SKŁADNIKI: - płatki owsiane górskie - 1 łyżka (15g) - jajo - 1 szt. - śliwka - 1 szt. (90g) - odżywka białkowa - (15 g) - soda oczyszczona - 2 szczypty - cynamon - opcjonalnie - serek wiejski - 1/4 opakowania (50g) WYKONANIE: Śliwkę pokroić w drobną kosteczkę. Jajo wymieszać z płatkami owsianymi, odżywką białkową, sodą i cynamonem, odstawić aby płatki zmiękły (około 3 min). Do masy dodać pokrojoną śliwkę, wymieszać wszystko(...)upieczeniu rozkroić na 4 części, podawać z serkiem wiejskim. 273 kcal (B:26g W:21g T:9g) Chcesz wersję bez odżywki białkowej? kliknij tu: PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKĄ
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaschoć możemy się jeszcze cieszyć ostatnimi, cudownie ciepłymi dniami, jesień niewątpliwie nadciąga ze wszystkimi swoimi darami natury... Dziś na Blogu zatem pyszne ciasto w mocno jesiennym klimacie - ze śliwkami i prażonymi orzechami laskowymi... Pachnące, mięciutkie, wilgotne... Takie w sam raz do kubka gorącej herbaty... do popołudniowej kawki... na leniwy podwieczorek... Szybkie i łatwe do zrobienia, ładnie rośnie(...)zaś pokusiłam się o zamianę na laskowe i wyszło pysznie, ale oczywiście możecie użyć Waszych ulubionych orzechów. Ogromnie Wam polecam! SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych 400 g śliwek (wydrylowanych, przepołowionych) 200 g miękkiego masła 120 g cukru + 1 łyżka do posypania śliwek 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Słodko-Słony Świat Ilonymały M się obudzi :D I tak sobie testuję różne przepisy na te małe słodkości ;) Tym razem skorzystałam z przepisu z najnowszego wydania magazynu Moje Gotowanie (9/2018). Póki są śliwki :) Ale jestem pewna, że z innymi owocami będą równie wyborne :) Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki 80 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g gorzkiej czekolady (lub deserowej) 2 jajka 100 g masła 150 ml mleka 500 g śliwek Czekoladę posiekać na kawałki, masło rozpuścić. Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać
My simple kitchendało tak wyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte śliwki nacinamy tak, by usunąć pestkę, ale by połówki śliwek pozostały złączone. W miejsce po pestce wsypujemy szczyptę cynamonu oraz mniej więcej po 1/4 łyżeczki cukru pudru. Na blat przesiewamy mąkę. Na nią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto
Smaki Na TalerzuPomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!). Składniki(...)porcji: 1 kg karkówki (w jednym kawałku) 100 g suszonych śliwek co najmniej pół główki czosnku 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody pieprz, np. cayenne sól Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej
UgotowaćMałdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki. MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE Składniki: 500 g ser białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki mąki olej do smażenia sos: 10 śliwek węgierek(...)pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się nie przypaliły. Dusimy zasypując cukrem. Kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się
Bon appetit mon amieDomowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru. Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych, miękkich owoców, najlepiej takich z pomarszczoną skórką (od strony ogonka) oraz długie i powolne smażenie. Jeśli Wasze śliwki nie są mocno dojrzałe, można je dosłodzić, dodając nie więcej niż 100 g cukru(...)cukier w ostatnim etapie, próbując wcześniej powideł. Pamiętajcie, że masy znacznie ubywa w trakcie smażenia, gdyż owoce bardzo odparowują. SKŁADNIKI /na 500 g powideł 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek WYKONANIE Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wkładamy do dużego garnka lub na szeroką patelnię z wysokim rantem i grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu i smażymy
cool and mintyskładniki: 250 g sera białego, zmielonego (twarogu) 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie
Domowy Smak Jedzeniadwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja spód ciasta podpiekam) składniki na warstwę owocową i piankę: ok. 800 g śliwek (tyle aby przykryć ciasto) 5 białek 250 g cukru kryształu 2 kisiele wiśniowe (każdy po 38 g) wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na dwie części. Białka(...)ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy suchy kisiel i delikatnie mieszamy. Na spód ciasta wykładamy równomiernie połówki śliwek, na nie rozsmarowujemy piankę. Na piankę ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 45-60 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaszkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree(...)dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto i znów ułożyć
Smakołyki AsiBardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie(...)gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać
Wanilia i Kardamoncukru (58 g x 3 ) mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo : śliwki węgierki - 800 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić(...)wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem. Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusilubicie kolorowe miksy? Z pewnością tak! Wczoraj zmiksowałam koktajl bananowy ze śliwką i borówką amerykańską. Zobaczcie jaki piękny kolor otrzymałam! Smak jeszcze lepszy! Soczyste owoce i jogurt naturalny, to zawsze się udaje! Orzeźwia doskonale! Bardzo często właśnie banan jest podstawą moich koktajli. Jego dodanie sprawia, że konsystencja jest gęsta. Koktajl bananowy w kolejnej odsłonie specjalnie dla Was. Koktajl(...)bananowy ze śliwką i borówkami amerykańskimi /2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan 3 śliwki 1 garść borówek amerykańskich cukier lub zamiennik do smaku (opcjonalnie) 2 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Obieramy banana i dodajemy do jogurtu. Ze śliwek usuwamy pestki i wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy borówki amerykańskie i miksujemy, do uzyskania
Moja smaczna kuchniaroku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)zimnego masła 2 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli kruszonka: 60 g mąki kokosowej 2 łyżki cukru 50 g masła dodatkowo: śliwki Przygotowanie: W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję grubszego mokrego piasku. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie
Życie zaczyna się w kuchni