ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:118/469)

Kruche ciasto ze śliwkami 294

szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię(...)Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta  wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto

Kuchnia domowa Ani
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów 137

Zainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar

Pyza i Surówka
kakaowo śliwkowa tarta 85

tarta śliwkowa Sezon na śliwki był w tym roku wyjątkowo udany, ale jak wszystko również i on dobiegł końca. Na pożegnanie postanowiłem upiec, ostatnią w sezonie śliwkową tartę. składniki 350-400 g śliwek 135 g miękkiego masła 350 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki kakao sposób przygotowania  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz(...)mieszamy z kakaem, formujemy je w kulę i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto, również formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie myjemy śliwki, dzielimy je na ćwiartki i wyjmujemy z nich pestki.  Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy

Miód i pieprz
Przepiórki na trzy sposoby 181

swoich domach! Ogólna uwaga: przepiórkę należy oczyścić z resztek piór i sprawdzić, czy nie ma w niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie(...)ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki

GRUBY WAŁEK
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 173

przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru  Dodatkowo : 100 g czekolady(...)krojeniu). Nadziewać można je od razu i przechowywać w lodówce (ostrzegam-zmiękną!), albo odłożyć do szczelnego pojemnika i nadziać przed podaniem - wówczas będą bardziej chrupiące). Mus śliwkowy:   1. Śliwki dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko do rondelka (żeby usunąć niezmiksowane skórki). Zagotować, dodać galaretkę, rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe

Kto ugości moich gości?
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i cynamonem 167

ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia(...)przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku

DefinicjaSmaku
Orzechowe racuchy ze smażonymi śliwkami. 114

szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli(...)początku śliwki się przypalają to wlać odrobinkę wody (2-3 łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
chałka ze śliwkami 123

Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka. *blaszka 24*24 cm Składniki: 450 g mąki 80 g cukru 15 g drożdży  200 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 2 małe jajka na wierzch: 10 dużych czerwonych śliwek łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru W mleku rozpuścić drożdże(...)końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C  około 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik ze śliwkami 114

piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.  *tortownica(...)Składniki: 10 dość dużych śliwek 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika do dekoracji 3 kostki czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i  przyprawą. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki ryżowe z duszonymi śliwkami 140

Takie drugie dania na słodko robię dość często, bo moja córeczka bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki. Te zrobiłam z ryżu i podałam z waniliowym serkiem i duszonymi śliwkami. Były pyszne i bardzo syte. Domownikom wyjątkowo smakowały. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania serka(...)homogenizowanego waniliowego 300 g małych śliwek olej do smażenia Ryż ugotować na mleku z solą i połową cukru. Wystudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ryżu. Dodać budyń i cynamon, dokłądnie wymieszać a najlepiej zmiksować. Ze śliwek usunąć skórkę i pestki. Wrzucić do garnka i dusić kilka minut, można posłodzić odrobinę. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "rewelka" 144

ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła dodatkowo: 2 szklanki śliwek 1 słoiczek powideł śliwkowych Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto ucierane ze śliwkami 81

Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.  *foremka 24*24 cm Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę(...)cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
śliwki pod kruszonką 190

składniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Wszystkie składniki oprócz śliwek zagniatamy na kruszonkę. Śliwki wypestkujemy. Przekładamy je do natłuszczonych kokilek (po ok 4 szt do każdej). Na wierzchu posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Murzynko-Sernik ze śliwką węgierką czyli sernikobrownie po polsku 177

ciasta potrzebujemy masy czekoladowej.. Do brownie topimy tabliczkę czekolady, zaś do murzynka sami ją gotujemy. To wyjątkowe ciasto, które smakuje zarówno czekoladoholikom jak i amatorom delikatnych serników. Dodatek śliwek sprawia, że mocny smak spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą. blacha ( 25 x 35 cm ) Murzynkowy spód: - kostka masła / margaryny ( 250 g ) - 1 szklanka cukru - 3 czubate łyżki(...)podgrzewamy do momentu połączenia składników. Sernikowy wierzch: - 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego - 0,5 szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek węgierek - tabliczka gorzkiej czekolady Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy. Jak szybo wykonać to ciasto? Obok rondelka z masą czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę serową

kawawszklance
Owsianka ze smażonymi śliwkami! 135

Chłodny poranek? To proponuję gorące śniadanko! Pyszna, gęsta owsianka ze świeżym soczystym mango, orzechami, nasionami chia i smażonymi śliwkami z cynamonem i kardamonem. HHHmmmmmmm ;-) Od razu lepiej! ;-) SKŁADNIKI: - 150 ml mleka 2%  - 3 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych Gotujemy 7 minut w garnuszku. ponadto: - orzechy nerkowca, laskowe, nasiona chia - świeże mango Smażone śliwki: - łyżeczka oleju kokosowego - 3 śliwki - laska cynamonu(...)ziarna kardamonu - łyżeczka miodu W rondelku na oleju kokosowym smażymy śliwki z przyprawami, aż się całkowicie rozpadną. Polewamy gorące na owsiankę! Smacznego

SMYKWKUCHNI