ktoś raz spróbuje zrobić granolę już nigdy się od niej oderwie, a ta- dietetyczna i przede wszystkim zdrowa, jest niesamowita! Jeśli chodzi o przepis to proponuję totalną dowolność, śliwki suszone można spokojnie zastąpić rodzynkami, orzechy laskowe- włoskimi i tak dalej, jak kto woli. To przecież Twoja granola i Twoje wspaniałe, pyszne i zdrowe śniadanie! Taką granolę można przechowywać w szczelnie(...)kilka tygodni, także warto zrobić jej trochę więcej.Składniki na wielki słój mojej granoli: dwie szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonych śliwek pół szklanki orzechów laskowych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki migdałów pół szklanki miodu szczypta cynamonu Płatki owsiane, siemię lniane, orzechy laskowe i migdały mieszamy
Mango Papajadwóch turach. Pierwsze smażenie było już w sierpniu i to jakoś na początku bowiem nie mogłam się doczekać własnych powidełek... Teraz już wiem, że nie należy się spieszyć ... Śliwki są najlepsze gdy dojrzeją na drzewie, super gdy są już nawet lekko pomarszczone, wtedy są najsłodsze i duuużo szybciej się smażą. Miałam porównanie przygotowując drugą partię. Pierwsze smażyłam przez(...)litrów gotowych powideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już
Smaczne Zdrowejuż do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać za koperek póki jest młody. Znalazłam jeszcze pudełeczko mrożonych śliwek. Postanowiłam więc zrobić pyszny orzeźwiający kompocik. Wyszedł wspaniały orzeźwiający napój o wspaniałym kolorze i smaku. Gdy będzie sezon na śliwki na pewno znowu go przygotuje używając mrożonych truskawek.składniki(...)truskawek500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)1 łodyga rabarbaru3/4 szklanki cukru2 litry wodyTruskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujebiałek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy(...)śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec
Magiczne Życie MartyPuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)Czas pieczenia: 1 godz. 15 minutWymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki skórka(...)starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki
Słodkości i nie tylkoPlacek na tzw. "niespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców.Składniki:- 75 dag śliwek- 40 dag masła- 40 dag cukru pudru- 6 jajek- 60 dag mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki(...)wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnisię zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć. Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie(...)hours 30 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 kg kapusty kiszonej 5 ziaren angielskich 2 liście laurowe 8 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 150 g suszonych śliwek najlepiej wędzonych 4 łyżki cukru trzcinowego 250 ml czerwonego wytrawnego wina może być więcej 25 g suszonych grzybów 2 ząbki ząbki czosnku 1 duża cebula sól do smaku pieprz do smaku
SprawdzonaKuchnia.plmnie w domu. Składniki 250 g + 3 / 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 70 g masła 70 g suszonych śliwek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki(...)łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Do zaparzonej mąki wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, 3 / 4 szklanki mąki, suszone śliwki, rozczyn z drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić
niecodziennikparybardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył i czas uzupełnić zapasy. Tym razem smalec wzbogaciliśmy dodając do niego suszone śliwki oraz po łyżeczce tymianku i majeranku, przez co zyskał i smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. Składniki(...)słoniny bez skóry 1 duża cebula 1 kwaśne jabłko 3 suszone śliwki węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś
niecodziennikparywadze około 300 – 400 g każda. Składniki 4 małe dynie hokkaido 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili(...)mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski. Ścinamy dynię od góry, odcięte “pokrywki” odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy. Na głębokiej patelni
Tajemnice Smakuchcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około(...)bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. śmietanki 30% 3 łyżki konfitury morelowej Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko
Smaki Na Talerzudłużej pozwolimy, aby nasz pudding dojrzewał, tym zyska on tylko na smaku. Stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i wilgotny. Polecam serdecznie!!! SKŁADNIKI 200 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 80 g kandyzowanej pomarańczy 50 g migdałów bez skóry 150 g cukru brązowego muscovado 150 g miękkiego masła 80 g m ą ki pszennej 150 ml rumu (brandy(...)cucchiaini di cannella un pizzico di noce moscata un pizzico di sale 120 g di mollica di pane raffermo 100 ml di latte PRZYGOTOWANIE Rodzynki i drobno pokrojone śliwki zalewamy rumem, nasączamy ok. 15 minut. W międzyczasie drobno pokrojone pieczywo zalewamy mlekiem, pozostawiamy na 10 minut. Z cytryny ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Migdały i kandyzowane pomarańcze drobno
La grande e la piccola cuocaKruche babeczki z owocami Małe, smaczne i nie za słodkie babeczki z kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie: 1 jabłko 4-5 śliwek 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki cukru waniliowego *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę. Tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Następnie 2/3 ciasta partiami rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm *** *** Rozwałkowanym ciastem wykładamy foremki do babeczek. Jeżeli używamy metalowych
Blog z ApetytemPyszne knedle ze śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść(...)ciasto na gładką masę. Uformować wałek i pokroić na wałeczki o szerokości 3 cm. Spłaszczyć, na środku położyć śliwkę, oczywiście bez pestki. Zlepić knedle w ten sposób, żeby cała śliwka była pokryta ciastem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić knedle, zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Podczas gotowania kilka razy delikatnie przemieszać i przewrócić knedle
Kuchnia Pokoleńgorzkiej czekolady • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 3 jajka • 270 g drobnego cukru • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa) • szczypta soli • 150 g suszonych śliwek • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni(...)rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (2 - 3 sztuki zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minuty, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto
KUCHNIA POLSKA