Bardzo nas cieszy koniec października, ponieważ wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną , gdyż te dodatki zawsze dobrze komponują się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam w przygotowaniu pysznej gęsiny na świętego Marcina, która według staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach. Składniki(...)pieczoną pierś gęsi z owocami 1 pierś z gęsi 2 twarde, duże jabłka 10 suszonych śliwek 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony majeranek do natarcia gęsi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś gęsi zostawić na noc w lodówce w solance przygotowanej w proporcjach 1 łyżka soli na 2,5 litra wody. Następnego dnia mięso opłukać, osuszyć i ponacinać skórę, uważając
niecodziennikparyBigos staropolski z winem i śliwkami gotowaliśmy przez 3 dni – czy wyobrażacie sobie, jak zmieniała się ta potrawa, nabierając smaku i koloru? Po raz pierwszy robiliśmy bigos, dodając składniki stopniowo w ciągu kilku dni, zazwyczaj robimy tę potrawę od razu, a później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty(...)wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 1 łyżeczka kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dzień pierwszy: Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i pokroić
niecodziennikparyGalette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba(...)oryginału ale zapewniam jest pyszne:) Składniki 240 g mąki pszennej 140 g masła, schłodzonego 80 ml maślanki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki 3 łyżki cukru, do posypania 1 łyżeczka cynamonu Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć
gotuj ze mnądomowych pierniczków. Mam sprawdzoną recepturę z której korzystam od lat. Zawsze królują u mnie takie udekorowane lukrem, ale w tym roku pokusiłam się na takie nadziewane, użyłam suszonej śliwki, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Śliwka suszona jest pyszna, słodka, idealna do pierniczków, które dodatkowo posmarowałam domowa polewą czekoladową. Zróbcie takie pierniczki. Naprawdę warto. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy(...)prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 150 g śliwek suszonych HELIO Wykonanie pysznych nadziewanych pierniczków: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone
Izabelawkuchnirodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)wymiarach 30×25 cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2/3 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek lub innych owoców Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła 1 cukier waniliowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. 2. Mąkę z proszkiem
Danka Pichcisię w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej z jednej patelni - szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu, ponieważ(...)kiełbaski upieczone. ➤ Rada: Taki obiad możesz zabrać ze sobą w pojemniku do pracy i zjeść na ciepło lub zimno. Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli ➤czas przygotowania: 45 minut + 1 godz. marynowanie mięsa w 1 porcji: 381 kcal
Chilli Czosnek i Oliwaznam. Możemy przygotować je z dowolnymi dodatkami. W tamtym roku naszym jesiennym faworytem, była ta z jabłkami i karmelem –>KLIK , ale w tym zapach piernika i słodkie śliwki wygrywają :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości 80 g odłożonego ciasta(...)szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 10 śliwek łyżka miodu łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości skórka starta z pomarańczy Mąkę miksujemy z cukrem i masłem do momentu uzyskania kruszonki. Do drugiej miseczki odkładamy 80 g i mieszamy z płatkami migdałowymi oraz przyprawą do piernika. Natomiast do większej części kruszonki dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników. Na wyłożoną papierem
Mienta blogdelikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła, 700 g śliwek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka 3,2 %, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 nie czubate łyżki(...)robota lub na blat dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną margaryną łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki
Bułka z ChlebemDziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie(...)jajka 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich ok. 10 śliwek Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych
Healthy food explorermój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko(...)śliwek węgierek 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt
Kukuleczkimój ulubiony przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto według tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, jest po prostu pyszne! Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko(...)śliwek węgierek 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt
Kukuleczkirozgrzany taras I przynoszą ze sobą wyraźną rześkość. Nie czytam już na zewnątrz, bo chłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne. Składniki: • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru(...)masła • 1 łyżka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • śliwki • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, aby miały temperaturę pokojową. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. 3. Do masy maślanej dodawać po jednym całym jajku. Dokładnie miksować. 4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie. 5. Do natłuszczonej
W mojej kuchniSezon owocowy nadal w pełni więc dziś coś ze śliwkami :) co prawda śliwki niosą ze sobą jesień...ale nie mogłam się oprzeć widząc je w sklepie :) Najlepsze jest jeszcze ciepłe...dobre również po kilku dniach o ile zostanie cokolwiek. Składniki na blaszkę 35x45cm (jeśli ktoś woli cieńsze można zrobić na większej) -450g mąki pszennej najlepiej(...)drobnego cukru -50g świeżych drożdży -200ml letniego mleka -50g roztopionego masła -8 dużych śliwek Kruszonka: -200g mąki pszennej -100g masła -50g cukru pudru - kilka kropel wanilii -1 żółtka (białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem) Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka, posypujemy mąką, przykrywamy o odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie
Wypieki Renekruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – tort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik(...)jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki – 300 g drobnego cukru do wypieków + dodatkowe 4 łyżki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 250 g masła – 1 jajko – 4 białka – 13-20 śliwek SKŁADNIKI
nietylkopasta.pl