ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:140/469)

Wątróbka drobiowa z cebulką 81

Łatwa w przygotowaniu, mięciutka wątróbka drobiowa duszona z cebulką, z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny. Idealna propozycja na szybki obiad z prostych składników. Jak usmażyć wątróbkę drobiową, żeby była miękka? Poznaj kilka naszych porad. Najlepszy przepis na wątróbkę drobiową, to przepis nie tylko prosty, ale również skuteczny. Jest kilka sztuczek, dzięki którym wątróbka drobiowa zawsze będzie miękka i aromatyczna: Namocz(...)dobrą wątróbkę drobiową z cebulką? Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis! Wątróbka drobiowa z cebulką Składniki: wątróbka drobiowa: 1 kg cebula: 2 – 3 szt. suszona żurawina: 1 łyżka suszone śliwki: 4 – 5 szt. tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku mąka pszenna opcjonalnie mleko do moczenia wątróbki Wątróbka drobiowa z cebulką Przygotowanie: Wątróbkę dokładnie czyścimy i płuczemy. Większe

Kuchnia Na Wypasie
łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami... 81

jajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 5 dag, śliwki 1 kg Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem(...)minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 62

krótkiej przerwie Witam ponownie :) Obiecany przepis na ciasto ze śliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak zamiast masła jest olej rzepakowy, pominęłam mleko, a zamiast śmietany 18% jest jogurt grecki 10%, dałam też ekstrakt z wanilii, bo nie miałam już ziarenek z laski wanilii. Troszkę się też nie posłuchałam(...)jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 700 – 800 g świeżych śliwek, wypestkowanych W misce rozmącić jajka trzepaczką, dodać cukier, ekstrakt, jogurt, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia i sodę wymieszać i przesiać. Do miski na zmianę dodać

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 64

łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól. Mleko delikatnie podgrzać (do temp. około 42 st). W mleku rozpuścić drożdże, cukier i dwie(...)wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami

moj przepis na
Powidła śliwkowe z cynamonem 71

cynamonem. Robią się długo, ale warto. Tego typu przetwory muszą się robić powoli, powinny swoje odleżeć na patelni, to naprawdę wpływa na ich smak. Róbcie więc, mimo obecnych cen śliwek. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500 g cukru (lub więcej) 1/3 łyżeczki cynamonu   Śliwki myjemy, pozbywamy je pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny

Kardamonovy
Czarna kasza – kuchnia podkarpacka 75

Grodzisku Dolnym, Woli Zgłobieńskiej czy Trzebownisku. W Dolinie Struga smak suszonych owoców wzbogacony jest cynamonem. W Beskidzie Dukielskim, Brzózie Królewskiej czy Kłodawie kaszę pęczak przyrządza się jedynie z suszonymi śliwkami. Dla odmiany w Stubnie, Medyni Głogowskiej i w Głogowie Małopolskim suszone śliwki gotuje się z kaszą jaglaną. Jednak lokalne niuanse smakowe jedynie podkreślają fakt, że kasza z suszonymi owocami(...)smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Czarna kasza – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody 1 litr owoców suszonych mieszanych (śliwki, jabłka, gruszki) rodzynki cukier cynamon według smaku 3/4 szklanki kaszy pęczak Owoce i rodzynki wkładamy do wody i zagotowujemy. Dodajemy wypłukany pęczak i gotujemy do miękkości. Doprawiamy cynamonem i słodzimy

Trzeci talerz
Pleśniak ze śliwkami 105

Dostałam super przepis od super sąsiadki na pysznego Pleśniaka tym razem w wersji ze śliwkami. Jest meggga pyszny. Łapcie przepis kochani 😊 Składniki blaszka 23/33: ciasto: żółtka 6 szt, mąka pszenna 3,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, masło lub margaryna 400 g, kakao 2 łyżki, nadzienie: śliwki 1 kg, piana: białka 6 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana(...)dodać kakao i ponownie zagnieść. Jasne ciasto rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na minimum  30 min.  Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki. Na to zetrzeć ciasto ciemne.  Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto

kulinarne odsłony pati
kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe... 122

Składniki: śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców(...)nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Crumble ze śliwkami i jabłkami (Owoce pod kruszonką) 107

pyszny deser który najlepiej smakuje podany na ciepło z gałką lodów. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe Wystarczy pokroić owoce zrobić kruszonkę i do piekarnika. Teraz jest sezon na śliwki i jabłka więc wykorzystałam właśnie te owoce ale można użyć dowolnych owoców. Latem robię np z rabarbarem i truskawkami też pycha. Na 4-5 porcji Crumble można zapiekać w jednym dużym(...)naczyniu lub w małych kokilkach do zapiekania  3 duże jabłka  ok. 10 śliwek węgierek szczypta cynamonu Na kruszonkę pół kostki masła ( 100 gramów) 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru   Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Śliwki przekrój na połowę i wyciagnij pestki. Owoce włóż do naczynia w którym będziesz zapiekać. Zimne

Andzia Pichci
Powidła z węgierek (bez mieszania i solone) 71

Jest wiele sposobów na zrobienie powideł ze śliwek. Każdy z Was ma pewnie swój sprawdzony. Jak dla mnie i myślę, że i dla wielu najlepsze do tego typu przetworów są śliwki węgierki. Żałuję, że nie zachowałam kiedyś starego prodiża, ponieważ w nim najlepiej było smażyć śliwki. Niestety, za późno pomyślałam o tym, nowoczesność pochłonęła mnie [...] Artykuł Powidła z węgierek

Pieprzyć z Fantazją
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 130

kasze, ale r ó wnież dodatki , tj. migdały. Jeśli lubisz wygodne miseczki sprawdź nową serię  GLADELIG   lub  SPORADISK . PRZEPIS NA PRZEPYSZNY I PUSZYSTY BISZKOPT ZE ŚLIWKAMI: SKŁADNIKI: - 4 jaja  - 4 x 1,5 łyżki cukru drobnego - 4 x 2 płaskie łyżki mąki typ 480 - 1 x płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 x szczypta soli(...)dużych śliwek lub inne owoce - łyżeczka skrobi  ziemniaczanej W formie o średnicy - średnia tortownica, ułóż na dnie pocięte na mniejsze kawałki umyte i suche (osuszone ręcznikiem)  śliwki. W misie robota planetarnego umieść białka i sól, ubijaj aż piana będzie sztywna. Dodaj cukier ubijaj pianę na sztywno. Dodaj żółtka i ubijaj dale, aż masa będzie jasnożółta. Dodaj

SMYKWKUCHNI
Ciasto drożdżowe na oleju ze śliwkami 117

połączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętości Formę 20 x 33 cm wyłożyć papierem Wyrośnięte ciasto krótko zmiksować Wyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonką Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na 175*C ( bez termoobiegu), piec przez ok.40 min. do suchego patyczka Wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić(...)można upiec w trochę większej foremce, będzie niższe i mniej podatne na opadanie. Mnie się tak zdarzyło, lekko opadło na środku. Ale nie było zakalca. Ciasto jest dość luźne, śliwki które ułożyłam pokroiłam na ćwiartki.  Następnym razem ułożę zdecydowanie więcej śliwek, miałam obawy, że zapadną się i ciasto będzie zakalcowate. Ale było puszyste i smaczne. Wypróbuję też z innymi

Proste Potrawy
Ciasto drożdżowe – sypane 69

patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone! Ciasto przed podaniem wystudzić. 🔄 Zamienniki Drożdżówkę można przygotować z owocami sezonowymi, wtedy należy pominąć rodzynki, a na wierzch ciasta ułożyć śliwki, jabłka, maliny…. a następni posypać kruszonką. Proporcje podane są na 2 formy o wymiarach 26 x 11 cm lub jedną dużą blachę. Jeśli użyjecie jednej formy (tu wiele zależy(...)ilość o połowę, czyli ze 100g na 50, a olej zastąpiłam stopionym masłem. Szczególnie polecam w odchudzonej wersji:) 🍰 Drożdżowe wariacje Ciasto drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe-mini Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe-matcha Puszyste ciasto, idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Ciasto drożdżowe – sypane znika błyskawicznie! Przepis nadesłała jedna z czytelniczek Sprawdzonej Kuchni, dziękuję Ci Madziu

SprawdzonaKuchnia.pl
z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto... 106

mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, margaryna 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, marmolada 250 gram, śliwki 60 dag kruszonka: mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, margaryna miękka 125 gram Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać(...)Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę. Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze

W Mojej Kuchni Lubię