ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:150/469)

Bigos tradycyjny 157

się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako ciepłe danie(...)kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka

Życie ze smakiem
Bigos 184

szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie(...)kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy mięsa wołowe i wieprzowe. Mięso dorzucamy do kapusty.  Grzybki trzeba zalać wodą przegotowaną i moczyć ok 15 minut. Grzybki i śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i to wszystko razem gotujemy kilka godzin.  Ja zawsze bigos gotuje ok 3 dni, każdego dnia po 2 godzinki około. Grzyby i śliwki

Klaudynkowa kuchnia
Domowa kiełbasianka ze słoika 139

gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis. Jak nie ze śliwką czy żurawiną, to przynajmniej samą. Na pewno nie pożałujecie! Składniki na 7 słoiczków: 700g łopatki wieprzowej 300g karkówki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 136

Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy. Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje. I nie wierzcie w bajki o szybkim sosie do lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne(...)zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki

Z Kuchni Do Kuchni
jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową... 180

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1 szklanka, margaryna 10 dag, aromat rumowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jabłka, śliwki - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 2 łyżki drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut do zaczynu wsypać przesianą(...)wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie marynowane z imbirem 213

wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki ) 2 cebule 5 ząbków czosnku około 4 cm posiekanego imbiru 300 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe(...)pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienne suropieki 134

łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek 1/4 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu 4 ziela angielskie odrobina tymianku  do podania:  bułka+masło Przygotowanie: Mięso kroimy na dość cienkie(...)kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki

Bon appetit mon amie
Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 129

kostki drożdży – 5 dkg szczypta soli Kruszonka   150 g mąki 100 g cukru 100 g zimnego masła lub margaryny pół łyżeczki cukru waniliowego Ulubione owoce- u mnie śliwki Wykonanie kruszonki: W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki dodać do szklanej miski . Lekko(...)wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 4 – 5 godzin. Śliwki pozbawić pestek. Do wyrośniętego ciasta wsypać 4 szklanki mąki. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, przełożyć do foremki, posypać ulubionymi owocami i kruszonką. Piec 45-50min w 180st. Smacznego ! To już chyba ostatnie ciasto ze śliwkami w tym roku. Przede mną okres przygotowań do świąt i ostatni dzwonek

Kasia i jej kobiecy świat
na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 159

cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L",  olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić(...)misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki ze śliwkami na maśle. 104

Mimo późnej jesieni i pierwszych opadów śniegu, śliwki są jeszcze dostępne. A nawet jak nie mamy świeżych,  śmiało można sięgnąć po te mrożone lub z kompotu. Czasem jest tak, że tych z kompotu nie ma kto zjeść, wtedy można je  wykorzystać. Potrawa banalnie prosta,  a smak jaki uzyskamy  jest rewelacyjny. 😊 Przepis na naleśniki(...)Oraz: kilogram śliwek łyżeczka masła 3 goździki szczypta imbiru szczypta soli miód do smaku szklanka śmietany 30% łyżeczka cukry waniliowego  Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy drugim, aby nie ostygły i nie podeschły im brzegi. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i wrzucamy połówki śliwek. Dodajemy goździki, cynamon i sól, chwilę razem dusimy. Po około 10 minutach

Dieta moja pasja
Kulki mocy 174

włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, arachidy, ew. migdały) 1 szklanka płatków owsianych  ½ szklanki płatków jaglanych  ½ szklanki rodzynek lub żurawiny  10 szt. suszonych moreli niesiarkowanych 10 szt. suszonych śliwek kalifornijskich 2-3 łyżki syropu klonowego  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia układamy papier śniadaniowy i wysypujemy orzechy (mogą być też migdały, pestki dyni, ziarna(...)słonecznika czy sezam) oraz płatki owsiane i jaglane. Pieczemy ok. 12 minut.  Rodzynki, morele i śliwki zalewamy niewielką ilością gorącej wody (niecałe pół szklanki) i zostawiamy na kilka minut.  Kiedy orzechy wystygną, miksujemy je w blenderze razem z płatkami. Jak bardzo będą rozdrobnione zależy od mocy blendera lub od nas samych - jeżeli blender jest mocny, można zmiksować

bistro mama
dyniowe drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 158

szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L",  olej rzepakowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić do misy(...)misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Potencjał witamin z grupy B 120

zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz wzmacnia wzrok. Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym(...)łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu i intensywnego wysiłku fizycznego! Witamina B3 (PP, niacyna) : Jest potrzebna do prawidłowych czynności mózgu

MintTaste
Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki 194

dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką , ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko. Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie lekko gęstnieć. Następnie zawartość patelni przekłada(...)się do blendera, miksuje i przelewa do rondelka, najlepiej przez sito, które wyłapie nam wszystkie niezmiksowane skórki. The post Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Kurczak cynamonowy z jabłkami i śliwkami. 160

przypadnie do gustu rodzinie? Czy zjedzą taki obiad? Cynamon tak mocno kojarzy się z daniami słodkimi, z deserami, że w takich sytuacjach spodziewam się problemów. No i na dodatek śliwki i jabłko. Czyli kurczak na słodko, owocowo i z cynamonowym aromatem... Obawy okazały się płonne - zjedli i się oblizali. ;) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 dymki 12 suszonych(...)śliwek 1 jabłko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu sól oliwa 3 garście młodego szpinaku Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę soli - odstawić na 1/2 godziny. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć po 5 minut

zadanie-gotowanie