sera żółtego chudego do potarcia na wierzch 1 łyżka mleka ewentualnie czosnek jak ktoś lubi, ja nie znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Ryż gotujemy, tak żeby był al dente :) czyli(...)około 3minuty krócej niż podane jest na opakowaniu szpinak smażymy na teflonowej patelni/rondelku z łyżką mleka i ewentualnie masłem, aż się rozmrozi, opcjonalnie możemy potrzeć trochę sera żółtego ugotowany ryż wrzucamy na drugą teflonową patelnie i zalewamy roztworem bulionu (2 szklanki wrzątku + 0,5 kostki bulionu) i dusimy/smażymy aż bulion wyparuje/wsiąknie w ryż kiedy bulion całkowicie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmisce ostał się wczorajszy ryż niskowęglowodanowy, w zamrażarce resztka brokuł,a w szafce zapas tuńczyka ;) przygotowanie zajęło mi maks 15 minut, a smak mniam ;) Składniki (porcja): porcja ryżu niskowęglowodanowego około 8 różyczek brokuł mrożonych puszka tuńczyka we własnym sosie 2-3 łyżki mega gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wg. smaku łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo(...)Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy, aż się rozmrożą, ale pozostaną chrupkie ugotowane brokuły kroimy na mniejsze kawałki tuńczyka odcedzamy do miski wrzucamy brokuły, tuńczyka, ryż, mieszankę jogurtu z musztardą przyprawiamy wg. smaku wierzch posypujemy mieszanką ziaren SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWedług mnie nie ma lepszego połączenia jak ryż, pieczarki i pietruszka a jeśli do tego dodamy liście z młodych buraków to mamy orgazm kulinarny Składniki: ugotowany ryż (200 g suchego) pęczek pietruszki pieczarki 400 g (opakowanie) młode liście buraków (minimum 10) 50 g startego sera wegańskiego – niekoniecznie sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: pieczarki drobno szatkujemy i podsmażamy(...)około 5 minut, dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy, dorzucamy do tego posiekana pietruszkę i ser. Dokładnie mieszamy. Liście buraków blanszujemy, zanużając je we wrzątku na max 3 minuty. Farsz ryżowy zawijamy w liście. Podajemy z resztą ryżu która nam została. Ot cała filozofia. Jest pięknie i pysznie. Smacznego
greenscarfCURRY Z WARZYWAMI 1 torebka ryżu 1/2 opakowania warzyw na paletnie 1,5 łyżeczki curry sól, pieprz Gotujemy ryż. Na patelni smażymy warzywa. Do miękkich warzyw dodajemy ugotowany ryż. Wszystko przyprawiamy curry, solą i pieprzem. PODANIE Do filiżanki wkładamy ryż z warzywami, a następnie filiżankę odwracamy na talerz. W ten sposób utworzą nam się "górki" ryżowe :) Kurczaka
Mój Smak na ŻycieRisana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy(...)podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut. 3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem i podajemy. Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko
Apetyczna babeczkaroli głównej ryż jaśminowy Risana . Bardzo zdrowa, słodzona miodem sałatka z dodatkiem rodzynek i ananasa, można również ją zabrać na wiosenno - letnie pikniki :). Składniki: 2 woreczki ryżu jaśminowego Risana 1 puszka ananasa w plastrach lub 1 świeży ananas 10 dag rodzynek 3-4 łyżki miodu 1. Ryż ugotować na sypko, zgodnie z zaleceniami zawartymi na opakowaniu, odcedzić(...)wystudzić i przesypać do miski. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Połączyć ze sobą ryż, rodzynki i ananasa, posłodzić miodem wg. upodobań. Wszystko razem wymieszać. Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko
Apetyczna babeczkasól, pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy(...)kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony, bo nie solimy ryżu. Podawać potrawkę z ryżem. Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki
Weekendy w domu i ogrodziebyła gorąca. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ryż i zeszklić. Wlać pierwszą chochlę bulionu z gotowania szparagów i mieszając poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewać po jeden chochli płynu i cały czas mieszać. Doprawić do smaku. Ugotowane szparagi (odłożyć kilka główek do dekoracji) zmiksować na puree. Kiedy(...)ryż jest już prawie gotowy dodać zmiksowane szparagi i chwilę razem pogotować. Na koniec jeszcze odrobinę masła i starty parmezan. Podawać od razu
Sto kolorów kuchnidzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę(...)kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;). Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego łyżkę masła i łyżeczkę kurkumy. Z tak przygotowanym ryżem podajemy mięso i ... szybki
Taste TherapyCebulę pokroić w kostkę. Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy. Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać(...)około 150 ml bulionu, zagotować, dodać rozgnieciony w palcach szafran. Gotować, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Podawać
królestwo garówOliwę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i podsmażyć go na rumiano. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino(...)gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą. zastawa
królestwo garówoliwy) i rozprowadź równomiernie po spodzie. Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. Piecz w temperaturze
Roślinna - blog wegańskiryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed wydaniem całości roladki podsmażamy na masełku. Oczywiście bez folii ; ). Najlepsze w tym wszystkim jest to że obiad
Full Smakukukurydzę. Za pomocą majonezu (ewentualnie jogurtu naturalnego) wszystko ze sobą mieszamy i już po chwili możemy rozkoszować się smakiem sałatki ryżowo-tuńczykowej. Składniki na 4 porcje: 1 woreczek ryżu (najlepiej parboiled) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ pęczka szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do miski dodać(...)ugotowany ryż, tuńczyka (bez zalewy), kukurydzę, posiekany szczypiorek i majonez. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sypka można dodać trochę więcej majonezu (według uznania). Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
Ugotowaćrozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać
Stare Gary