ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:109/469)

Bigos staropolski 185

godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki(...)500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku

Obiad gotowy
Pierożki na słodko z langrodami 187

przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;)  Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki(...)dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi. Zlepione odkładamy na stolnice podsypaną mąką. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką

Życie zaczyna się w kuchni
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 164

owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi(...)wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 200 g masła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 800 g śliwek

Słodki Kompromis
Bigos mojej mamy 430

podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku(...)boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę odciskamy

W kuchni Katie
Batony warzywne od Zmiany Zmiany :) 164

Właśnie niedawno powstały całkowite nowości! Batony warzywne o fantastycznej nazwie "Farmer" 😃 Zapraszam do bliższego ich poznania i zapoznania się z moją opinią 😏 BURAK + CZOSNEK  rodzynki*, burak suszony, śliwka suszona, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika*, łuskane nasiona konopi, pestki dyni*, czosnek suszony (płatek), natka pietruszki, pieprz zielony * - pochodzą z upraw ekologicznych Jak na obecność czosnku przystało daje on o sobie(...)czosnek i buraka. Połączenie składników przypadło mi do gustu, ale trzeba uważać kiedy się spożywa tego Farmera, gdyż posmak czosnku w ustach pozostaje jeszcze na długo :) PIKANTNY POMIDOR  śliwki suszone, pomidory suszone, pestki słonecznika*, pestki dyni*, cebula suszona (krążki), czosnek suszony (płatek), chili, oregano, czarnuszka* * - pochodzą z upraw ekologicznych Zapach batona jest jak najbardziej bardzo naturalny i pachnie przyjemnie

Zdrowie na języku :P
Jogurtowe ze śliwkami! 125

Czasami najszybsze i najprostsze rozwiązanie jest najlepsze! Tak też jest w wypadku ekspresowego jogurtowego ze śliwkami, które rozpływa się w ustach, jednocześnie uzależniając... Składniki: -500g mąki pszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować(...)przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać na przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego

Receptura smaku
Tarta z masą śmietanową i śliwkami, pychota! 116

Korzystając z sezonu na śliwki, upiekłam rozpływającą się w ustach tartę ze śliwkami  i masą śmietanowo-jogurtową :) Spód: -300g mąki -150g masła -90g cukru pudru -2 żółtka -1 łyżka wody -1 łyżka śmietany  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody i śmietany. Ciasto energicznie(...)minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa śmietanowo-jogurtowa: -230g śmietany 12% -100g jogurtu naturalnego -90g cukru -2 jajka -1,5 łyżki mąki -800g śliwek bez pestek -garść malin Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie wymieszać. Mąkę dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy, żeby

Receptura smaku
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 177

czasem sięgnąć po inne przepisy i przygotować coś nietypowego. Ja uwielbiam eksperymentować, stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki(...)filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego – 1/3 szklanki octu winnego czerwonego – 150 g śliwek suszonych – 2 czubate łyżki miodu – 10 goździków – 10 ziaren pieprzu – 3 liście laurowe – laska cynamonu   Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić

To co kocham
Bigos wegetariański 132

Składniki (na 5 porcji) - kg kapusty kwaszonej, - pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g) - jabłko (ok. 188 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki konfitury ze śliwek (ok. 60 g), - 5 wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela(...)angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób przygotowania 1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka godzin. 3. Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 5. Do cebuli dodajemy kapustę oraz przyprawy. 6. Całość zalewamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 117

suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia! A Wy jakie macie ulubione składniki w kompocie z suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których(...)Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz).  Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć

Mania Wypiekania
Śliwki w kremowej owsiance 132

gorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja

Gawron w rosole
Śliwki w kremowej owsiance 132

gorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja

Gawron w rosole
Pierogi wigilijne 133

barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz(...)ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde

królestwo garów
Żeberka w sosie śliwkowym 125

Żeberka śliwkowe z nutą korzenną. Śliwki świetnie nadają się do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym. 70 dkg żeberek 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz szałwia, rozmaryn świeży 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wina czerwonego 1 gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz(...)drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony,  podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę

wesoła kuchnia
Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym 140

domu kurczak. A to za sprawą różnych przepisów, które wpadły mi w oko i które musiałam przetestować. To jeden z nich. Prosty do wykonania a naprawdę pyszny kurak ze śliwkami i sosem sojowym. Zrobiłam z połowy porcji, użyłam ud kurzych ze skórą. Kurak był "wolnowybiegowy" i sądzę że to ważne. To danie ma mało składników, istotna jest więc ich jakość(...)łyżka oleju słonecznikowego 1-3 papryczki chili (zależy od ostrości) 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek imbiru (ok 2 cm) obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte,  3 łyżki sosu sojowego garść świeżej kolendry sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce, polać równomiernie olejem, posolić, popieprzyć

Stare Gary