ryż - 22970 przepisów (strona:184/1532)

Indyjski masoor dal z dynią i papryką 124

łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz słodką(...)soczewicy dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, resztę mleka (200ml), resztę bulionu (200ml) oraz zawartość patelni i gotujemy do znacznej redukcji płynów, ok. 15 minut. Na talerzu układamy kolejno: rukolę, ryż i masoor dal, dekorujemy pojedynczymi listkami rukoli, szczypiorkiem i papryczką chili. *możemy posłużyć się sitkiem, ale również wlewając i wylewając wodę z garnka z soczewicą w środku Smacznego

Be Fit Be Strong
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 207

drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki(...)patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję

Pause Gotowanie!
Ryż na mleku z gruszkami i cynamonem 139

lubiłyśmy. Z racji tego, że jesień obfituje w wiele owoców postanowiłam urozmaicić jego smak gruszkami z cynamonem i cukrem mig dałowym. Spróbujcie :) Skła dniki: saszetka i łyżka ryżu (ok 110g) litr mleka 0,5 kg gruszek cynamon 2 łyżeczki cukru mig dałowego łyżeczka mąki pszennej         Przygotowanie: Gruszki obieramy, usuwamy gniaz da nasienne i kroimy w kostkę(...)zimnej wo dy i zaprawiamy gruszki, aby zgęstniały. D oprawiamy cukrem mig dałowym oraz cynamonem. Mleko wlewamy do garnuszka i wsypujemy ryż. Na małym ogniu gotujemy, mieszając aby ryż nie przywarł do dna. Kie dy bę dzie gęsty i mleko się zre dukuje wykła damy na talerz (można lekko posło dzić) i polewamy ciepłymi gruszkami. Smacznego

ChilliJemy
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 136

oelek (lub posiekana mała papryczka chili) 100 ml bulionu lub wody 2 cm imbiru natka pietruszki 3 łyżki oleju ryżowego np. tego   Imbirowy ryż 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy(...)przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Gotowego kurczaka podajemy z porcją ryżu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto cytrynowe 197

risotto traktuje jako dodatek do dania podstawowego choć samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula 3 łyżki oleju 3/4 litra rosołu (u mnie z kostki) 2 łyżki natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)drobniutką kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Risotto z łososiem 164

minut. Następnie wlać pół szklanki wywaru i podgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez około 20-30 minut, po tym czasie ryż powinien być miękki. Na osobnej patelni usmażyć warzywa, gdy będą miękkie wrzucić do ryżu. Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni (na odrobinie masła lub oliwy), około(...)minut. Gotowego łososia dodać do ryżu i warzyw. Wszystko razem wymieszać, podgrzewać około 5 minut i podawać

Jadło i czytadło
Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food 187

małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek(...)chwili dodać polędwiczkę. Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie

Plate of Joy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 286

podać na deser a także na kolacje, ze względu na to, że danie to podajemy na ciepło.    Składniki:    1 i 1/2 szklanki mleka,  200g ryżu,  3 jabłka,  4 łyżki cukru,  100ml śmietany 18%,  2 łyżeczki masła,  3 łyżeczki cynamonu. Wykonanie Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut(...)garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.  Piec około 20 minut w temp

Z miłości do słodkości
Zupa bananowa z curry 106

brązowo. Dodać przyprawę curry i kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać ryż, zalać bulinem i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulin i będzie miękki (około 20 minut). Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować ostrzejszą potrawę, można dodać chili w proszku, podobnie jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej aromatyczna, można(...)dosypać przypraw takich jak kolendra w proszku, kumin, garam masala. Gdy ryż będzie miękki dodać pokrojone banany, chwilę gotować, następnie dokładnie zmiksować. W zależności od pożądanej gęstości dodać odpowiednią ilość jogurtu lub śmietany (wersja light), doprawić do smaku solą i pieprzem, wcisnąć sok z części limonki (również do smaku). Podawać na ciepło przybrane świeżą czerwoną papryczką chili i plasterkiem

Codzienne Gotowanie
Risotto z pancettą i zielonym groszkiem 130

smażyć przez minutę. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż cały pokryje się tłuszczem, podlać częścią wina, smażyć aż wino zostanie wchłonięte. Gotować na niewielkim ogniu, stopniowo podlewać bulionem, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotować groszek (ja gotuję wodę w czajniku, zalewam zamrożony groszek, a następnie chwilę gotuję, dzięki temu zachowuje on intensywny zielony kolor). Gdy ryż jest

Codzienne Gotowanie
Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach 167

talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu aż ryż

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym -przepis 216

cicho. Już szybko nadrabiam. :) Dziś będzie ulubione danie mojego męża. Ryż z sosem słodko- kwaśnym. Piszę ryż, gdyż mimo tego, że uwielbia mięso, w tym daniu mogłoby kompletnie nie istnieć. Połączenie kilku składników daję nam wyśmienity smak słodko- kwaśny. Kolejnym atutem tego dania są kolory oraz różne formy i konsystencje składników. W sam raz na jesienne zachmurzenie oraz(...)mąki ziemniaczanej  piersi z kurczaka 1 szt  olej do smażenia  sól, świeżo zmielony pieprz  sok z połowy cytryny  świeży szczypiorek do posypania  ulubiony ryż    SPOSÓB WYKONANIA :   Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilkę ją przesmażamy

Basia w kuchni
Pomidorowe risotto z papryką 144

łyżki masła sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu

Mango Papaja
Zapiekanka z cukinii i ryżu 165

rondlu na maśle (lub na tłuszczu kaczym). Do zezłoconej cebuli dosypujemy ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym wywarem i gotujemy do miękkości, często mieszając. W czasie, kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i kroimy na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy plastry cukinii. Najlepiej to zrobić na 2-3 razy, tzn. pokrojoną cukinię(...)podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć osobno. Ugotowany ryż mieszamy razem z podsmażonymi plastrami cukinii, dodajemy jogurt naturalny oraz połowę startego żółtego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do żaroodpornego naczyniu, posypujemy pozostałym żółtym serem.  Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20 minut. Smacznego

bistro mama
Proste kedgeree 146

koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około(...)minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry.  Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając.   Pod koniec smażenia dodać podzielonego

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania