ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:150/469)

Kutia – kuchnia podkarpacka 124

podstawowe składniki kutii to obtłuczone (bez łusek) ugotowane ziarna pszenicy i ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około

Trzeci talerz
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 158

sumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu(...)pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry.  2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet wieprzowy 299

tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam(...)starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe

Blog z Apetytem
Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella) 149

czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki  trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj ę ,  ż e ciężko powstrzymać si ę , żeby(...)zjeść ich wszystkich naraz ;) Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI  (ok. 20 sztuk) 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g daktyli 2 łyżki miodu szczypta cynamonu gorzkie kakao  **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) 200 g di prugne secche 200 g di albicocche disidratate 100 g di uvetta 100 g di datteri 2 cucchiai di miele

La grande e la piccola cuoca
Schab ze śliwką w galarecie 185

Schab ze śliwką w galarecie to taki mój pewniak na wszelkich przyjęciach. Dobry jest zarówno zalany galaretą jak i bez niej, po prostu ułożony na półmisku. Pychotka Składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości  15 suszonych śliwek papryka słodka vegeta sól, pieprz czosnek suszony odrobina ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki żelatyny Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy(...)oliwę. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając

Cukiernia Pychotki
Bigos tradycyjny 148

się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako ciepłe danie(...)kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka

Życie ze smakiem
Bigos 180

szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie(...)kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy mięsa wołowe i wieprzowe. Mięso dorzucamy do kapusty.  Grzybki trzeba zalać wodą przegotowaną i moczyć ok 15 minut. Grzybki i śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i to wszystko razem gotujemy kilka godzin.  Ja zawsze bigos gotuje ok 3 dni, każdego dnia po 2 godzinki około. Grzyby i śliwki

Klaudynkowa kuchnia
Domowa kiełbasianka ze słoika 137

gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis. Jak nie ze śliwką czy żurawiną, to przynajmniej samą. Na pewno nie pożałujecie! Składniki na 7 słoiczków: 700g łopatki wieprzowej 300g karkówki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 130

Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy. Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje. I nie wierzcie w bajki o szybkim sosie do lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne(...)zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki

Z Kuchni Do Kuchni
jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową... 176

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1 szklanka, margaryna 10 dag, aromat rumowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jabłka, śliwki - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 2 łyżki drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą(...)wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie marynowane z imbirem 208

wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki ) 2 cebule 5 ząbków czosnku około 4 cm posiekanego imbiru 300 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe(...)pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienne suropieki 131

łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek 1/4 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu 4 ziela angielskie odrobina tymianku  do podania:  bułka+masło Przygotowanie: Mięso kroimy na dość cienkie(...)kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki

Bon appetit mon amie
Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 125

kostki drożdży – 5 dkg szczypta soli Kruszonka   150 g mąki 100 g cukru 100 g zimnego masła lub margaryny pół łyżeczki cukru waniliowego Ulubione owoce- u mnie śliwki Wykonanie kruszonki: W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki dodać do szklanej miski . Lekko(...)wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 4 – 5 godzin. Śliwki pozbawić pestek. Do wyrośniętego ciasta wsypać 4 szklanki mąki. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, przełożyć do foremki, posypać ulubionymi owocami i kruszonką. Piec 45-50min w 180st. Smacznego ! To już chyba ostatnie ciasto ze śliwkami w tym roku. Przede mną okres przygotowań do świąt i ostatni dzwonek

Kasia i jej kobiecy świat
na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 155

cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L",  olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić(...)misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki ze śliwkami na maśle. 100

Mimo późnej jesieni i pierwszych opadów śniegu, śliwki są jeszcze dostępne. A nawet jak nie mamy świeżych,  śmiało można sięgnąć po te mrożone lub z kompotu. Czasem jest tak, że tych z kompotu nie ma kto zjeść, wtedy można je  wykorzystać. Potrawa banalnie prosta,  a smak jaki uzyskamy  jest rewelacyjny. 😊 Przepis na naleśniki(...)Oraz: kilogram śliwek łyżeczka masła 3 goździki szczypta imbiru szczypta soli miód do smaku szklanka śmietany 30% łyżeczka cukry waniliowego  Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy drugim, aby nie ostygły i nie podeschły im brzegi. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i wrzucamy połówki śliwek. Dodajemy goździki, cynamon i sól, chwilę razem dusimy. Po około 10 minutach

Dieta moja pasja