miski i wymieszać je z mąką ziemniaczaną, wsypać na dno tortownicy silikonowej 26 cm. Na śliwki wylać masę serową, wygładzić wierzch. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie. Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, zwarty sernik
W Mojej Kuchni LubięJesień to wspaniały czas w kuchni. Zapraszam na słodki i aromatyczny deser przygotowany z wykorzystaniem darów jesieni :) Śliwki węgierki z winem pod chrupiącą kruszonką z orzechami Składniki: około kilogram dojrzałych śliwek węgierek 5 goździków "chlust" czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 4 łyżki zimnego masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru duża garść orzechów Potrzebny sprzęt: Naczynie do zapiekania Śliwki węgierki(...)winem i przyprawami pod orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj dokładnie, rozkrój na połówki i wyjmij pestki. Przełóż owoce do naczynia, dodaj wino goździki i cynamon - całość wymieszaj. Wstaw do gorącego piekarnika i przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier i zimne masło połącz do uzyskania dużych okruchów. Orzechy posiekaj i wymieszaj z kruszonką. Posyp śliwki kruszonką
Gary Bez dna