oleju 2 jajka L 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy Na kruszonkę: 8 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponad to: Ok.40 szt śliwek renklod Śliwki umyć, przekroić na pół o wyjąć pestki.Cukier zmiksować z jajkami, następnie dodać olej, kefir, proszek do pieczenia, mąkę i aromat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25(...)wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Śliwki ułożyć na cieście, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego
Krylowa KuchniaDrzewo aż uginało się od ilości śliwek. Z każdym dniem robiły się one coraz bardziej żółte, miękkie i słodkie. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogliśmy zerwać w pełni dojrzałe owoce. A pora była już najwyższa, gdyż niebawem mogliśmy przegrać w konkurencji z osami. Dość długo zastanawialiśmy się, jakie ciasto z renklodami upiec, ostatecznie wybraliśmy najbardziej pracowitą wersję, jaka przyszła(...)włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Masa śmietanowa: Schłodzoną
niecodziennikparyPleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać
niecodziennikparymasła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Masa makowa: 400 g niebieskiego maku 70 g migdałów 70 g rodzynek 70 g suszony śliwek 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 jajka 25 g masła 3 łyżki miodu kilka kropelek olejku migdałowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę. Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia. Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka
niecodziennikparypomidory, to nasze ulubione warzywa. Oba kochamy w każdej postaci. W wersji słodkiej, która wyszła nam jak za dobrych, starych czasów. Składniki: 500 g buraków czerwonych 3 żółte śliwki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki miodu 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraczki owijamy w folię, pieczemy 80 minut w 190°C. Śliwki owijamy w folię, dodajemy po 80 minutach do piekarnika i zapiekamy kwadrans. Buraczki i śliwki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, miód i ocet. Do smaku
R'n'G Kitchenbardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które w swoim składzie nie zawiera cukru, tłuszczu, jajek czy nabiału. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi śliwkami. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie nieugotowanej, białej kaszy gryczanej i czarnego kakao. Według mnie ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło, np. tuż po upieczeniu. Składniki na keksówkę o długości(...)woreczek kaszy gryczanej białej (100 g) 1 duży, dojrzały banan 3-4 duże śliwki 1 spora garść żurawiny 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki czarnego kakao Surową kaszę zalać zimną wodą (2-3 cm ponad wysokość kaszy) i zostawić na noc. Na drugi dzień kaszę kilka razy przepłukać i odsączyć z wody. Do rozdrabniacza blendera przełożyć kaszę, dodać pokrojonego banana
Ugotowaćbiałego sera 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 duże jabłka 150 g suszonych śliwek Przygotowanie: Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać(...)Następnie dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Śliwki suszone - pokroić w średnią kostkę. Jeśli są twarde można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 60 minut. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto cynamonowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościDziś przepis na mięso wolno duszone z cebulą i śliwką suszoną tradycyjnie - Suską sechlońską o lekko wędzonym aromacie. Pręga wołowa z suską sechlońską. 1 kg pręgi wołowej bez kości 2 cebule 8-10 suszonych śliwek sól i pieprz do smaku sos sojowy do skropienia Mięso umyłam, skropiłam sosem sojowym, oprószyłam odrobiną soli ( sos sojowy już jest słony) oraz pieprzem(...)Obrałam i pokroiłam cebulę w piórka. Do misy wolnowara włożyłam mięso przekładając je cebulą i posypując śliwkami. Wlałam pół szklanki wody po czym włączyłam pokrętło na LOW, nakryłam pokrywą i "zapomniałam" o gotowaniu na 6 godzin. W miarę upływu czasu zaczął rozchodzić się zapach smakowitego dania. Mięso podałam w naleśniku na pierzynce jarmużu
Gotuj Sam!tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie, brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie(...)pól mlecznej i gorzkiej) 400 g miękkiego masła 4 łyżki przyprawy piernikowej 6 jajek 450 g cukru pudru szczypta soli 200 g mąki 350 g suszonych śliwek SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY: 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 - 4 łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 2 łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA
Słodko-Słony Świat Ilonyczasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Uwaga: szklanka(...)Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów, orzechy, śliwki skórkę pomarańczową, miód, rozpuszczone masło, żółtka i mieszam. Piwo mieszam z mąką i odstawiam na kilka minut. Białka ubijam, a pod koniec ubijania dodaję
Słodki sentymentZastąpienie mąki pszennej jaglaną i ryżową sprawi, iż będą one zdrowszą wersją tradycyjnych potraw. Jest to również danie bezglutenowe. PLACUSZKI JAGLANE ZE ŚLIWKOWĄ NUTELLĄ borówki amerykańskie – garść jajko, śliwki – 6 sztuk kakao – 1 łyżka olej kokosowy (stały) – 10 g (0.5 łyżki) mąka jaglana – 4 x łyżki mąka ryżowa – 2 łyżki mleko kokosowe bez cukru (0.5 szklanki) lub kefir(...)180g) miód – 1 łyżka migdały w płatkach – 1 łyżka 1. Zmiksuj mąkę, jajko, kefir w blenderze. 2. Usmaż placuszki na oleju kokosowym. 3. Zmiksuj śliwki z miodem i kakao (można poddusić śliwki z goździkami i kakao) 4. Usmażone placuszki polej sosem śliwkowym. 5. Posyp migdałami i borówkami. Placuszki jaglane to pyszne danie Artykuł Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą pochodzi
Strefa Zdrowego ŻywieniaScroll down for recipe in English. Składniki: (38 sztuk) 50 g. miodu 100 g. gorzkiej czekolady 130 g. suszonych śliwek bez pestek 200 g. mąki + 3 łyżki 100 g. mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. miękkiego masła 50 g. cukru trzcinowego 1 całe jajko 1 żółtko 200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia(...)mlekiem w proszku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki. Czekoladę połam na kosteczki i włóż do metalowej miseczki razem z miodem. Postaw na garnku z gotującą się wodą i rozpuść nad parą. Odstaw do przestudzenia. Masło z miksuj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki
Delicious Placesmaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym kimchi. Dodałam kawałek wołowiny z kością, suszone śliwki, cebulę i paprykę. Gotowałam jak tradycyjny bigos, długo, partiami, doprawiając do smaku. Danie wyszło rewelacyjne, pikantne, bogate w smaku, zaskakujące w nowej wersji. Polecam! PRZEPIS NA PIKANTNY BIGOS Z KIMCHI Składniki(...)pikantny bigos z kimchi: 500g kapusty białej 500g kapusty kiszonej 300g kimchi – przepis 500g kości wołowych 1 cebula 3 łyżki oleju 1 papryka czerwona 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić pikantny bigos z kimchi: Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy cebulę i szklimy
Dorota Smakuje