stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek 500 ml przegotowanej wody 10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych) szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny Suszone śliwki przekładam do wąskiego(...)wysokiego naczynia, dociskamy do dna i zalewam wodą (najlepiej gorącą). Śliwki odstawiamy na około 1-2 godziny. Namoczone śliwki blendujemy razem z wodą do uzyskania pasty, przekładamy na patelnię lub szeroki rondel o grubym dnie, dodajemy klasyczne powidła śliwkowe i smażymy około 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Na koniec doprawiamy cynamonem. Jeśli powidła wydają nam się zbyt mało
Rozpustne gotowanieTarta ze śliwką Składniki: - kostka masła - 1/4 szklanki ksylitolu/cukru - 2 szklanki mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel(...)części, pierwszą część przeznacz na spód tarty - spód ciasta nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta
MintTastejeszcze nie odpowiedzieliście sobie co przygotować na wielkanocny obiad to wieprzowina ze śliwkami w aromatycznym, gęstym sosie na bazie piwa może być świetną odpowiedzią:) Dzięki długiemu pieczeniu w niewysokiej temperaturze mięso jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. Nadzienie ze śliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię(...)pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń
Smaczny zeszytJest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby(...)przeszła na drugą stronę rulonu przez śliwkę i koniec plastra. Jeśli macie małe śliwki, ułóżcie jedną na drugiej, delikatnie spłaszczcie je i potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek
Bułka z ChlebemSkładniki : 400 ml mleka 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki ( około ) 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek(...)jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3 - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 35 g płatków migdałowych 50 g margaryny Dodatkowo: 500 - 700 g śliwek węgierek Przygotowanie: Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto(...)ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową. Piec około 45 - 50 minut
Ciastka - domowe słodkościkakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia(...)zaś do 1/3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że będzie mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce). Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko
Ciastka - domowe słodkościPachnące jesienią cynamonowe gofry podane ze słodkimi i soczystymi śliwkami. Składniki: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 10 - 12 sztuk dojrzałych, słodkich śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy(...)mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części. Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami. Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem
Lena Gotujewiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%). ♡ ▸ KAWA &ORZECH : d aktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (14%), kawa (5,1%). ▸ ŚLIWKI &ZIARNA: da ktyle, śliwka suszona (27%), ziarno słonecznika (19%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), siemię lniane (8%) BE RAW Ewy Chodakowskiej Dostępne w większości sklepów(...)PROTEIN 38%-SUROWE KAKAO W GORZKIEJ CZEKOLADZIE koncentrat białka serwatki 36%, daktyle, gorzka czekolada 14% (miazga kakaowa 86%, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, emulgator: lecytyna rzepakowa, wanilia), śliwki 10%, surowe kakao 7%, wiórki kokosowe 3,3%, proteinowe płatki 3% ( koncentrat białka serwatki , skrobia z tapioki), nasiona chia 1,7%. ♡ ▸ HEALTHY SNACK -MASŁO ORZECHOWE daktyle 64%, pasta
zdrowo i aktywnieNiewątpliwie biała czekolada idealnie komponuje się z malinami. Jednak tych, szkoda mi było zjeść inaczej, niż wyjadając z miseczki. Postanowiłam połączyć ją ze śliwkami, które zwykle dobrze grają mi się z korzennymi przyprawami i ciemną czekoladą. Dodałam płatków gryczanych zamiast części mąki. Pomysł okazał się być bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem. Babeczki sprawdzą się w roli śniadaniowej(...)mąki orkiszowej 40 g płatków gryczanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki soku z cytryny 100-150 g śliwek, różne gatunki Śliwki myjemy, drylujemy, siekamy drobno nożem lub przy użyciu blendera/melaksera. Czekoladę siekamy drobno lub kruszymy. Można włożyć do woreczka lub zawinąć w papier do pieczenia i uderzać wałkiem
KucharzycaCiasto czekoladowa śliwka Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam! Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g czekolady gorzkiej lub deserowej 1/4 szklanki mleka *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** 50g czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy *** *** Ciasto wylewamy
Blog z ApetytemRacuszki na jogurcie ze śliwkami Puszyste, mięciutkie i rumiane placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok 10 śliwek węgierek olej do smażenia cukier(...)puder do posypania *** Jogurt naturalny rozcieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia – na gładką masę *** *** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia *** *** Na placuszkach układamy po kilka plasterków
Blog z ApetytemDomowe powidła ze śliwek to moje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to jeździłam do babci na wakacje a tam pełna szafa słoików z powidłami. Po wielu, wielu latach postanowiłam sobie przypomnieć ich smak i zrobiłam je sama. Tak naprawdę nie ma tu żadnej trudności w ich wykonaniu, jedynie trzeba je od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Wyszły pyszne(...)aromatyczne, mogłabym je wyjadać łyżeczką ;) Składniki na 3 słoiki o pojemności około 300 ml: * 3 kg śliwek węgierek * cukier do smaku (ilość zależna jest od tego jak bardzo słodkie są śliwki) * opcjonalnie cynamon do smaku (użyłam cukier z prawdziwym cynamonem cejlońskim Skworcu ) Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć je do garnka, wlać odrobinkę
Zrób to smaczniePrzepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukru cukier waniliowy(...)masła 5 żółtek 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 kisiele żurawinowe 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach
babka w formieSkładniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 olejek spirytusowy waniliowy Nasączenie: 0,5 litr gorącej wody 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym Dodatkowo: 54 szt. podłużnych biszkoptów(...)gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki jagodowo- jeżynowej. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić
Ciastka - domowe słodkości