pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam, że to będzie TO. Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, doprawione(...)ręka sama sięga po następny kęs. Mus z czerwonej kapusty również był wspaniały - wyrazisty, ale nie dominujący, do tego wspaniała soczewica i coś, co urzekło mnie absolutnie - chutney ze śliwek, na orientalną modłę, pysznie pachnący korzeniami, jednocześnie słodki i pikantny. Jedno zdanie nasuwało się na usta - dlaczego tak go mało? Zdaję sobie jednak sprawę, że swoimi różnorodnymi i jakże mocnymi
Cakes By Kejtwyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki. SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której(...)się moczyły przekładam do dużego garnka. Dodaję goździki. 2. Kompot gotuję na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek. Do przygotowania kompotu użyłam suszonych śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć
moj przepis naBiała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych(...)potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 2 szklanki bulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy
Mango Papajaskonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się, że pokusiłam się o dodatek śliwki wędzonej. Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 400 g kiszonej kapusty 60 g suszonych podgrzybków 4 wędzone śliwki bez pestek 1 jabłko (szarlotkowe) 1 szalotka szczypta cukru, pieprzu, kminku listek laurowy(...)czasie grzyby wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wodę pozostawiamy. Kapustę siekamy i wkładamy do garnka razem z posiekaną cebulą i obranym jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy również śliwki pokrojone w kostkę, szczyptę cukru, kminku, liść, ziele, pieprz a także wodę. Powinna przykryć kapustę z dodatkami. Całość mieszamy i na małym ogniu gotujemy ok godziny. Po tym czasie dodajemy grzyby wraz
Dzieje kuchennej Wiewiórymile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które(...)orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przyrządzania: W misce utrzeć cukier, olej
Zakątek rozkoszy kulinarnychcudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc(...)powstały trufle śliwkowo-czekoladowe. Mocne, słodziuteńkie i bardzo sycące. Dwa wystarczą aby zabić porządnie głoda i apetyt na słodkie. Ale uwaga.. wszystko z głową :) czasem można pochłonąć te śliwki w czekoladzie, nic nam się nie stanie :) Trufle można równie dobrze zapakować i dać komuś w prezencie. Będzie to super pomysł dla każdego łasucha :) Jedna trufla ma ok.: 115kcal
CzarnawisienkaNutella ze śliwek to połączenie śliwek i kakao,bez konserwantów Smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie lub do naleśników. Składniki: 2,5 kilograma śliwek 1 kilogram cukru 1 op. cukru waniliowego 200 gram gorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier
Bajeczna Kuchniasię na parze. Składniki na ok 13 kluseczek: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania oraz cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Pół szklanki mleka lekko podgrzać dosypać 3 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz dodać pokruszone drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski(...)następnie wyrośnięte drożdże - wszystko wyrobić. W zależności od tego jakie będzie ciasto dodawać mąki lub mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte śliwki wydrylować z pestek. Następnie z wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej
Pychotkaaakanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny. Myślę, że z żurawiną byłoby równie pysznie! To co, kto skusi się na przedświąteczne testowanie? :) Plusy: posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia, powłoka(...)dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia
bistro mamaprzepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne(...)sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 czubata szklanka cukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać
MyCookBook.plporcje): 1 polędwiczka wieprzowa (moja była całkiem spora - waga ok. 450 g) 3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oleju sól pieprz Sos śliwkowy: ok. 400 g śliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu(...)Obtaczamy w nich naszą polędwiczkę. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej (jeśli nie mamy zbyt dużo czasu) na 2 godziny. Śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim owoce, układając je miąższem do dołu, aby jak najszybciej puściły
MyCookBook.plspodziewałam się iż okaże się on aż tak pyszny. Cebula z czosnkiem, to już od dłuższego czasu nasz ulubiony zestaw, który nadaje całości super smaczku. Do tego połączenie słodkiej śliwki i żurawiny wieńczy całość. Wszystko razem smakuje obłędnie. Mnie najbardziej smakował z dodatkiem chrzanu. Tak bardzo zauroczył nas swym smakiem, że na pewno niebawem będzie powtórka. Przepis na jedną dużą(...)cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był ze śliwką, drugi z żurawiną) - sól i pieprz do smaku - chili do smaku, u mnie kilka przekręceń młynka (nie jest konieczne) Cebule
Smaczne Zdroweszklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię(...)Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto
Kuchnia domowa AniZainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar
Pyza i Surówka