Małdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki. MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE Składniki: 500 g ser białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki mąki olej do smażenia sos: 10 śliwek węgierek(...)pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się nie przypaliły. Dusimy zasypując cukrem. Kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się
Bon appetit mon amieDomowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru. Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych, miękkich owoców, najlepiej takich z pomarszczoną skórką (od strony ogonka) oraz długie i powolne smażenie. Jeśli Wasze śliwki nie są mocno dojrzałe, można je dosłodzić, dodając nie więcej niż 100 g cukru(...)cukier w ostatnim etapie, próbując wcześniej powideł. Pamiętajcie, że masy znacznie ubywa w trakcie smażenia, gdyż owoce bardzo odparowują. SKŁADNIKI /na 500 g powideł 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek WYKONANIE Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wkładamy do dużego garnka lub na szeroką patelnię z wysokim rantem i grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu i smażymy
cool and mintyskładniki: 250 g sera białego, zmielonego (twarogu) 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie
Domowy Smak Jedzeniadwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja spód ciasta podpiekam) składniki na warstwę owocową i piankę: ok. 800 g śliwek (tyle aby przykryć ciasto) 5 białek 250 g cukru kryształu 2 kisiele wiśniowe (każdy po 38 g) wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na dwie części. Białka(...)ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy suchy kisiel i delikatnie mieszamy. Na spód ciasta wykładamy równomiernie połówki śliwek, na nie rozsmarowujemy piankę. Na piankę ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 45-60 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaszkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree(...)dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto i znów ułożyć
Smakołyki AsiBardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie(...)gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać
Wanilia i Kardamoncukru (58 g x 3 ) mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo : śliwki węgierki - 800 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić(...)wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem. Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusilubicie kolorowe miksy? Z pewnością tak! Wczoraj zmiksowałam koktajl bananowy ze śliwką i borówką amerykańską. Zobaczcie jaki piękny kolor otrzymałam! Smak jeszcze lepszy! Soczyste owoce i jogurt naturalny, to zawsze się udaje! Orzeźwia doskonale! Bardzo często właśnie banan jest podstawą moich koktajli. Jego dodanie sprawia, że konsystencja jest gęsta. Koktajl bananowy w kolejnej odsłonie specjalnie dla Was. Koktajl(...)bananowy ze śliwką i borówkami amerykańskimi /2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan 3 śliwki 1 garść borówek amerykańskich cukier lub zamiennik do smaku (opcjonalnie) 2 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Obieramy banana i dodajemy do jogurtu. Ze śliwek usuwamy pestki i wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy borówki amerykańskie i miksujemy, do uzyskania
Moja smaczna kuchniaroku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)zimnego masła 2 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli kruszonka: 60 g mąki kokosowej 2 łyżki cukru 50 g masła dodatkowo: śliwki Przygotowanie: W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję grubszego mokrego piasku. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie
Życie zaczyna się w kuchniTradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120g masła extra 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki(...)mleka 50g świeżych drożdży Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 350g śliwek 3cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki brązowego cukru cukier puder do posypania ciasta cynamon do posypania ciasta masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku
Szalona Kuchnia Ewelinylodówki i zostawiłam by nabrały pokojowej temperatury. Składniki: jaja 4 szt cukier 1 szklanka maka 2.1/2 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka śmietana 18% 4 łyżki śliwki 600 g Utarłam masło z cukrem na puch,dodawałam po jednym jaju i dalej ucierałam. Przesiałam make z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam(...)margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwki. Ciastem które mi zostało przesmarowałam po śliwkach Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto pięknie wyrosło i smakuje pycha
Różowa kuchniajest również najwięcej warzyw i owoców. I smutno mi strasznie i źle kiedy nie mogę lub nie chcę ich do niczego wykorzystać. Dlatego latem na zmianę jem pomidory, morele, śliwki i jabłka, cukinię a pomiędzy posiłkami ... lody. By nie mieć wyrzutów sumienia, że nie korzystam z dobrodziejstw tego co niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie(...)podobało) rozładował się akumulator zasilający aparat. Ciasto nie dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam się, iż muszę je Wam pokazać postanowiłam upiec wersję podobną jednak ze śliwkami, bo one również czekały w kolejce do przyrządzenia. Po upieczeniu i mocno średniej sesji (takie 4/10) ciasto rozeszło się w oka mgnieniu... zjedzone przez moich sąsiadów przyglądających się sesji (nagle wszyscy
Mango Papajalato zaczęło się już bardzo wcześnie, co jak widać wiąże się z wcześniejszym sezonem na każde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI(...)cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 700 g śliwek cukier puder do dekoracji dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i oprószenia formy do pieczenia WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmakować masłem
Passions hobbies lifeŚliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne(...)wiejskie jajka 3 szklanki mąki tortowej 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dużych śliwek 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Szczypta cynamonu do oprószenia Sposób przygotowania: Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały
Wanilia i Kardamon