królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już kuszą nas na targach. Całość niespotykana, ale fenomenalna! Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów – Królewski marki SIERPC. Występuje on w kilku wersjach – możecie(...)masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc – 400 g * czerwona cebula – 3 szt * śliwki – ok. 250 g * sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki
Ostra na SłodkoDzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik możesz obejrzeć(...)profilu. Śmiechu dzisiaj było co nie miara przy fotkach, zazwyczaj zawsze się wygłupiamy, jak robimy zdjęcia, ale rzadko je publikujemy. Dzisiaj wyjątek może i Wam poprawimy humor ;-))) PRZEPIS NA ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ - około 2 kg śliwek dużych i dojrzałych - olej kokosowy do wysmarowania formy Na kruszonkę około: - 4 łyżki masła kokosowego lub oleju kokosowego (zamiennie masło) - 8 łyżek mąki
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięciutkie, wilgotne, wręcz uginajace się od nadmiaru śliwek maślane babeczki. W parze ze słodką, chrupiącą kruszonką, którą są sowicie obsypane tworzą cudowną kompozycję, wprost idealną na smakowe powitanie barwnej jesieni. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 50 g. masła WYKONANIE: łączę mąkę z cukrem dodaję masło, rozcieram palcami do uzyskania sypkiej konsystencji SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 jajka(...)szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie szklanki mąki śliwki ok 0.5 kg WYKONANIE: śliwki kroję w cienkie paseczki włączam piekarnik na 180 stopni jajka miksuję z cukrem dodaję maślankę, olej , ekstrakt z wanilii, sól i miksuję do połączenia składników
Upiecz sobie babeczkęMimo, że dodatek suszonych śliwek do mięsa jest bardzo popularny, mam do niego słabość. Steki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne. W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie. Składniki (4 porcje) -4 steki wołowe -1 łyżeczka masła -2-3 szalotki -150 g suszonych(...)śliwek -1 ząbek czosnku -1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego) -kilka gałązek świeżego tymianku -2 łyżki oliwy z oliwek -listek laurowy -sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć
Zielona KuchniaSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, mąka tortowa +- 50 dag, jajka 2 sztuki, śliwki +- 50 dag, cukier - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej(...)dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać
W Mojej Kuchni LubięPieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze
Kuchnia Danusicienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczone ciastka ostudzić. Nadzienie I: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 150g marcepanu 100g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić(...)gładko, mogą pozostać kawałki owoców). Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonych ciastkach. Marcepan rozwałkować na grubość ok 3mm, taką samą foremką jak ciastka, wyciąć kształty z marcepanu. Położyć na śliwkach, lekko docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów. Nadzienie II: 200g masy kajmakowej 150g solonych orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady Ciasteczkowe spody posmarować masą
Obiad gotowyDużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych(...)kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki
królestwo garówJutro ostatki, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na pyszne śledziki, to właśnie polecam te ze śliwką i granatem. Lekko słodkie i aromatyczne. Składniki: 5 marynowanych płatów śledziowych 5 wędzonych śliwek 3-4 łyżki rumu lub sliwowicy 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek granatu 2 łyżki rodzynek 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu sok z połowy cytryny(...)czarny pieprz do smaku sól do smaku szczypta cukru dodatkowo wykałaczki Sposób przygotowania: Śliwki i rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru, przetrzeć. Do cebuli dodać olej, ocet i sok z cytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku
Gosia gotujePierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka(...)tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut
Zrób to smaczniedołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów(...)laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy
Moniki SmakołykiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 20g cukru 16g cukru waniliowego 6 żółtek 420g mąki pszennej 4g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek 800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą
Słodkie zapomnieniewszystko po swojemu. Moim zdaniem najlepsza jest drugiego dnia - koniecznie na ciepło! Jest wtedy gęstsza, bardziej kremowa i po prostu rozpływa się w buzi! Do tego słodko-kwaśne, soczyste śliwki i odrobina cynamonu - i idealne, jesienno-zimowe śniadanie gotowe. Ciepłe, rozgrzewające i wywołujące uśmiech. Czego chcieć więcej w ciemny, grudniowy poranek...? Pieczona owsianka cynamonowa ze śliwkami Składniki: (na formę(...)płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Lekko przestudzić przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu z dyni i pomarańczy , śliwek, jabłek oraz cynamonu. Wyszło pysznie ! Ciasteczka z dżemem dyniowym i śliwkami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego kilka większych śliwek, pokrojonych w półplasterki dżem dyniowy Przygotowanie: 1. Ciasto kruche rozwijamy(...)kroimy (ja moje pokroiłam radełkiem) na nieduże prostokąty. Na każdym z nich rozsmarowujemy po łyżeczce dżemu, a na nim układamy po kilka plasterków śliwki. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 13 minut. Ciasteczka kruche z jabłkiem i cynamonem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 2 jabłka pokrojone w półplasterki cynamon Przygotowanie: 1. Ciasto kruche rozwijamy i kroimy
Życie ze smakiem