ałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu - ½ łyżeczki kuminu mielonego - 100g czerwonej fasoli(...)podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty) - W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy - Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z fasoli - Danie ozdobić słupkami cukinii. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaFasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g brokuła(...)Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła - Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem
Wegańska kuchnia orientalnaKalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora - odrobina cynamonu(...)Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnafasolki mung i kukurydzy + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki kurkumy - 40g zielonej fasoli mung(...)ugotowaną fasolę mung - Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę - Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut - Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować na parze - Ryż przełożyć na talerz, skropić oliwą i posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć dal oraz kalafiora. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny(...)mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 150g kalafiora(...)umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Roszponkę przełożyć na talerz - Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę - Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - sól himalajska - 40g fasolki adzuki(...)sól, gotować przez 15 minut - Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół - Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą - Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia - Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaJarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ¼ łyżeczki cynamonu - 100g jarmużu(...)przyprawy; dusić pod przykryciem przez 10 minut - Następnie dodać buraczki i cieciorkę, dusić razem przez 2 minuty - Migdały pokruszyć i prażyć na suchej patelni, mieszając, przez 3 minuty - Ryż skropić oliwą i wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć jarmuż z cieciorką, skropić go sokiem z cytryny i posypać migdałami. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej cieciorki(...)Pomidora umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę - oliwki posiekać w plasterki - W miseczce wymieszać fasolkę szparagową, ciecierzycę, pomidora i oliwki; dodać przyprawy, oliwę i ocet balsamiczny, ponownie wymieszać - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć sałatkę z cieciorki. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaRyż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku Składniki: - 100g ryżu parboiled - ½ łyżeczki curry madras - 100g tofu naturalnego(...)pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę - Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż(...)wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej
Weganka gotujeSkładniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania(...)Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko razem smażymy. Przyprawiamy solą. Gotujemy ryż. Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny. Od papryk odkrawamy
Weganka gotujeSkładniki: ryż jaśminowy(...)jabłko (1 szt.) wiórki kokosowe (1 łyżka) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki kokosowe (1 łyżka) cynamon woda Czas przygotowania: 20 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy ryż. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy na patelni z łyżką wody. Kiedy jabłko nieco zmięknie dodajemy cynamon i wiórki kokosowe. Podgrzewamy mieszając. Ugotowany ryż mieszamy z jabłkiem
Weganka gotujeZiemniaki i ryż. Produkty bardzo popularne w kuchni – każdy z osobna. A gdyby tak je połączyć? Bywa, że pozostaną nam z obiadu resztki ziemniaków i ryżu. Przeważnie robiłam kotlety - albo ziemniaczane, albo ryżowe. Tym razem, dla odmiany – kotlety ziemniaczano ryżowe. Składniki: - 750g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - 300g (1 torebka) ugotowanego ryżu - 6 szalotek - 350g boczku (wędzony(...)Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne
mojewypiekiinietylko