ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:143/469)

Makowiec zawijany z ciastem na piwie 72

czasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Uwaga: szklanka(...)Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów, orzechy, śliwki skórkę pomarańczową, miód, rozpuszczone masło, żółtka i mieszam. Piwo mieszam z mąką i odstawiam na kilka minut. Białka ubijam, a pod koniec ubijania dodaję

Słodki sentyment
Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą 77

Zastąpienie mąki pszennej jaglaną i ryżową sprawi, iż będą one zdrowszą wersją tradycyjnych potraw. Jest to również danie bezglutenowe. PLACUSZKI JAGLANE ZE ŚLIWKOWĄ NUTELLĄ borówki amerykańskie – garść jajko, śliwki – 6 sztuk kakao – 1 łyżka olej kokosowy (stały) – 10 g (0.5 łyżki) mąka jaglana – 4 x łyżki mąka ryżowa – 2 łyżki mleko kokosowe bez cukru (0.5 szklanki) lub kefir(...)180g) miód – 1 łyżka migdały w płatkach – 1 łyżka 1. Zmiksuj mąkę, jajko, kefir w blenderze. 2. Usmaż placuszki na oleju kokosowym. 3. Zmiksuj śliwki z miodem i kakao (można poddusić śliwki z goździkami i kakao) 4. Usmażone placuszki polej sosem śliwkowym. 5. Posyp migdałami i borówkami. Placuszki jaglane to pyszne danie Artykuł Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą pochodzi

Strefa Zdrowego Żywienia
Popękane ciasteczka z suszonymi śliwkami / Cracked cookies with dried plums 95

Scroll down for recipe in English. Składniki: (38 sztuk) 50 g. miodu 100 g. gorzkiej czekolady 130 g. suszonych śliwek bez pestek 200 g. mąki + 3 łyżki 100 g. mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. miękkiego masła 50 g. cukru trzcinowego 1 całe jajko 1 żółtko 200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia(...)mlekiem w proszku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki. Czekoladę połam na kosteczki i włóż do metalowej miseczki razem z miodem. Postaw na garnku z gotującą się wodą i rozpuść nad parą. Odstaw do przestudzenia. Masło z miksuj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki

Delicious Place
Pikantny bigos z kimchi 138

smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym kimchi. Dodałam kawałek wołowiny z kością, suszone śliwki, cebulę i paprykę. Gotowałam jak tradycyjny bigos, długo, partiami, doprawiając do smaku. Danie wyszło rewelacyjne, pikantne, bogate w smaku, zaskakujące w nowej wersji. Polecam! PRZEPIS NA PIKANTNY BIGOS Z KIMCHI Składniki(...)pikantny bigos z kimchi: 500g kapusty białej 500g kapusty kiszonej 300g kimchi – przepis 500g kości wołowych 1 cebula 3 łyżki oleju 1 papryka czerwona 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić pikantny bigos z kimchi: Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy cebulę i szklimy

Dorota Smakuje
Schab ze śliwką 96

Schab ze śliwką to kolejna moja propozycja pieczonego mięsa, idealnego jako domowa wędlina oraz jako pieczeń obiadowa. Takie mięso poza tym, że jest pyszne, to również ładnie wygląda na talerzu. Będzie idealnym składnikiem półmiska wędlin na świątecznym stole, czy stole codziennym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy) ok. 100g śliwek suszonych(...)łyżki oleju Sposób przygotowania: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i obsypałam solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Natarłam nim mięso. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Waniliowe Improwizacje
Golonka w kapuście z szybkowaru 110

gotowane, szczególnie te twardsze rodzaje jak golonka czy żeberka wychodzą rewelacyjnie mięciutkie i soczyste. Dzisiaj przepis na golonkę wieprzowa gotowana w kapuście kiszonej z dodatkiem grzybków i śliwki suszonej. W sam raz na zimowy obiad. Danie sycące na długo, pożywne a przy tym tanie. Zapraszam też do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS GOLONKA W KAPUŚCIE Z SZYBKOWARU Składniki golonka(...)kapuście z szybkowaru: 2 golonki wieprzowe 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 50 g grzybków suszonych 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 100 ml wina czerwonego sól pieprz olej Jak zrobić golonkę w kapuście z szybkowaru: Zaczynamy od cebuli, obieramy ja i kroimy w kosteczkę. Następnie cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Golonki myjemy, wkładamy do naczynia

Dorota Smakuje
Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką 106

łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz: 0/5 kg kiszonej kapusty bez konserwantów cebula czosnkowa łyżka masła klarowanego 8 sztuk suszonych wędzonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml wody łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy dijon 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 0/5 łyżeczki mielonego kminku 0/5 łyżeczki majeranku 0/5 łyżeczki(...)podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, wino, przecier, musztardę i przyprawy. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, a woda odparuje, odstawiamy ją do wystudzenia. Mąkę przesiewamy. Jajko

Mienta blog
Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami 81

jedzenie iście królewskim Składniki: * 50 dkg mąki * 1 szklanka ciepłego mleka * 3 dkg drożdży  * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 2 jajka * 1 opakowanie cukru wanilinowego * szczypta soli * śliwki Na kruszonkę: * 15 dkg mąki * 10 dkg cukru * 10 dkg masła Mąkę przesiałam do miski.  Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej(...)miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto. Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami 117

jest zjadana w takiej właśnie postaci i ciągle chcemy więcej;) Sałatka z brukselki z orzechami  Składniki (na 2 porcje): 300g brukselki 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich kilka śliwek lub ze 2 łyżki żurawiny 2 łyżki oliwy  sos: 1 łyżka masła orzechowego (arachidowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sok z ćwiartki limonki Brukselkę umyć, w miarę(...)smażyć, następnie dodać brukselkę. Smażyć mieszając lub potrząsając patelnią, żeby kapusta się zrumieniła. Przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu ok 2-3 minut (ma tylko trochę zmięknąć). Orzechy posiekać, śliwki pokroić. Składniki sosu wymieszać. Brukselkę przełożyć z patelni do miski, wymieszać z sosem, posypać orzechami i śliwkami. Podawać na ciepło. Smacznego

Obiad gotowy
Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami 53

sięgam po potrawy bardziej treściwe z dodatkiem mięsa wieprzowego. Dzisiaj przygotowałam gulasz z łopatki wieprzowej (ale możecie użyć innego mięsa, na przykład karkówki lub szynki) z pomidorami i suszonymi śliwkami. Gulasz podałam z ziemniakami, ale z kaszą będzie także smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 śliwek suszonych bez pestek 4 pomidory(...)dusić około 40 minut, od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby podlać niewielką ilością ciepłej wody, aby się mięso nie przypaliło. Następnie dodać pokrojone w paski śliwki. 5. Pomidory naciąć na czubku i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do gulaszu. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Całość dusić jeszcze

Danka Pichci
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 82

tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych grzybów i owoców Składniki na 4 porcje: garść suszonych owoców (mix jabłek, gruszek, śliwek na kompot z suszu) garść suszonych grzybów litr gorącej wody ćwierć łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone) natka pietruszki(...)dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje

Ugotowane pozamiatane
Czekośliwka z twarogiem i waflami ryżowymi 86

Pyszny, 5-minutowy, śliwkowy krem czekoladowy bez mleka, słodzony daktylami. #bezdodatkucukru #czekoladowa #bezglutenu Składniki: – 10 daktyli – 3 śliwki – 3 kostki gorzkiej czekolady Dodatki: – twaróg chudy, wafle ryżowe Sposób przygotowania Śliwki umyj, pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą, aby przykryła śliwki i gotuj aż zmiękną. Pod koniec dodaj daktyle i gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj

Mrs. Endorfina
Świąteczna granola 83

łyżki płynnego miodu  2 płaskie łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu  3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  ok. 10 szt. suszonych moreli ok. 10 szt. suszonych śliwek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie składniki (oprócz suszonych moreli i śliwek) wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.  Przekładamy na blachę do pieczenia(...)minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły.  Kiedy granola jest przypieczona, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.  Dodajemy pokrojone morele i śliwki. Mieszamy i przekładamy do słoika.  Podajemy z jogurtem naturalnym, mlekiem lub traktujemy jako przekąskę.  Smacznego

bistro mama
Sernik cytrynowy ze śliwką 95

Sernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Witajcie znowu po małej mojej nieobecności. Niestety ostatnio doba ma za mało godzin dla mnie a wolny weekend-takie coś nie istniało w moim kalendarzu. :( Powolutku już ten czas się normuje i znajduję chwilę, by coś nawet upichcić smacznego! Polecam go również(...)twarogu ▪ 5 jajek ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ skórka z jednej cytryny ▪ sok z jednej cytryny ▪ pół szklanki słodzika/cukru wierzch ▪ 50 g suszonych śliwek ▪ 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i kakao. Formujemy spód formy (24) i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. 2. Cytrynę dobrze myjemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 102

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.  Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara

Kulinarne Fantazje Marioli