wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka. Jeżeli korzystacie z mrożonych(...)wcześniej je rozmrozić i wraz z sokiem umieścić w garnuszku. Wsypać cukier i podgrzewać mieszając. Gdy śliwki puszczą już sok, to nadal podgrzewać, do momentu aż śliwki będą tak miękkie, że będą się rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta
Passions hobbies lifePiernikowe muffiny z suszonymi śliwkami, polane czekoladą stanowią wspaniałe połączenie. Śliwki można zastąpić powidłem lub ulubionym dżemem. Składniki: 200 g mąki pszennej 55 g cukru trzcinowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 10 suszonych śliwek(...)przez sito, dodaje wszystkie suche składniki: cukier,przyprawę do piernika,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko. Śliwki kroję na mniejsze kawałki Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki. Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 -25 minut
Kukuleczkiolecam wszystkim pić ten koktajl. Śliwki zawierają bowiem witaminę A, odpowiedzialną między innymi za ostrość wzroku, a także spowalniają procesy starzenia się skóry i siwienia włosów. Śliwki należy spożywać z umiarem, ponieważ surowe mogą powodować wzdęcia, a nawet biegunkę. Gdy nie masz świeżych śliwek możesz spróbować zrobić koktajl ze śliwek suszonych, będzie również zdrowy i smaczny. Składniki(...)porcje 3 dojrzałe śliwki 3 kiwi 300 ml naturalnego soku z ciemnych winogron 8 kostek lodu Sposób wykonania : Ś liwki umyj, usuń pestki, pokrój na kawałki. Kiwi obierz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub mikserem. Rozlej do szklanek, wypij
Przepisy i porady kulinarneresztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy(...)pieczone z gotowego ciasta. Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :) Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli nie, to pozostałą
dobra gospodyni dom wesołym czyniCześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa(...)zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były
Moja pasja smakuPleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe. Z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej. ciasto kruche: 200 g masła zimnego 250 g mąki pszennej 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta 1/2 łyżeczki kakao(...)beza: 1 szklanka cukier kryształ 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego sól 500 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia
wesoła kuchniaKurczak faszerowany kuskusem z śliwkami kalifornijskimi i rodzynkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonego mięsa. Ja proponuję kurczaka w wersji lekko słodkiej za sprawą rodzynek i śliwek z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej oraz czerwonego wina. W tej postaci doskonale nadaje się na obiad, pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami(...)kurczak ok1,5 - 2 kg 3/4 szkl bulionu drobiowego 3 łyżki czerwonego wina 1/2 szklanki kuskusu 1/2 startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki rodzynek 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 jajko sól słodka papryka Kurczaka wytrybować z kości nie rozcinając go, zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę. Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki
W kuchennej krainieprzepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii — orzechów, suszonych śliwek oraz posypany jest moją ukochaną czarnuszką. Oba są równie wyśmienite i zachęcam do upieczenia ich razem. A i pamiętajcie, że baza do chleba z mąki krupczatki jest zawsze taka sama(...)rozmarynu (plus do posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania) 10 pomidorów suszonych 10 czarnych oliwek ½ szklanki rodzynek oliwa do posmarowania formy Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki
Food Squaredobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego(...)zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzysłowiowe oko. Słonecznik i dynia wiem, bo poszły całe paczuszki. 100 g słonecznika 100 g pestek dyni sezam siemię lniane 3 kopiaste łyżki mielonego lnu garść suszonych śliwek 10 orzechów włoskich 2 jajka 0,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli Przestudiowałam wiele przepisów i nie rozumiałam jednego.... po co do takiego składu dodatkowy olej? Przecież wiadomo(...)mielonemu lnu i jajkom zadziałać jak spoiwo. Dzięki czemu wypiek można było kroić na kromeczki. A więc wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, a śliwki kroimy. W czasie pieczenia chcąc przyrumienić wypiek śliwki się przypalają. Dlatego gdy połączymy już wszystkie składniki z wodą , jajkami i solą i wyłożymy do blaszki z papierem
Dieta moja pasjanoce zrobiły się chłodne, a i słońce już tak żwawo nie operuje jak jeszcze dwa tygodnie temu. Jednak nie ma co narzekać, mamy inne plusy matki natury. Zaczynają się śliwki, te najbardziej przeze mnie ukochane, węgierki, jednak nie żadne nowoczesne odmiany. Ja najbardziej lubię te stare, dawne odmiany, które są w środku żółtawo - pomarańczowe. Uwielbiam je pod każdą postacią(...)nawet dzieci będą same w stanie wykonać. szklanka mleka jajko łyżeczka drożdży 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju + - 1,5 szklanki mąki szczypta soli śliwki cukier puder Użyłam świeżych drożdży, nie odważałam tylko tak nabrałam łyżeczką, dlatego piszę, że łyżeczka. Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i zostawiamy aby się rozpuściły. Jak się rozpłyną, dodajemy jajko i wszystkie mokre
Dieta moja pasjaznalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam. Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne! Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam(...)śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych-drożdżowych, nawet następnego dnia zachowują świeżość i są nadal mięciutkie i pyszne. składniki: 500 g mąki pszennej 200 g masła 1 jajko 1 żółtko
6nieboJaki jest smak najbardziej kojarzący się z jesienią? W moim wypadku to śliwki węgierki. Nie może więc zabraknąć tradycyjnego ciasta ucieranego ze śliwkami. CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: (forma 24 cm) ciasto: 125 g masła 125 g cukru250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jaja 300 g śliwek szczypta cynamonu (według uznania) kruszonka(...)studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzone masło i składniki sypkie. Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek bez pestek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie posypujemy je kruszonką i pieczemy jeszcze około 15 minut. (kruszonka: mieszamy cukier
Bon appetit mon amieNajważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał do pracy(...)kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym. Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa(...)strukturze ciasta, możecie trochę zmniejszyć ich ilość, tylko nie za bardzo, bo zmieni to całkowicie charakter tego smakołyku :) Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kokosowe ze śliwkami Składniki: 350g mąki pszennej 120g masła 100g wiórków kokosowych (lub nieco mniej) 100g jogurtu naturalnego 80g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 25g drożdży 2 jajka szczypta soli 450g śliwek Wykonanie
Smakołyki Bereniki