Mnóstwo śliwek nadal wisi na drzewach w ogrodzie. Mamy chyba z 10 odmian, owocujących przez całe lato, od lipca po październik. Właśnie dojrzały najlepsze - cudownie soczyste, słodkie, pyszne Dąbrowickie. Podzieliłam się grzecznie z dziećmi z przedszkola Malwisi, a resztę zjedliśmy i przerobiłam na powidła i wypieki. Niestety mamy tylko jedno drzewo tych fioletowych skarbów, które na dodatek bardzo szybko spadają(...)tarasie :) Składniki: (na blaszkę 20x20cm) CIASTO: 350g mąki 200g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 200g masła 2 jajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko
Cakes By KejtSkładniki: (16 sztuk) Ciasto: 250 g śliwek 2 jajka 1 / 2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 / 2 szklanki oleju 200 ml mleka Posypka: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 65 g masła 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki(...)cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać. Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać
Ciastka - domowe słodkościDzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami. Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne. Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało. Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę. Składniki(...)jajek 1 szklanka cukru + 2 łyżki 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć
O kuchni z uczuciemroku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń
Niezły Młynekmoże nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony, z racji prostoty, łatwo dostępnych składników i niedługiego czasu(...)Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie czerwone cebule 1 średnia cytryna 30g grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg
Kulinarna PokusaWrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła(...)oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki. Drożdżowe ciasto ze śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji) Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej odrobina mleka do posmarowania
Kulinarne przygody GatitySezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie Sos : ocet wymieszałem z cukrem(...)powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem. Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem
R'n'G Kitchenowidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki(...)śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować
SzczyptaSmaQkukurydziany omlet biszkoptowy ze śliwkami duszonymi z cukrem cynamonowym i pestkami dyni w ksylitolu i cynamonie ~ Niedawno otrzymałam propozycję kontynuacji współpracy ze sklepem naturalnaspizarnia.pl , a wczoraj odebrałam paczkę z produktami. Przesyłka doszła do mnie szybko i jestem bardzo zadowolona z jej zawartości...Powiem, że wiedziałam tylko o dwóch produktach, a reszta była dla mnie miłą niespodzianką ;) Co dokładnie znalazłam(...)powyższych produktów :) Idealny omlet na jesienną pogodę...Nie oszukujmy się - lato odchodzi :( PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~1 białko ~30g mąki kukurydzianej ~1/3 łyżeczki gumy guar ~opcjonalnie cukier/stevia ~200g śliwek ~saszetka (20g) cukru cynamonowego ~łyżka pestek dyni prażonych z ksylitolem i cynamonem Mąkę mieszamy z gumą guar. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obroty miksera
breakfast of dreamstakie perełki jak http://meblohand.eu/ , wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :) Składniki: 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1 szklanka mąki(...)pszennej 400 g śliwek 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru 35 g miękkiego masła Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Do masy wsypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki, skórką
Domowa cukiernia Ewyzasadzie jest zbędne i zostawiając to, co najlepsze. Owoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 150g cukru trzcinowego 150g mąki 150g masła 100g orzechów włoskich grubo(...)zmielonych Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i równomiernie rozłożyć na dnie połówki śliwek, po czym posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem. Do mąki wymieszanej z cukrem i orzechami wrzucić posiekane masło, zagnieść i rozetrzeć do konsystencji wilgotnego piasku. Tak powstałą kruszonką posypać śliwki. Piec 35-45 minut w 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosuszone śliwki Przy swoim kalifornijskim kuzynie, wyglądają jak ubogi krewny, mniejsze, pomarszczone i brązowej barwy. Nasze wrażenie ulegnie zmianie, z chwilą kiedy tylko weźmiemy do ust, ten niepozorny owoc. Już jeden kęs wystarczy, abyśmy uznali wyższość, naszych rodzimych śliwek. Jeżeli na koniec suszenia, potraktujemy je jeszcze wędzarniczym dymem, to ich smak staje się wprost nie do opisania. Po prostu(...)nikt się nie oprze, takim delicjom. Składniki Dowolna ilość śliwek Sposób wykonania Owoce myjemy nacinamy nożem, usuwamy pestki i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Blachę z owocami wystawiamy na słońce i suszymy. Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami domowej wędzarni, to kiedy owoce wstępnie podsuszymy na słońcu ( powinny stracić, około połowy pierwotnej objętości). Układamy śliwki na odpowiednim ruszcie i wkładamy
Miód i pieprzpołówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami(...)porcji) Składniki: 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy 500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki 1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki cukru lub ksylitolu 2 łyżki brandy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duże jajko ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru Demerara, do posypania Przygotowanie
karmelowyŚliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej(...)śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę na śliwki. Formę przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut
Kuchnia co dniaCzas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę(...)wyciskamy sok. Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny
SzczyptaSmaQ